Filmvilág blog

Szabadfogású számítógép

„Kő, papír, olló” robotokkal

2011. december 13. - P. Szabó Dénes

Ki gondolná, hogy egy diákoknak meghirdetett számítógépes versenyen profi pályaműveket is látni? Olyan apró mesterműveket, amelyeket még egy felnőttnek is nehéz lenne megálmodni. A kilencedik alkalommal megrendezett Szabadfogású Számítógép versenyen legalábbis hasonlót tapasztalhat a látogató.

A C3 Alapítvány olyan munkákat várt pályázatára tizenkilenc év alatti fiataloktól, amelyek számítógéppel készültek. A megvalósításnak már csak a képzelet szabott határt: az alkotás lehetett rajz, animáció, játék, zene, honlap, szoftver, hardver vagy akár egy saját készítésű robot is.

Mint például a tizenhat éves Kiss Ádám és a tizenegy éves Barna Zsombor munkája, akik két, egymással „kő, papír, ollót” játszó robotkezet alkottak. A géppel vezérelt szerkezetek maguktól döntik el, hogy a három lehetőség közül melyiket választják, majd robotujjaikkal demonstrálják azt. Sőt, a két mechanikus kéz még a játék aktuális állását is megmutatja.

Ugyancsak kreatív, de már művészi látásmódot is felmutató munka a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola 10. b osztály animációs csoportjának Teremtéstörténet című kisfilmje. A világ létrejöttének hét napját követhetjük végig, mindegyik napot más-más animációs megjelenítésben (stop-motion, flash animáció, ceruzarajz).

A pályamunkák között természetesen találhatunk letisztultabb megoldású kisfilmeket is. A tizennyolc éves Szabó Levente PC Orchestra című etűdjében egy számítógép rendszerének felállását majd hibaüzenetekkel teli kék halálát nézhetjük meg zenés montázsban.

 

Az ötletes munkák között a legmeglepőbb Cseh Vanessa Tünde Tükörmese című rajzfilmje, melyben a mindössze tizenhat éves lány mesél két macska szerelmi történetéről. Az alkotó korához képest az animáció profizmusról vall. A figurákat a japán rajzfilmekre jellemző stílusban rajzolta meg, de nemcsak a két macska viseli magán az animék jegyeit (hatalmas szemek és szélsőséges érzelmekről tanúskodó arcok), hanem a vágás és a történet dramaturgiája is.

Aki tehát meg akar győződni arról, hogy a tizenévesek nemcsak közösségi oldalak nézegetésére és blogolásra használják a számítógépet, hanem kreatív munkára is, ne habozzon benézni a FUGA központjába

<19 Szabadfogású Számítógép
Számítógépes verseny a 19 év alatti fiataloknak a C3 Alapítvány szervezésében
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.   
december 10-15.
www.verseny.c3.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr133460036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása