Filmvilág blog

Premierek a héten

Melankolikus, lopott dolgok

2011. október 27. - filmvilág

KÉMKÖLYKÖK 4D: A VILÁG MINDEN IDEJE – Robert Rodriguez folytatja korhatáros kalandfilm-sorozatát, bevetve egy új nézővakító marketingfogást: nem csak 3D-ben látni, de szagolni is lehet a filmet. Döbbenet.

A DOLOG – A látszat ellenére Matthijs van Heijningen Jr. rendező nem a Carpenter-féle horrorklasszikus remake-jét, hanem az előzményfilmjét készítette el. Egy kiváló (és sajnos lefordíthatatlan szójátékokkal operáló) angol kritika így foglalta össze a két film kapcsolatát: „The Thing of the third Thing basically does the same thing we saw it do in the second Thing, so the third Thing probably isn’t for you if the second Thing wasn’t your thing.” A harmadik The Thing 6.7 ponttal áll az IMDb-n, ami egy korrekt, de nem különösebben izgalmas filmet valószínűsít. Főszereplők: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen. [előzetes]

A GUARDISTA – „A nagysikerű Erőszakik alkotógárdájának új filmje” – így a hivatalos promó, ami ebben a formában nem teljesen igaz. Martin McDonagh nevét valóban ott találhatjuk az executive producerek között, de a filmet nem ő írta és rendezte, hanem testvére, John Michael McDonagh. A történet egy ír kisvárosban játszódik, főhőse egy kicsapongó életet élő őrmester (Brendan Gleeson), aki egy amerikai FBI-ügynök (Don Cheadle) személyében partnert kap maga mellé, hogy együtt próbálják elfogni egy kokaincsempész-hálózat fejét (Mark Strong). [előzetes]

guardista.jpg
A Filmvilág kritikusa szerint:
Az akciódús finálét leszámítva mindvégig lassú tempó és az a már-már feleslegesnek tűnő műgond, ami az operatőri munkát jellemzi, arról árulkodik, hogy nem az egyébként sem túl csavaros bűnügyi történeten van itt a hangsúly. (Vajda Judit kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

LOPOTT IDŐ – Andrew Niccol rendező (Gattaca, Fegyvernepper) visszatért a sci-fi műfajához, a rendezés mellett ráadásul a forgatókönyvet is ő jegyzi. A történet szerint a jövőben az idő a legfontosabb fizetőeszköz: sikerült megállítani az öregedést, de csak azok lehetnek hallhatatlanok, akik gazdagok. A szegények kénytelenek megharcolni minden egyes percért – szó szerint. Főszereplők: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Olivia Wilde. [előzetes]

MELANKÓLIA – Lars von Trier apokalipszis-filmjében egy kisbolygó beleütközik a Földbe, és elpusztul az egész emberiség, de előtte még tanúi lehetünk egy nagyszabású lakodalomnak. Hogy a két esemény miként kapcsolódik össze, az a film végére kiderül. Depresszív víziójához Triernek sikerült egy komoly színészválogatottat összehoznia: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt, Alexander Skarsgard, Stellan Skarsgard, Udo Kier. [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: Triertől szokatlan, hogy science fiction témát választ a lélek láttatására megszületett megannyi szimbólum közül, a végeredmény azonban egzisztencialista, romantikus és sokkoló meditáció, ami után a néző csak kibotorkálni tud a moziból. A lélek mozgásainak és a világegyetem történéseinek párhuzama tökéletesre sikeredett: a Föld és a közeledő kisbolygó drámája az ember és a világ viszonyát értetik meg velünk. (Pintér Judit Nóra elemzése az októberi Filmvilágban olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr863332758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.27. 15:01:27

"A látszat ellenére Matthijs van Heijningen Jr. rendező nem a Carpenter-féle horrorklasszikus remake-jét, hanem az előzményfilmjét készítette el."

Akkor ez a folytatás (újabb) előzményfilmje? :) A szakik szerint ugyanis már a Carpenter-féle klasszikus sem annyira remake, mint sequel Hawksék filmjéhez. Ebben az esetben két előzményfilmről beszélünk, amiket egy huszáros vágással össze is köthettek volna az írók! (Vagy talán már össze is kötöttek nem tudom. Mindenesetre szellemes megoldás lenne, ha a 2011-es moziból megtudnánk, hogyan jutott a Valami az Északi sarkról [ld. 1951] a Délire, hogy közelebb vigye a végromláshoz az emberiséget a nyolcvanas évek elején. :) )

És Sanyi, egy mondatot én kiegészítenék:

"Matthijs van Heijningen Jr. rendező _ÉS Eric Heisserer író_ ..."

Tudod, becsüljük az írókat ezerrel. ;)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.10.27. 15:13:24

@Orosdy Dániel: A 3 Dolog-filmből csak egyet láttam, így csak a posztban is idézett kritikára tudok támaszkodni:

As we all know by now, Matthijs van Heijningen Jr.’s The Thing is not a remake of John Carpenter’s 1982 The Thing, which in turn wasn’t really a remake of Howard Hawks and Christian Nyby’s 1951 The Thing from Another World. So now we have two Things that are only tangentially related to the first Thing, although the thing about the third Thing is that it explains how the Thing of the second Thing demolished the Norwegian explorers who were dead by the time that Thing was even a thing. The Thing of the third Thing basically does the same thing we saw it do in the second Thing, so the third Thing probably isn’t for you if the second Thing wasn’t your thing.

Írókérdés: a helyzet az, hogy Eric Heisserer-t nem ismerem személyesen, Köbli Norbit viszont igen. :D

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.10.27. 15:17:15

@[bs]: Dologi kérdés: Akkor jól sejtettem.

Írókérdés: Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de azért csak kicsikartam belőled a beismerő vallomást! :DDD
süti beállítások módosítása