Filmvilág blog

Kárpáti György Mór: Erdő

Villámkritika

2011. február 05. - filmvilág

Szerencsére nem példa nélküli, hogy egy magyar kisfilm rangos fesztivál versenyprogramjában szerepeljen, de lássuk be: nem vagyunk elkényeztetve efféle eseményekkel. Már önmagában ezért is lehet örülni Kárpáti György Mór kis opuszának, amely a Berlini Filmfesztiválra kapott meghívást.

Tegyem hozzá rögtön: nem alaptalanul. A tizenkét perces – a tárgyi világból ítélve a nyolcvanas években játszódó – film egy gyilkosság krónikája, de nem egyszerű bűnügyi darabot látunk. Igaz, „az ember, aki túl sokat tudott” alaphelyzete klasszikus thrillert ígér, Kárpáti György azonban nem a titkok felfejtésére, csupán azok megmutatására – pontosabban „megsejtetésére” – koncentrál: a történetet ürügyként használja ahhoz, hogy egy nagyon erős hangulatot skicceljen fel. A fekete-fehér, igen szépen fotografált film az atmoszférája mellett a precíz ritmusával, aprólékosan kidekázott tempójával fogja meg a nézőt, és az egyetlen problémája talán, hogy a rendező néhol sokat áldoz a hatáscentrikusság oltárán (lásd például az eső motívumának – megítélésem szerint indokolatlan – használatát).

Teljes erővel szurkolok a filmnek: egyáltalán nem esélytelen a berlini mustrán.

Tosoki Gyula

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr762639809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiraly.andras 2011.02.05. 13:57:47

Miért nem lehet az ilyesmit azonnal (ahogy elkészült), teljes egészében megnézhetővé tenni valamilyen online felületen? Mit veszítene ezzel az alkotó, mi lehet ennek az akadálya?

Beyonder 2011.02.05. 14:29:23

@kiraly.andras: nyilván a különféle fesztiválvetítések miatt nem lehet feltenni (egyelőre) a netre, után biztos meg lehet majd nézni, mondjuk a daazo-n.

kiraly.andras 2011.02.05. 15:15:13

A fesztiválok azt követelik meg a rendezőtől, hogy addig ne mutassa meg a filmet a szélesebb néprétegeknek, amíg náluk le nem ment? Jelentős azok száma, akik kiutaznak a Berlináléra csak azért, hogy ezt a 12 perces rövidfilmet láthassák, de nem mennének, ha megtekinthetnék online?

lepkegyüjtő · http://edeskiskurvaim.blog.hu/ 2011.02.06. 12:35:17

Ki a főszereplő? Nem a csak a neve érdekel, hanem, hogy mit kell tudni róla? Amatőr?színész? lehet látni máshol is?

Beyonder 2011.02.06. 12:44:46

@kiraly.andras: "Jelentős azok száma, akik kiutaznak a Berlináléra csak azért, hogy ezt a 12 perces rövidfilmet láthassák, de nem mennének, ha megtekinthetnék online?"

Ez nem erről (a pénzről) szól, hanem a presztízsről. Sok fesztiválon (pl.: Cannes-ban) olyan filmet nem is lehet vetíteni, amit a hazájában már bemutattak. A világpremierek adják a fesztivál rangját.

gavroche 2011.02.08. 23:13:23

@Beyonder @kiraly.andras
ezt annyiban korrigálnám, hogy honi premiert minden külföldi fesztivál engedélyez - pl a magyar filmeket is a Filmszemlén szokták vadászni a Cannes-i válogatók.

De minden A-kategóriás fesztiválon kizáró ok, ha adott film már fenn van online bármilyen formában. (ezalól csak az a kivétel, ha rejtett ill. jelszavas oldalon van fenn mint ún. secure online screener)
Szóval ez az oka annak, hogy a kisfilmek nagy része miért nem kerül fel hamar a netre.
süti beállítások módosítása