Filmvilág blog

A legfontosabb amerikai fesztiválon versenyez Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje

2023. december 06. - filmvilág

a_boldogsag_ugynoke.jpg

A Sundance Filmfesztiválon debütál Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című magyar-bhutáni koprodukcióban, a Filmintézet támogatásával több éven keresztül Bhutánban forgatott filmje. Az alkotás 2024 tavaszától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Az 1981-ben Robert Redford által alapított Sundance nemcsak a nagy amerikai stúdióktól független filmgyártás, de világviszonylatban is a legjelentősebb szakmai fórumok egyike. A Sundance-et Utah államban rendezik meg Amerika és Európa legnagyobb sztárjainak részvételével. A fesztivál az utóbbi években Park City és Salt Lake City városait is a független film központjává varázsolja minden januárban.

„Nem akartuk elhinni, amikor megtudtuk a hírt. Elképesztően örültünk, mindannyiunknak könnybe lábadt a szeme. A filmet hat évig forgattuk, az elmúlt egy évben éjt-nappallá téve vágtunk, úgy éreztük, hogy minden szenvedélyünket és energiánkat beleadtuk ebbe az alkotófolyamatba, ezért nagyon jó érzés, hogy mások tetszését is elnyerte, és hamarosan a nemzetközi és a hazai közönség is láthatja” – mondta Zurbó Dorottya, a film egyik rendezője.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”.

a_boldogsag_ugynok_1.jpg

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház- és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésben végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott A monostor gyermekei (2017, premier: IDFA) számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Filmintézet Inkubátor Programjának köszönhetően megvalósult Könnyű leckék (2018, premier: Locarno IFF) egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon.

A film rendezői Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya, producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Legutóbb Csuja László és Nemes Anna filmje, a Szelíd került be a Sundance versenyprogramjába.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2818275325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása