Filmvilág blog

Aurafényképezés hegedűvel

Varga Ágota: Ezotérben

2009. december 07. - kemenes

– Le kell engedni kicsit az aurát – mondja sátáni vigyorral egy kolléga a szomszédos piszoárnál Varga Ágota legújabb dokumentumfilmje, az Ezotérben vetítése után, és lőn: kéjesen vizelni kezd.

Az ítélet tömör – és teljesen helytálló.

Az Ezotérben című film tizenegy úgynevezett „ezoterikust” mutat be – asztrológusokat, kártyajósokat, auraelemzőket és „látókat”. A mű szereplői nem a Budapest TV legsötétebb bugyraiból verbuválódnak, mindegyikük kellemes beszédű, viszonylag értelmes figura. A zűrzavar azonban így is leírhatatlanul nagy: önfeledten keveredik itt Védánta és olcsó cigánykártya, „tradicionális” asztrológia és ultramodern tudományos látásmód, UFO-tan és mézédes hegedűszó (!). Hogy csak a leghajmeresztőbb példákat említsük.

Ezek után – természetesen – nemhogy nem dühítő, hanem egyenesen üdvözlendő tény, hogy olyan, sokszor ténylegesen komoly és izgalmas tartalmakat mozgató – és egyébként valóban „tradicionális” – gondolkodókról, mint amilyen René Guénon, Ananda K. Coomaraswamy vagy éppen maga Hamvas Béla volt, egyetlen másodperc erejéig sincsen szó a filmben.

Van helyettük aurafényképező, meg gonosz bolygóátok.

A film második – mellesleg érthetetlenül hosszú, csaknem egy órás – felében maga a rendező, Varga Ágota veti alá magát a „különleges képességű” személyek mutatványainak: jósolnak, kártyát vetnek neki, csapják a szelet az aurájának. Korábban kellemes, szikár humorával számtalan esetben ízlésesen ellenpontozta az elhangzó csacskaságokat – most azonban még a legcombosabb lózungoktól is valósággal elalél. A film első fele sem volt maga az izgalom, a második azonban még egy leszedált jógi türelmét is próbára tette volna.

A főszereplő „ezoterikusok”  meghajlását még kivárjuk, az utána következő beszélgetésre azonban már semmi okunk maradni.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr551577485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.07. 13:04:11

Nyugdíjasoknak kedvezménnyel...

play_off 2009.12.07. 14:37:41

Magányos, vagy a klimaxhoz erősen közeledő nőknek pedig kimondottan ajánlott...

Beyonder 2009.12.07. 15:38:14

Halkan jegyezném csak meg, hogy a dolog igazi érdekessége itt az, hogy Varga Ágota mindezidáig "komoly" témákról készített komoly dokufilmeket.

félemelet 2009.12.07. 15:55:58

@Beyonder:
hááát... a téma maga komolynak igencsak komoly, mert az ezo-hókuszpókusz nagyságrendekkel több agyat pusztít el napjainkban, mint a szivacsos agyhártyagyulladás...

Egyszer valahol hallottam egy ilyen mondatot:
"az ezotéria a nők érzelmi válasza a fogyasztói társadalomra" - van ebben a mondatban valami lényeglátás, asszem...
________________________________________________

Amúgy én speciel rühellem Hamvast, de annyiban most meg kell védenem, hogy az ő látásmódja inkább "spirituális" volt, nem "ezotérikus" - márhogy az ezotérikus szó mai jelentésében...
süti beállítások módosítása