Filmvilág blog

A CineFest elhozza a francia Riviérát Miskolcra

2023. augusztus 02. - filmvilág

edes_kelet.jpeg 

Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az év legnagyobb filmjeivel találkozhat a közönség. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk többek között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary legnagyobb dobásait, valamint egy magyar alkotás világpremierjét.

Yorgos Lanthimos sztárokkal teli legújabb filmjét Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen.

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte.

hullo_levelek1.JPG

A legendás Wim Wenders új alkotása, a Tökéletes napok emberi mese a mai Tokióból. Hirayama élete bár nehéznek, unalmasnak, sőt néha megalázónak tűnhet, a rutin mégis minden napot keretbe foglal, a parkban való elmélkedés, az olvasás és a zenehallgatás pedig megadja a napi örömöt is. A főszereplő Kōji Yakusho Cannes-ban megérdemelten kapta meg a legjobb alakításért járó díjat.

Giovanni, az ismert olasz filmrendező éppen politikai filmet készül forgatni arról, hogy milyen hatással volt az Olasz Kommunista Pártra a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziója. Csakhogy a válságban lévő házassága, a csőd szélén álló társproducere és a rohamosan változó filmipar közepette úgy tűnik, hogy minden ellene dolgozik. A Cannes-i versenyprogramból érkezett Fényes jövő egyik szerepét Anger Zsolt alakítja.

Idén Cannes-ban az Egy Bizonyos Tekintet (Un Certain Regard) versenyprogram nyitófilmje volt az Állat királyság. A közeljövőben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François és 16 éves fia, Émile (a kiváló Romain Duris és Paul Kircher), akik Párizsból egy vidéki kisvárosba mennek, ahol központot hoztak létre a „Mások” számára. A lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.

 szerelem_termeszete.jpg

A szerelem természetében Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? A finom humorral és erotikával átszőtt kanadai romantikus film először Cannes az Egy Bizonyos Tekintet versenyszekciójában vette le a lábáról közönségét.

A 2023-as Cannes-i Filmkészítők Kéthete (Quinzaine des cinéastes) nyitófilmje, egyben az év egyik legjelentősebb alkotása A Goldman ügy. 1976-ban Pierre Goldman második pere megosztotta Franciaországot. A szélsőbaloldali aktivistát négy rablás elkövetésével vádolták, amelyek közül az egyik két halálos áldozatot követelt. Goldman végig tagadta, hogy utóbbi ügyhöz bármi köze lett volna. Ennek a bírósági huzavonának a megfilmesítésével Cédric Kahn francia rendező erőteljesen lép be a tárgyalótermi drámák kényes műfajába.

 rigo_rigo_szederinda.jpg

A Cannes Filmkészítők Kéthete programjából érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. Az alkotás szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

A Velencében vetített szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni. 

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.

A Karlovy Varyban bemutatott Vörös szobák az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán. A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

A Cannes-i Filmkészítők Kéthete programban bemutatott Édes keletben a középiskolás Lillian (a feltörekvő sztár Talia Ryder) drámai körülmények között hagyja ott az osztálykirándulást – és látszólag régi önmagát is. Innentől kezdve azzá válik, akit a céltalan vándorlásai során megismert emberek épp meglátnak benne. A film egyik sztárja a CineFest egyik korábbi vendége, Simon Rex.

Blaga hetvenéves, nemrég megözvegyült volt tanárnő, szilárd erkölcsi elvekkel. Amikor telefonos csalók megszerzik tőle a férje sírjára félretett pénzét, erkölcsi iránytűje lassan kezd elveszíteni a helyes utat. A bolgár Blaga leckéi Karlovy Varyban a legjobb film és a legjobb színésznő díját nyerte.

A cannes-i Egy Bizonyos Tekintet programból érkező, iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ, akik a különböző társadalmi intézmények – az iskolai tanároktól a bürokratákig – által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

libertate_still_1.jpg

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt. A véres összecsapássá fajuló ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik Libertate ’89 – Nagyszeben címmel, amelynek világpremierje Szarajevóban volt.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.


A Cannes-i filmekről már írtunk a fesztivál idején a blogon.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2718184567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása