Filmvilág blog

Premierek a héten

Döbbenetes dömping

2012. március 02. - filmvilág

SZEX FELSŐFOKONMalgorzata Szumowska filmjében Juliette Binoche az Elle magazin újságírójaként a prostitúció témakörét próbálja feldolgozni, és ehhez olyan lányokkal készít interjúkat, akik az egyetem mellett call girlként keresik a tandíjra valót.

SZELLEMLOVAS: A BOSSZÚ EREJE 3DA lángoló fejű Nicholas Cage visszatért egy folytatás erejéig. A rendezést ezúttal a Crankkel elhíresült Neveldine-Taylor páros vállalta. A forgatás helyszíne Románia volt.

A VÉR ÉS A MÉZ FÖLDJÉNAngelina Jolie bátor, sőt vakmerő vállalkozásba fogott: kívülállóként próbálta meg elmesélni a délszláv háború egyik fejezetét egy bosnyák nő és egy szerb férfi (fiktív) románcába ágyazva. A nagyrészt Magyarországon forgatott film látatlanul is kivívta a szerb nacionalisták ellenszenvét, akik többek közt a Facebookon bíztatták egymást a film lepontozására az IMDb-n. Sikerrel.

TIRANNOSZAURUSZ – Kőkemény brit dráma Paddy Considine rendezésében, Peter Mullan főszereplésével. Szinopszis: „Az erőszakos és önpusztító Joseph megállíthatatlanul sodródik végzete felé, amikor találkozik Hannával, aki keresztény, jótékonysági munkát végez. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, hogy Hanna olyan titkot rejteget, ami mindkettőjük sorsára kihat.”

A Filmvilág kritikusa szerint: A negyven alatti generáció egyik legfontosabb angol színészének számító Considine első rendezői nagyjátékfilmje könnyen betájolható a brit filmtérképen. A Tirannoszaurusz témájával, realizmusával és karakterközpontúságával is olyan színészrendezők munkáinak sorába illeszkedik, mint Gary Oldman Éhkopponja, Tim Roth Hadszíntere vagy éppen Peter Mullan Árvákja. (Nevelős Zoltán kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

WARRIOR – A VÉGSŐ MENETGavin O'Connor filmjében két egymástól (és apjuktól is) elhidegült testvér (Tom Hardy, Joel Edgerton) találkozik újra – egy ketrecharcos viadal döntőjében. Férfimelodráma és hagyományos (küzdő)sportfilm hatásos randevúja Nick Nolte Oscarra jelölt jutalomjátékával.

warrior.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: Szemben a Rocky-szériával, a veszélyes elegy ezúttal hibátlanul működik, a végkifejlettel szigorított fegyintézetek lázadásait is könnyedén érzelmes összeborulássá lehetne szelídíteni: miközben nézője minden ütést magán érez, a kiváló színészi játéknak hála, szívtájékon is éri néhány jól időzített és pusztító erejű balegyenes. (Varró Attila kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

AZ ERŐ KRÓNIKÁJA – Mi történne, ha három átlagos gimnazista srác egy csapásra telekinetikus képességekre tenne szert, és mindezt saját maguk rögzítenék kézikamerával? Az elsőfilmes Joshua Trank és Max Landis elképzelte. Az idei év egyik legváratlanabb amerikai mozisikere.

A Filmvilág kritikusa szerint: A kellemes ritmusú, mindössze 75 perces film csak annyira kísérletezik a formával, amennyire az még a célközönség számára könnyedén befogadható. (…) a kezdetben felettébb unortodoxnak tetsző történet sem nélkülözi a képregénymoziktól kötelezően elvárt, kellően látványos akció- és CGI-dús finálét. (Baski Sándor kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

A BŰN HÁLÓJÁBANA sokoldalúságáról és imponáló munkabírásáról híres Soderbergh újabb műfajba tesz kitérőt: ezúttal egy harcművészeti bemutatóval kevert akcióthrillert láthatunk tőle, főszerepben az MMA-harcos Gina Caranóval. Asszisztálnak a pofonokhoz: Channing Tatum, Michael Douglas, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Ewan McGregor.

A Filmvilág kritikusa szerint: Soderbergh túlzottan udvarias: a kegyetlen dulakodás látványától zavarodott nézőt David Holmes megbízhatóan dögös dzsessz-funk zenéjével rendre az Ocean’s Eleven biztonságos világába tereli vissza. (Kovács Marcell kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

A LELEMÉNYES HUGOScorsese az Aviátor után ismét egy jelentős filmalkotó életébe enged bepillantást – mindezt egy 3D-s ifjúsági kalandfilm álcájában. Szereplők: Chloe Moretz, Asa Butterfield, Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Ray Winstone, Jude Law, Emily Mortimer.

A Filmvilág kritikusa szerint: A leleményes Hugo az a film, amit üzenetként szeretne átnyújtani az utókornak a cinéphile rendező, a mondandója pedig mindössze ennyi: szeressétek a mozit! (Hlavaty Tamás kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr764283430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peczek · http://peczek.freeblog.hu 2012.03.02. 11:22:02

Az Angelina Jolie filmben a szerv férfi igazából szervkereskedő, ugye ?

Lacxox 2012.03.02. 12:39:16

Szellemlovas - kik is rendezték a rendezést? :p

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.02. 12:43:53

@Peczek Béla: @Lacxox: Ezekkel a hibákkal természetesen csak az olvasóink éberségét teszteljük. ;)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.03.02. 12:53:43

John Landis fia a fater nyomdokaiba lép? Derék!

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.02. 15:59:27

@Orosdy Dániel: Trivia: abból a nemzedékből, minden rendezőgyereket maxnak hívnak: max spielberg, max minghella, max landis stb.(forrás: Facebook, K. Norbert, a nemezised :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.03.02. 16:03:06

@[bs]: Fun Fact: Köbli Norbert nekem nem a nemezisem, de neked bizonyíthatóan egész közeli cimborád. :D

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.02. 16:28:42

@Orosdy Dániel: Pont annyira közeli cimborám, mint amennyire neked nemezised. :)

Inkább ezt a Max-rejtélyt világítsd meg. Lehet valami közös mentor, akinek a tiszteletére elnevezték az utódokat?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.03.02. 16:38:46

@[bs]: Talán csak a MAXimalizmusra, a nagy elképzelésekre akartak utalni ezzel... De persze szóba jöhet közös ikonként pl. Max Ophüls is. Mondjuk szerintem Minghella eleve másik generáció, alkotóként mindenképpen (plusz nem is amerikai). Spielberg és Landis pedig egy időben nagy cimborák voltak, úgyhogy talán sörözés közben találták ki, hogy mindkettejük kölyke Max lesz, ki tudja...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.03.02. 17:22:36

@Orosdy Dániel: Ezt nem kellett volna. A nap hátra lévő részét most azzal fogom tölteni, hogy megpróbálom felidézni, melyik ázsiai filmben láttam hasonlóan ijesztő arcot. :(

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.03.02. 18:07:52

@[bs]: Arc?... Valamelyikünk téved. Annak a csajnak vagy nincs feje, vagy egyszerre 3 van neki.
süti beállítások módosítása