Filmvilág blog

Jackson – Tudósítás az abortuszharc sűrűjéből a Verzión

2017. november 15. - Baski Sándor

jackson.jpg
Ha máshonnan nem is, a játékfilmes élményeinkből tudhatjuk, hogy az amerikai dél és észak közt kulturális és ideológiai frontvonal húzódik, középpontban olyan ügyekkel, mint a fegyvertartás, a kisebbségek helyzete vagy az abortusz. A forrongó indulatokról a televíziós riportok az elfogultságaik függvényében tudósítanak, hol az egyik, hol a másik narratívát erősítve, miközben pro és kontra ugyanazok az érintett szereplők és szakértők szólalnak meg. A téma alaposabb feltárására se idő, se igény.

És itt lép be a dokumentumfilmes (jelen esetben Maisie Crow), aki először fél éven át követi Mississippi állam utolsó abortuszklinikájának sorsát egy rövidfilm kedvéért, majd rászán még három évet az életéből, és így készül el a Jackson. Crow ugyan nem titkolja, hogy szimpátiája az ostrom alatt álló klinika dolgozóival van, de tisztességgel bemutatja mindegyik oldal álláspontját, méghozzá úgy, hogy háttérbe húzódik, és engedi a szereplőit beszélni. A klinika részéről a hatgyerekes igazgatónőt és a főorvost ismerhetjük meg, a másik oldalról az állam által támogatott életvédő központ vezetőjét, illetve a klinika előtt a hét minden napján tüntető keresztény aktivistákat. A harmadik főszereplő a mélyszegénységben élő, négy gyerekét apa nélkül nevelő April, aki még nem döntötte el, hogy megtartsa-e vagy elvetesse a magzatát. Kapcsolatba lép a klinikával, de közben az életvédők is megpróbálják behálózni.

A Jacksonból az is kiderül, ami a tévés tudósításokból talán nem biztos, hogy az abortusz kérdése sok esetben, sok helyen elválaszthatatlan a gazdasági és etnikai viszonyoktól. A terhességmegszakításra jelentkezők többsége szegénységben élő afroamerikai, míg a pro life-mozgalom tagjai szinte kivétel nélkül a többségi társadalomhoz tartozó középosztálybeliek, akik mögött ott áll az állam kormányzója is. A film után el lehet morfondírozni azon, hogy az abortuszhoz való jog, illetve annak megtagadása talán pont a társadalmi különbségek fenntartásának az egyik eszköze.

Vetítések a Verzión:
11.15. szerda 18:00 - Művész
11.18. szombat 17:00 - Kino 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7913277785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása