Filmvilág blog

Tarantino nyomában - 10.

Lady Snowblood

2009. október 20. - Baski Sándor

Shurayukihime – japán, 1973. Rendezte: Toshiya Fujita. Írta: Kazuo Uemura, Kazuo Koike. Kép: Masaki Tamura. Zene: Masaaki Hirao. Szereplők: Meiko Kaji (Yuki), Toshio Kurosawa (Ryuurei Ashio), Miyoko Akaza (Sayo Kashima), Masaaki Daimon (Gou Kashima). 97 perc


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Kazuo Koike és Kazuo Kamimura 1972-ben alkották meg a Shurayuki-hime címre keresztelt mangát, amely a Weekly Playboy periodikában (semmi köze az igazi Playboyhoz) jelent meg heti bontásban. A cím a Hófehérke japán megfelelőjének (Shirayuki-hime) kifordítása, a mészárlás szó (shura) beillesztésével. A női bosszútörténet megtetszett Toshiya Fujita rendezőnek, aki rögtön a következő évben (1973) adaptálta is. A főhőst Meiko Kaji alakította, aki ekkor már ismert volt Female Prisoner Scorpion című női börtönös exploitation sorozatnak köszönhetően, de a film főcímét is ő énekelte. 1974-ben elkészült a folytatás, 2001-ben pedig The Princess Blade címmel értelmezték újra az eredeti történetet Shinsuke Sato rendezésében.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

A történet a Meji-korszakban játszódik, a kormányellenes indulatok fellángolása idején egy tanító a Kashima tartományon halad át a családjával, amikor négy helyi férfi a kormány emberének nézi, és meggyilkolja a kisfiával együtt, a feleségét pedig megerőszakolják. A nő megöli az egyik tettest – elfogják és börtönbe kerül. A fogságban születik egy kislánya; mielőtt még belehalna a gyermekágyi lázba, megkéri a rabtársait, hogy készítsék fel gyermekét a bosszúra. A kislányt 8 éves korától egy pap okítja a harcművészetek tudományára, hogy mire betölti a 20. évét, elindulhasson felkutatni, és egyenként lemészárolni apja gyilkosait.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Tarantino a Kill Bill megírásakor számos kultikus női bosszúfilm elemeit használta fel, a már kitárgyalt Akit félszeműnek hívnak mellett a Lady Snowblood volt legfontosabb ihletője. Egyértelműek a szerkezeti hasonlóságok: mindkét film fejezetekre osztva, megkavart időrendben meséli el a történetet, és mindkettőben találhatóak rajzos inzertek (a Lady Snowbloodban manga, a Kill Billben anime). Mind Yukinak, mind a Mennyasszonynak át kell esnie egy szigorú mester brutális kiképzésén, a végső ütközet pedig egy emeletes fogadóban zajlik. Yuki karaktere emellett O-Ren Ishii előképének is tekinthető, a Lucy Liu alakította női jakuzát is ugyanúgy a bosszú vezérli, és mindketten hasonlóan végzik.
Tarantinóra a Lady Snowblood vizualitása is nagy hatással volt, lásd az O-Ren és a Mennyasszony közötti párbajt a hóesésben, de felfedezhetőek azonos beállítások is (amikor az áldozat szemszögéből, alulnézetből látjuk a gyilkosokat). A párhuzamot a Meiko Kaji által énekelt dal (Flower of Carnage) teszi egyértelművé, ami a Kill Billben is felcsendül.


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…?
Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Hommage, és egy merőben adekvát „esztétikai merítés”. A Kill Bill megalkotásának egyik bevallott célja az ázsiai harcművész-remekek előtti tisztelgés volt, a kung fu filmektől a chambarákig, és ez utóbbit illetően jobb helyről nem is vehette volna az inspirációit, mint a Lady Snowblood. Az O-Ren-Yuki párhuzamot azért lenne problémás negatívumként vetni Tarantino szemére, mert filmje nem kizárólag erre épül, ez csupán adalék az egyik fejezethez, pontosabban O-Ren háttértörténetéhez. A cselekmény többi eleme (bosszú-motívum, a kemény kiképzés egy kemény mester kezei alatt, métereseket spriccelő artériák) pedig a műfaj legtöbb darabjában megtalálható, mondhatni kötelező tartozék.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A Lady Snowblood – főleg Japánban és a Tarantinóhoz hasonló filmbubusok körében – már a Kill Bill előtt is ismert volt, azóta viszont még tovább nőtt az ázsiója. Megérdemelten, Toshiya Fujita filmje ugyanis, bár nem korszakos remekmű, messze kiemelkedik a rape’n”revenge tematikájú exploitation mozik mezőnyéből. Vizuális kivitelezése mai szemmel is lenyűgöző, idilli pillanatok váltakoznak a nyers erőszak képeivel, Meiko Kaji pedig a szerep szikársága ellenére élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Azoknak, akiket a Kill Billben főként az Uma Thurman és Lucy Liu közti végső leszámolás szépsége fogott meg, a Lady Snowblood megtekintése nem ajánlott, hanem: kötelező. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr921463396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.21. 13:46:52

Ha befejeztétek ezt a sorozatot, adjátok már ki kötetben. Szerintem. Tetszik.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.10.21. 13:54:14

@zsollancs: Köszi. Mielőtt elkezdtük a sorozatot, bennem felmerült az a naiv ötlet, hogy előtte keressünk meg inkább egy kiadót, de Orosdy kolléga, aki jártas(abb mint én) a könyvkiadók világában, azt nyilatkozta, hogy nem lenne sok esélyünk.

Ámdeviszont egy PDF-fájlban összegyűjtjük majd a végén a sorozatot, így legalább e-könyv formájában "megjelenik" és letölthető lesz innen.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2009.10.21. 19:07:27

@[bs]: Én úgy emlékszem, az UTÓLAGOS kiadásról eszmecseréltünk, és ENNYIRE nem voltam pesszmista... :)
Mindenesetre most ezt mondom: várjuk ki a végét. 10 poszt még úgyis kevés egy könyvhöz, de mire befejezzük a sorozatot, bármi történhet. (Akkor se fog senki elhamarkodott ajánlatot tenni nekünk a kiadásra, ez szinte biztos, de talán már össze lehet hozni valamit.)

gunsmoke (törölt) 2009.10.22. 11:24:39

Nekem tetszik a "sorozat". Pont azon gondolkoztam, hogy átmásolom őket word-be, de ha ti is megcsináljátok, akkor nem fárasztom vele magam:)

Mindig tudtok újat mondani a rendezőről, pedig már elég régen Tarantino rajongó vagyok.

Várom a további cikkeket.

2009.10.22. 12:48:41

de azért ne essetek túlzásokba, mittudomén a Szelíd motorosok ne legyen a 11. poszt, csak mert a menyasszony is ült motoron a Kill Billben és akkor mekkora hommage :-)))) Hiába, egyik kezemmel adok, a másik...

Baader_Meinhof 2009.10.28. 21:56:32

Héló! hol lehet ezt a filmet megszerezni? kellene ám!

Beyonder 2009.10.28. 22:54:35

@Baader_Meinhof: idehaza nem jött ki dévédén, de a fájlcserélő-oldalakon fenn van, még magyar felirat is készült hozzá.

Baader_Meinhof 2009.10.29. 12:29:50

@Beyonder: sajnos nem értek az ilyesmihez... fájlcserélő oldalak.... pffff... nem tudsz segíteni? nagyon hálás lennék! érdekel a film, Gogoért odavagyok.
süti beállítások módosítása