Filmvilág blog

Gondryval indul az Anilogue

Programajánló

2014. november 19. - filmvilág

anilogue 2014 poster print big.jpgMichel Gondry Animált beszélgetés Noam Chomskyval című, műfaji határokat feszegető filmjével nyílik ma este 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tizenkettedik Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Az Anilogue öt napja alatt a kísérleti filmektől a japán animéken át a látványos nagyprodukcióikig az elmúlt néhány év legjobb animációinak teljes körképét ismerhetik meg a nézők.

A nyitófilmben Michel Gondry időutazást animál a zseniális gondolkodó, Noam Chomsky komplex gondolatait felhasználva. A film a kézzel rajzolt animációt archív fotókkal és Chomskyval készült interjúk felvételeivel kombinálja. A film végén vizuális tárgyakként lebegő kérdések híven idézik fel az elismert nyelvész szellemiségét. “Módszerem lényege, hogy másodpercenként 24 képet rajzolok, és ezeket másodpercenként rá is szabadítom az agyra. Amikor a rajzolt formák mozogni kezdenek, rengeteg információ áramlik egyenesen a néző agyába. Ebben a folyamatban egyfajta kiegyensúlyozott kapcsolatot élek meg a professzorral.” – nyilatkozta a rendező.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue-on idén tizennégy egész estés animáció látható majd, melyek közül hét verseng a fesztivál fődíjáért. Bill Plympton Megcsalás (Cheatin') című rajzfilmjében egy bukott mágus betiltott „lélekgépe”segítségével a megcsalt Ella felveszi szerelme számos szeretőjének alakját. Az észt Mait Laas Lisa Limone és Maroc Orange: Egy gyors szerelmi története (Lisa Limone ja Maroc Orange: tormakas armulugu) egy lehetetlen szerelemről szól az éneklő hajóról menekült narancsfiú, Maroc és a zenélő kagylókat gyűjtő citromlány, Lisa között. Alê Abreu A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) fantasztikus brazil animációja egy gyermek szemével láttatja a modern világ problémáit. Esben Toft Jacobsen A túlon túl (Resan till Fjäderkungens Rike) című skandináv gyerekfilmjében a kedves, kíváncsi és kalandvágyó kisnyúl, Johan az élet szabályait tanulgatja. Az argentin Juan José Campanella animációjában, a Csocsó-sztoriban (Metegol) miután csocsóasztala, kocsmája és lelke is összetört, Amadeóval váratlanul csodálatos dolog történik: szeretett csocsóasztalának játékosai életre kelnek, és segíteni akarnak neki! Mizuho Nishikubo japán művész Giovanni szigete (Giovanni no Shima) című filmje komoly történelmi témát dolgoz fel: mikor 1945. augusztus 15-én Japán megadta magát, az amerikai katonák helyett a Vörös Hadsereg érkezett, mivel a sziget immár a Szovjetunió területe volt. Végül az Oscar-díjra jelölt Kells titka rendezője, az ír Tomm Moore magával ragadó alkotását, A tenger dalát (Song of the Sea) a fókatündérek ősi ír legendája ihlette. A „selkie-k” a vízben fókaként, a szárazföldön emberként élnek. A filmben egy testvérpárnak fel kell tárnia őseik varázslatos titkait, hogy hazataláljanak.

A rövidfilmek versenyében 30, közelmúltban készült animáció vesz részt, 13 országból – köztük Bucsi Réka Oscar-jelölt Symphony no. 42 című alkotása –, melyeket 600 nevezett kisfilm közül választottak ki.

Az animációs szakma idén ünnepli Jan Švankmajer nyolcvanadik születésnapját, a fesztivál retrospektív vetítéssorozattal és életmű-kiállítással tiszteleg a legendás cseh filmrendező előtt. Az idei program egyik különlegessége a világhírű észt rajzfilmes pár, Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című közös kiállítása, mely november 30-áig lesz látható. Az alkotók november 23-án, vasárnap 17 órakor személyesen tartanak tárlatvezetést, majd 17:30-kor a Csortos teremben a közös filmjeikből lesz vetítés, azt követően pedig közönségtalálkozó. Másnap, hétfőn Priit Pärn workshopot tart a BKF-en, míg a fesztivál díszvendége, az argentin Juan Pablo Zaramella november 20-án 11 órákor tart mesterkurzust. Mindkét szakmai program regisztrációhoz kötött. Idén is pereg majd egy japán kisfilmválogatás, az Anime Haiku, november 22-én 21 órakor pedig az Animált Éj című blokkban számos magyar és külföldi zenei videót, valamint animált horror és szerelmes történeteket láthat majd a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr196914687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása