Filmvilág blog

Black Sabbath

Tarantino nyomában - 29.

2010. szeptember 14. - Orosdy Dániel

I tre volti della paura, 1964. Rendezte: Mario Bava. Írta: Ivan Csehov, F. G. Snyder és Alekszej Tolsztoj elbeszélései nyomán Marcello Fondato, Mario Bava, Alberto Bevilacqua. Szereplők: Boris Karloff, Mark Damon, Michéle Mercier, Lidia Alfonsi, Susy Andersen, Milly, Harriett Medin, Glauco Onorato, Rika Dialina, Massimo Righi, Jacqueline Pierreux, Gustavo de Nardo.


Utazók, útra fel! Mit kell tudni róla?

Mario Bava, a giallo műfaj atyja és az olasz horror egyik legnagyobb alakja fénykorában rendezte ezt a szkeccsfilmet, amely a Black Sunday-ként ("Fekete vasárnap") ismert La Maschera del Demonio ("A Démon maszkja") mellett az egyik leghíresebb munkája. A mű címe megihletett egy korábban Earth néven működő rockzenekart is, a formáció ezen a néven vált a metálzene egyik megteremtőjévé (magát a filmet nem is látták Ozzy Osbourne-ék, csak a mozi előtt álló tömött sorból következtettek rá, hogy érdemes lenne horroros vonalra váltani a blues-ról).

Bava korai horrorjainak sikerében nagy szerepe volt az amerikai forgalmazónak, a Samuel Z. Arkoff és Roger Corman nevével fémjelzett American International Pictures-nek, amely finoman szólva manipulálta az eredeti anyagot: az amerikai változatnak más a zenéje, eltér a szkeccsek sorrendje, hossza, tartalma, és még Boris Karloff összekötő jelenetei sem teljesen azonosak. A címet is azért változtatták meg az eredeti I tre volti della paura-ról („A félelem három arca”), hogy jobban emlékeztessen Bava korábbi horrorsikerére, amely az USA-ban a fent említett Black Sunday változatban lett siker.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szólnak az egyes epizódok?

A telefon
– Egy magányos nőt telefonon zaklatnak a lakásában.
A Vurdalak család – A vámpírrá vált családfő saját rokonai életét fenyegeti.
Egy csepp víz – Egy tolvajjá vált nővér „áldozata” visszatér a halálból.
A három epizódot Karloff személye köti össze, aki A Vurdalak családban főszerepet is vállalt.

Apró különbségekHol jön QT a képbe?

A kapcsolat konkrét, de áttételes: a Ponyvaregény hármas felépítését ihlette Bava munkája, így közvetve más filmek szerkezetére is hatással volt (pl. Nyomás!, Lélegzet).


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…? Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Tarantino és Avary interjúkban utalt Bava munkájára, tehát „bevallották” a kölcsönzést, pedig egyébként a hasonlóság távolról sem egyértelmű. A Black Sabbath egyértelműen szkeccsfilm, a három epizódot Karloff szövegein kívül semmi sem kapcsolja össze, eltérő korokban, helyszíneken játszódnak, mások a szereplők is, ám ha pusztán a felépítést figyeljük, érthetőbbé válik a kapcsolat: egy prológus és egy epilógus keretez három önálló epizódot, amelyek között külön átkötések vannak. Jelentős eltérés, hogy Tarantino nem használt kamerába beszélő narrátort, nagyjából megtartotta hely/idő egységét, és az egyes epizódok szereplői is valamilyen módon kapcsolatba kerülnek egymással, még ha konkrétan nem is találkoznak. A direktor egy aprósággal külön is tiszteleg egyik kedvenc rendezője előtt: a filmben Lance (Eric Stoltz) egy „Bava” fantázianevű heroint is ajánl Vincentnek (John Travolta). Érdemes még megemlíteni, hogy Bava egyik filmje, a Nyolcadik utas a halálra is ható Vámpírok bolygója feltűnt a 2001-es Quentin Tarantino Filmfesztivál programjában.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Akárcsak a Django, a Black Sabbath is fontos és színvonalas alkotás adott (al)műfajon belül, de ismertsége messze elmarad a jelentőségétől, amiben szerepe van az Osbourne és Tony Iommi nevével fémjelzett zenekarnak is (Bava kis remeke ma elsősorban „az a horror, ahonnan Ozzyék a nevüket vették”). Ez persze önmagában sem csekély érdem, hiszen kevés film nevét veszi kölcsön egy ennyire fontos és (egykor) zseniális rockbanda, mégis tiszteletreméltó Tarantinótól, hogy megnevezte a Ponyvaregény szerkezetét ihlető művet, amivel akarva-akaratlanul segített a Black Sabbath filmnek ismertebbé válni. Amely ugyan a QT-mozik jelentőségével nem vetélkedhet, ám saját jogán is kimagasló alkotás – egy nem megkerülhetetlen, de figyelemreméltó klasszikus.





A Black Sabbath zenekar egyik leghíresebb dala, a Black Sabbath, ami az azonos című bemutatkozó lemezük első, „programadó” száma is:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr682294085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scorsesefan 2010.09.14. 16:58:41

Mekkora banda!!!
"I need someone to show me the things in life, that I can't find."
\,,/(>_<)\,,/

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.10.03. 17:34:35

Ha mindenki más 5 centi alatt van, akkor igen.

scorsesefan 2010.10.03. 17:54:17

Mondjuk ilyen remek hozzászóláshoz nem is várhattam jobb reakciót...

2010.11.03. 20:21:48

a film valahogy nem fogott meg a leírtak alapján, maradok a zenei megoldásnál. :)
süti beállítások módosítása