Filmvilág blog

Coffy

Tarantino nyomában - 15.

2010. január 12. - Baski Sándor

Coffy - amerikai, 1973. Rendezte és írta: Jack Hill. Szereplők: Pam Grier (Coffy), Booker Bradshaw (Howard), Robert DoQui (King George), Sid Haig (Omar). 91 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A Foxy Brown-ról, a Coffy nem hivatalos folytatásának szánt blaxploitation-klasszikusról már esett szó a rovatban. Mindkét film főszerepét Pam Grier alakítja, aki ekkor vált a filmtörténelem első fekete akcióhősnőjévé. A gyártó AIP (American International Pictures) eredetileg a hasonló tematikájú Cleopatra Jones-t akarta leforgatni, de a szóbeli megállapodás ellenére elvesztették a jogot, így – jobb híján – megbízták Jack Hill rendezőt a Coffy elkészítésével, egy jóval kisebb büdzséből. A film végül anyagilag és kritikailag is sikeresebb lett, mint a konkurencia produkciója.


Egy táska rejtélyes fényei
Miről szól?

A Pam Grier által játszott címszereplő egy kórházi nővér, aki rögtön az első jelenetben akcióba lendül: véres bosszút áll azon a dealeren, aki miatt túladagolásban meghalt a 11 éves húga. Próbál visszatérni a hétköznapi életéhez, de rendőr ismerősét, aki a nyomozásban segítette őt, a maffia úgy megvereti, hogy kómába kerül, ezért ismét saját kézbe akarja venni az igazságszolgáltatást. Beáll a King George művésznévre hallgató fő-fő stricihez prostituáltnak, hogy közelebb kerüljön azokhoz a politikusokhoz, akik a háttérben összejátszanak a drogmaffiával.


Apró különbségek - Hol jön QT a képbe?

Tekintve, hogy Coffy és Foxy Brown karaktere szinte teljesen azonos, Jackie Brown az előbbinek épp annyira rokona, mint az utóbbinak. A főszerepet alakító Pam Grier személyén túl Tarantino azzal is hangsúlyozza a szellemi rokonságot, hogy a Coffy-ból több zenei témát is átemel a Jackie Brown-ba, ráadásul Sid Haig is tiszteletét teszi mindhárom filmben. Egy utalással azonban már a Ponyvaregényben is találkozhatunk: a rendező által játszott Jimmie Dimmick (az ő házában, illetve garázsában kell Mr. Wolfnak levezényelnie a nagytakarítást) felesége egy afroamerikai éjszakás nővér, ami QT blaxploitation rajongását ismerve, aligha lehet véletlen egybeesés.


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya?Hommage, „lopás” vagy valami más?

Tiszteletadás egy filmtörténeti korszak előtt, lásd bővebben a Foxy Brown kapcsán írottakat.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin! - Verdikt

A műfaj rajongói között nagyjából teljes a konszenzus abban, hogy Pam Grier legjobb filmje, nem a Foxy Brown, hanem a Coffy. A főszereplő itt még egy fokkal realistább, árnyaltabb figura, mint a siker szándékos meglovaglásának céljából készült kvázi-folytatás, ami a legkevésbé sem jelenti azt, hogy hiányoznának az akciójelenetek – felejthetetlen az a cat fight, ami Coffy és a bordély többi prostija között zajlik, és amelyre hősnőnk úgy készül fel, hogy borotvapengéket rejt emeletes afrofrizurájába – és a soundtrack sem kevésbé dögös, korhatáros jelenetekből pedig talán még több is van. De amennyire bosszúmozi, annyira politikai thriller is a film, még ha nem is túl korrekt az üzenete: arra az akkoriban (a feketék között) népszerű összeesküvés-elméletre játszik rá, mely szerint a keménydrogok terjesztése az állam érdeke, célja pedig a négerek elnyomás alatt tartása. Ebből a szempontból kifejezetten hatásos az a történetvégi csavar (SPOILER), mely szerint Coffy fekete politikus barátja valójában szintén a gonosz fehér maffiaelitnek dolgozik, abban a reményben, hogy egyszer őt is felveszik a klubba.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr211666050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása