Filmvilág blog

Lars von Trier Fesztivál a Toldi moziban!

Programajánló

2013. december 19. - filmvilág

Lars-von-Trier_1.jpgA Dán Királyi Nagykövetség szervezésében, a Vertigo Média és a Skandináv Ház támogatásával 2014. január 9-11. között LARS VON TRIER FESZTIVÁL lesz a Toldi moziban. Premier előtt vetítik A nimfomániás - 1. részét, és a fesztivál vendége lesz Peter Schepelern, Lars von Trier egykori tanára és életrajzírója. A program:

2014. január 9. csütörtök 

18.00   Antikrisztus (TOLDI)

A középkorú házaspár életét alapjaiban rengeti meg kisgyermekük halála, aki miközben szeretkeznek, a másik szobában kizuhan az ablakon. A feleség kórházba kerül, de a terapeuta férj kihozza őt, azt remélve, segíteni tud rajta. Az asszonyon azonban egyre jobban elhatalmasodik az őrület.

Szereplők: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg, Storm Acheche Sahlstrom

Díjak:
Cannes-i fesztivál (2009) - Legjobb női alakítás: Charlotte Gainsbourg
Európai Filmdíj (2009) - Legjobb operatőr: Anthony Dod Mantle

19.00   A nimfomániás – 1. rész (TOLDI)

A megvert Joe-ra egy nap egy sikátorban fekve talál rá az éppen boltba igyekvő Seligman. A nő nimfomániásnak vallja magát, s elmeséli jóakarójának, miképp került abba a lehetetlen helyzetbe, ahogyan találkoztak. Történetei között szót ejt édesapjáról, nagy szerelméről és szeretőiről, ám mindenekelőtt szexuális kalandjairól, amelyek bővelkednek extrémitásokban, vállalt perverziókban.

Szereplők: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater, Uma Thurman, Willem Dafoe, Udo Kier, Jean-Marc Barr

Bemutató: 2014. január 16.

A filmet a Vertigo Média jóvoltából premier előtt mutatják be. A film után beszélgetés Peter Schepelernnel, Lars von Trier életrajzírójával és egykori tanárával.

20.00   Melankólia (TOLDI)

Justine és Michael egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, az esküvői parti kudarcba fullad: felszínre törnek az elfojtott családi feszültségek, a kapcsolatok megbomlani látszanak. Mindeközben egy Melankólia nevű kisbolygó halad egyenesen a Föld felé.

Szereplők: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgard

Díjak:
Cannes-i fesztivál (2011) - Legjobb női alakítás: Kirsten Dunst
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb film: Louise Vesth, Meta Louise Foldager, Lars von Trier
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb operatőr: Manuel Alberto Claro
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb látványtervezés

2014. január 10. péntek

16.30   Lars von Trier, vágy és szexualitás (DÁN NAGYKÖVETSÉG)           

Lars von Trier a kortárs dán filmművészet vitatott megítélésű géniusza. Peter Schepelern előadásának tárgya von Trier női szexualitás iránti ambivalens vonzalma, mely tetten érhető egész eddigi életművében

Peter Schepelern a Koppenhágai Egyetem docense, Lars von Trier egykori tanára és életrajzírója. A rendezvényen való részvétel meghívóhoz és regisztrációhoz kötött.

19.00   A nimfomániás – 1. rész (TOLDI)

A premier előtti filmvetítés után beszélgetés Peter Schepelernnel, Lars von Trier életrajzírójával és egykori tanárával.

22.00   Keep North dj set (TOLDI)

2014. január 11. szombat

14.00   A Birodalom I-II. (TOLDI) – filmmaraton

Lars Von Trier, az Európa és a Hullámtörés világhírű rendezője kultikus tévéfolyamával, A Birodalommal hipnotikus hangulatú, utánozhatatlan látványvilágú, lenyűgözően hatásos mesterművet alkotott. A sorozat, amelyben beteg lelkek, démonok, nem evilági rejtélyek, hátborzongató események bilincselik képernyő elé a nézőt, hazájában esténként elnéptelenítette a városokat.

Szereplők: Ernst-Hugo Järegard, Kirtsen Rolffes, Holger Juul Hansen, Ghita Nørby, Udo Kier

Díjak:
Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (1995) - Legjobb rendező: Lars von Trier
Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (1995) - Legjobb férfi alakítás: Ernst-Hugo Järegard


20.00  
The Humiliated (TOLDI)

A Dogma95 szellemében fogant Idióták forgatása alatt készült dokumentumfilm, melyet legutóbb az IDFA 2013 dokumentumfilm fesztivál tűzött műsorára, igazi csemegének ígérkezik a Lars von Trier rajongók számára. A film sajátos betekintést nyújt a világhírű dán rendező vitatott alkotási módszerébe, színészeihez fűződő hírhedten vérmes kapcsolatába, videonaplóban rögzített gyötrő kétségeibe.

Rendező: Jesper Jargil

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr205699526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása