Filmvilág blog

A kassai polgár - Beszélgetés Sipos Józseffel

Márai nyomában

2011. december 26. - filmvilág

A tavalyi év kevés számú magyar filmbemutatójának egyike volt Sipos József Márai-adaptációja, a Kaland. A rendezővel készített, a Filmvilágból végül kimaradt villáminterjú az alábbiakban olvasható.

Rendkívül sokat tett azért, hogy Márai Sándor műveit megismertesse és megszerettesse a magyar mozinézőkkel. Producerként Márai talán legnépszerűbb műve, A gyertyák csonkig égnek fűződik a nevéhez, rendezőként pedig az Eszter hagyatéka (2008) után idén elkészítette egy izgalmas szerelmi-lélektani háromszögdráma, a Kaland filmváltozatát. Mi vonzza Márai életművében?

Minden vonz, ami az emberi természet mélyét kutatja. Márai ismerte az emberi kapcsolatokat: megélte a szerelmet, a hűtlenséget, a csalást és a barátságot. Élete és műve példaértékű. Így írja: „Csak ne lenne olyan gyönyörű a világ! A hajnalok! A víz, az erdő! A növények, az állatok! S közbenmindennyomorúságukkal, ne lennének olyan érdekesek az emberek!”

Kaland.jpg

Márai „a kassai polgár”, egy mára sajnos atomjaira hullott polgári értékrend és kultúra megtestesítője. Nagy szükségünk lenne arra, hogy olvassuk, akár a regényeit, akár a naplóit, ugyanakkor a fiatalok számára ez a klasszikus polgári gondolkodásmód nehezen érthető és követhető, annyira más elvekre épül a mai kíméletlenebb, anyagiasabb, kulturálatlanabb világ. El lehet juttatni a fiatal nézőkhöz Márait?

Nagyon nehéz megtalálni a hangot, mely eljut a mai fiatalokhoz, ha változtatunk a stíluson és a dialóguson az már nem Márai, ha hagyjuk lassan hatni, megérteni akkor nagyon türelmetlenekké válnak a gyorsabb tempóhoz szokott nézők, ezért nehéz feladat. Talán az Eszter hagyatékánál sikerült.

A Kaland filmváltozata több ponton is eltér az eredeti drámától. Mit és miért kellett módosítani?

Az adaptáció mindíg kísérlet, néha sikerül, néha nem. A Kalandot szerettem volna kinyitni a kamaradrámából, ezért változtattam a szerkezetén, tiszteletben tartva a dramaturgiát. Nem tudom értékelni, hogyan sikerült, mivel a pénz hiánya miatt sok jelenet kimaradt a könyvből. De mindenképpen sikernek élem meg az új helyszínek beépülését, mely színesebbé tette a történetmesélést és változatossá a jeleneteket.

Folytatódik-e a misszió? Milyen tervei vannak, miből forgatja a következő Márai-filmet?

Már nem próbálkozom, azt hiszem mindent megtettem, éltem a szűkös lehetőségeimmel. Életemnek ez a szakasza lezárult.


Schubert Gusztáv 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr313495874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása