Filmvilág blog

Magyarhangyás filmklub indul a Néprajzi Múzeumban

2016. április 12. - filmvilág

foldsoja.jpg

Modern mesterek - különleges látószögek címmel tavaszi filmklubot indít a nagy múltú kulturális intézmény és a közösségi filmforgalmazó. A vetítéseket szakmai beszélgetések követik a témák muzeológus szakértőivel. A jeggyel vagy a négy alkalmas bérlettel a múzeum kiállításai is megtekinthetők. Az első vetítés április 13-án, szerdán lesz.

A magyarhangya és a Néprajzi Múzeum közös tavaszi filmklubja nemcsak bemutatja, hanem szakmai kérdések és felvetések közé állítja a filmeket. A sorozat a természet, a kultúra, a város és a modernitás témákat rendezi érdekes mintába, melyben helyet kap Wim Wenders, Juliano Salgado, Vivian Maier, Ciro Guerra és a bécsi Kunsthistorisches Museum. A vetítéseket olyan beszélgetések követik, ahol a házigazdák a múzeum szakemberei, a meghívott vendégek pedig az adott terület szakértői. Latin-Amerika kutató, kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológus vagy a Fotótörténeti Társaság alapítója várják majd a vetítések után az érdeklődőket.

Egy sorozatban szerepelnek tehát egy érintetlen táj világhíres felfedezői, egy ismeretlen dada, aki dokumentálja a 20. századot, egy amazóniai sámán a tradíció és a globalizáció metszéspontjában és az Osztrák-Magyar Monarchia császári örökségének bécsi művészeti múzeuma. Ismerős és ismeretlen, feltárásra váró világok, híressé vált örökségek, láthatatlan kulisszatitkok közelnézetből. 

A magyarhangya független, közösségi filmforgalmazóként fontos társadalmi kérdéseket feszegető, és jelentős művészegyéniségeket bemutató különleges dokumentum- és játékfilmeket hoz Magyarországra. A Néprajzi Múzeumban összeér a múlt a mával, s mint nyitott kulturális tér ideális helyszín a filmek bemutatására, munkatársai pedig szaktudásukat új fénytörésben mutathatják meg. 

A FILMKLUB programja

április 13. A Föld sója
A beszélgetés házigazdája: Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsia-gyűjteményének muzeológusa; a beszélgetés vendége: Benke Attila filmkritikus, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója

április 27. Vivian Maier nyomában
A beszélgetés házigazdája: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa

május 11. A nagy múzeum
A beszélgetés házigazdája: Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa; a beszélgetés vendége: Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

május 25. A kígyó ölelése
A beszélgetés házigazdája: Szeljak György Latin-Amerika-kutató, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; a beszélgetés vendégei: Rupp Anikó kulturális antropológus és Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke  

A vetítések 18 órakor kezdődnek.  Jegyár: 1400 Ft, amellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális kiállításai.

  • Angyalok és koponyák – ünnepi papírdíszek Mexikóból
  • Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése
  • Betlehem - „nagy dolgok a jászolnál történnek”
  • A székelykaputól a törülközőig – Szinte Gábor gyűjtései
  • A magyar nép hagyományos kultúrája (állandó kiállítás)

A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.

Modern mesterek – különleges látószögek filmklub helyszíne:
Néprajzi Múzeum 213. terem, V., Kossuth Lajos tér 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr298597258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása