Filmvilág blog

A blog szerzői

2009. szeptember 08. - filmvilág

Baski Sándor
A blog  főszerkesztője. 2007 ősze óta a Filmvilág munkatársa, kritikái, filmes tárgyú írásai a Filmvilágban, a Mozinetben, a filmhu-ban és a Muszterben jelennek meg. 2005 és 2007 között a Cinema kritikusa volt. Képregényekről és websorozatokról a Magyar Narancsba szokott írni, futballról (vagyis a Unitedről) a Stretford End blogon értekezik, de a méltán népszerű Geekz blognak is publikál. Van papírja arról, hogy újságíró (MUOSZ, Bálint György Akadémia), de bejárt egy egyetemre is öt éven át (SZTE BMI). Kedvenc kortárs rendezői: Solondz, Lynch, Park Chan-wook, Bong Joon-ho, Tarantino, Sion Sono, Coen testvérek, Refn, Charlie Kaufman.

Bilsiczky Balázs
Diplomamunkáját Mundruczó Kornél korai filmjeinek elemzéséből írta. Később rájött, hogy nem csak a szenvedéstörténetek lehetnek szórakoztatóak. Dolgozott a filmhu-nak és az HBO-nak, a Filmvilágban 2011 óta publikál. Új Hollywood filmtermése mellett elsősorban Coenék és Wes Anderson munkáira gerjed, de bízik Lynch és Cronenberg újjászületésében is. Kedvenc magyar filmjei a Kárhozat, a Veri az ördög a feleségét és az 1 hét, gyermekkorát pedig a Különben dühbe jövünk, a Félénk vagyok, de hódítani akarok és a Tiroli szex határozta meg. Lakástűz esetén a macskán kívül a Csengetett, Mylord? díszdobozt kapná a hóna alá.

Csiger Ádám
1988-ban született. Az ELTE Filmtudomány mesterszakán 2011-ben végzett. 2009 óta publikál filmkritikákat, interjúkat, esszéket, tanulmányokat a következő folyóiratokban, internetes portálokon: Filmvilág, Filmtett, Prae.hu, Kortárs Online, Prizma. A Filmvilágban 2012-ben debütált.

Huber Zoltán
Főállásban egy nagy világszervezet budapesti irodájában dolgozik, de a mozival sokkal szívesebben foglalkozik. 2011 óta már írásban is: a Filmvilág mellett a Prizma online felületén, a Science Caffe hírportálján és Kinetográf névre keresztelt blogján jelennek meg cikkei. Rajong a spagettiwesternekért, a VHS-korszak akcióhőseiért és az amerikai gimifilmekért. Többek állítása szerint nem látszik rajta, hogy kritikákat ír, ezért tervei között fekete garbó és szemüveg beszerzése is szerepel. Nagy álma annak előmozdítása, hogy az emberek újra a moziban nézzék a filmeket - illetve ha végre beülnek egy vetítésre, másfél-két óráig ne nyomkodják az okostelefonjukat.

Klacsán Csaba
A Filmkultúra 2006-os kritikaíró pályázatának második helyezettje, a 2007-es Filmhu riportpályázat nyertese. Interjúi és kritikái a Filmkultúra oldalán, a Sikoly irodalmi és művészeti folyóiratban, valamint a Prae portálon, fesztiválbeszámolói a Filmvilágban, filmes tárgyú esszéi, háttérírásai és kritikái a VOX Mozimagazinban jelennek meg. Szeretne egyszer leülni sörözni a blog többi szerzőjével.

Klág Dávid
Az ELTE filmelmélet szakának végzős hallgatója, 2007 óta rendszeresen publikál a Filmvilágban, 2008 óta a Mozinetben, de jelent meg írása a film.hu-n is. 2006 és 2009 között az est.hu zenerovatának munkatársa volt. Jelenleg szakdolgozatát írja az ezredforduló utáni amerikai tévésorozatok műfaji sajátosságairól. Szeretne egyszer leülni sörözni Michael Winterbottommal és Nicholas Winding Refnnel.

Orosdy Dániel
2004 óta publikál filmkritikákat és filmes témájú esszéket a nyomtatott sajtóban (Filmvilág, Mozinet, Prizma, HBO Sztár, Univ Pécs) és az interneten (Sokk Magazin, film.hu, Prae portál, Kistangó etc.). A Pendulum Editor Bt. munkatársaként több filmes témájú könyv szerkesztésében is közreműködött (Mark Cotta Vaz: LOST – Az eltűntek krónikája, Az 501 legfontosabb film, amit mindenképpen látnod kell). 2008 és 2010 között a PTE filmszakán a Filmkritika kurzus előadója. Életét a lehetetlen küldetésekre tette fel (pl. a William Friedkin-életmű rehabilitálása, Bud Spencer és Terence Hill vígjátékainak beemelése a kánonba, alapvető udvariassági és etikai normák érvényesítése a mindennapi életben). Halott ügyek című szatirikus regénye 2012-ben jelent meg, Schreiber Andrással közösen jegyzett dupla monográfiája (A modern horror mesterei: Lucio Fulci & George A. Romero) 2014-ben.

Pernecker Dávid
A Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Kultúra Tanszékén nevelkedett, 2009-től publikál filmes témájú szövegeket itt-ott (Terasz, Inzert, Apertúra, Filmtett, Filmvilág). Két film van, amit negyvennél többször látott: a Nincs kettő négy nélkül, és a Superbad. Többször volt az Országos Diákzsűri tagja, így tehát sok nagyon rossz filmet látott már. Ebből kifolyólag személyisége eltorzult, filmes tudásának kamatoztatását jó időre a game studies és a ludológia mögé deportálta. A filmek/sorozatok és a számítógépes játékok mellett a zene érdekli, gondolatai e témakörben a Zenei Hálózatokon olvashatóak 2013 óta. Köztársasági- és egyéb ösztöndíjait képregényekre költötte, jelenleg jól fizető munkát keres. 

Sepsi László
Filmes tárgyú írásai 2008 óta a Filmvilágban, a Mozinetben, a Geekblogon, az Apertúrán, a filmpont.hu és a magyar.film.hu portálokon, novellái a 2000-ben, az Esőben,  a Mozgó Világban, illetve a Szépirodalmi Figyelőben jelentek meg. Regényét az Eső adta közre Holt Istenek Kora címmel, 2003-ban. A Prizma filmművészeti folyóirat egyik szerkesztője. A mai napig nem tanult meg úszni.

Szabó Ádám
2008 októbere óta dolgozik filmkritikusként. A Filmtett nevű erdélyi filmes portálnál kezdte pályafutását, majd a Pergő Képekben, a prae.hu-n, a Prizma Online-on, az Apertúrán és a Revizoron jelentek meg további írásai. A Filmvilág 2010 októberében vette alkalmazásába, a blognak pedig 2012 októbere óta a munkatársa. Pillanatnyilag az interjúzás az újabb heppje, eddigi alanyai: Peter Strickland, Nicolas Winding Refn, Srdan Golubovic, Sean Ellis. Ezt az irányt határozottan folytatni kívánja. Ezen kívül olyan színészekkel, rendezőkkel hozta össze a sors, mint Ciarán Foy, Baltasar Kormákur, Saskia Rosendahl, Cosmina Stratan, Kocsis Ágnes, Ryan Fleck és Anthony Chen. A velük történt találkozások inspirálják arra, hogy művészlelkekkel beszélgessen.  

Szabó Dénes
Az ELTE nemzetközi tanulmányok szakának végzős hallgatója, filmes tárgyú esszéi 2008 óta jelennek meg a Filmvilágban, kritikái a prae.hu-n. Fő érdeklődési területe az animáció és a hatvanas-hetvenes évek filmművészete. Nagy álma részt venni egy QT filmfesztiválon vagy összefutni egy kávéra David Lynch-csel kedvenc Bob's Big Boy gyorséttermében.

Teszár Dávid
A Filmvilág 2004-es pályázatának harmadik helyezettje, filmes tárgyú publikációi 2005 óta jelennek meg a Filmvilágban, a magyar.film.hu-n és a Mozinet magazinban. Szerelmes a távol-keleti moziba, Paz Vegába és a csokoládé fagylaltba. A dél-koreai filmművészettel és popkultúrával foglalkozó blogja a namhanman.blog.hu címen érhető el.

Varró Attila
1998 óta a Filmvilág munkatársa, az ELTE filmelmélet és filmtörténet szakán műfaji filmes kurzusokat tart. A Filmvilágon kívül a Metropolisban, a Café Bábelben, az Enigmában, a Médiamixben, a Mozinetben, a Filmtettben, illetve tanulmánykötetekben jelennek meg filmes tárgyú írásai. Önálló könyvét Kultcomics - Válogatott képregényes írások címmel 2007-ben adták ki.  

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr771247427
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása