Filmvilág blog

Vivian Maier nyomában (kritika + nyereményjáték!)

2016. április 15. - filmvilág

vivimaier.jpg

Finding Vivian Maier – amerikai, 2013. Rendezte és írta: Charlie Siskel és John Maloof. Kép: John Maloof. Zene: John Ralph. Szereplők: Vivian Maier, John Maloof, Mary Ellen Mark. 83 perc.

Kicsoda Vivian Maier? Neurotikus chicagói dada? Emancipált művész? Francia kém? John Maloof életrajzi dokumentumfilmje a huszadik század egyik legnagyobb utcai fotósának nyomába ered, aki egész életét végigfényképezte, ám soha senkinek nem mutatta meg egyetlen képét sem. Véletlenül megtalált hagyatékából azonban fény derült szenzációs tehetségére: poszthumusz kiállításaira kilométeres sorokban állnak az érdeklődők, és Cartier-Bresson, Kertész, Brassai nevével emlegetik együtt. Érzékeny képei groteszk utcai jeleneteket jelenítenek meg, fény-árnyék játékot, geometrikus kompozíciókat, de legfőképpen portrékat, köztük számos önarcképet. Az ötvenes-hatvanas években ellőtt százezernyi negatív nagy része gyereksétáltatás közben készült a nyakában lógó Rolleiflex kamerával.

A film másfelől a nyomozás krimi izgalmával vetekedő története, és a sikeré. Egy 29 éves fiatalember kutatni kezd néhány fotó láttán a kamerás Mary Poppins után. Egy Flickr-oldalra feltöltött néhány kép elképesztő népszerűsége nyomán dönt úgy, hogy komolyan veszi a 360 dollárért vett doboznyi negatívot és az alkotót is. Elutazik Maier életének számos helyszínére és kamera elé citál mindenkit, aki csak ismerte. A beszélő fejes képsorokat fotómontázsok és a Maier által készített szupernyolcas filmtekercsek váltják. Maloof állhatatossága meghozta a gyümölcsét: ma már milliomos. A film magával ragadó, kellően komplex, és még azt a kérdést is felveti: kinek a joga meghatározni, mi a művészet?

Pichler Gréta

Modern mesterek - különleges látószögek címmel tavaszi filmklubot indít Néprajzi Múzeum és a magyarhangya közösségi filmforgalmazó. A vetítéseket szakmai beszélgetések követik a témák muzeológus szakértőivel. A következő alkalom április 27-én lesz, a Vivian Maier nyomábant vetítik. A beszélgetés házigazdája: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa

Az eseményre páros belépőt nyerhet az, aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre:

A magyarhangya és a Néprajzi Múzeum közös filmklubjának programjában hány Oscar-jelölt film szerepel?

A válaszokat a blog.filmvilag@gmail.com címre várjuk április 24-ig. Puskázni itt lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr738631104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása