Filmvilág blog

Filmvetítés Alekszej Navalnij emlékére

2024. február 20. - filmvilág

navalnij.jpg

2024. február 16-án Alekszej Navalnij életét vesztette egy szibériai börtönben. Életéről még korábban Oscar-díjas film készült Ezt vetíti le február 22-én, csütörtökön az emlékére a BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Mammut 2. Cinema City moziban 18 órától.

2020 augusztusában egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgép kényszerleszállást hajt végre. A gép utasainak egyike, az orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij, életveszélyes állapotban van.
Alekszejt először egy helyi szibériai kórházba szállítják, majd Berlinbe menekítik, ahol az orvosok megerősítik, hogy Novicsokkal, az orosz kormány ellenségei ellen kifejlesztett idegméreggel támadták meg.
Vlagyimir Putyin elnök azonnal kétségbe vonja a vizsgálati eredményeket, és tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.


Felépülése során Navalnij és csapata – az egész világ figyelme közepette – együttműködött a Bellingcat oknyomozó újságírói csoporttal, valamint más nemzetközi hírszervezetekkel, hogy kivizsgálják a merényletet, és bizonyítékot találjanak a Kreml részvételére.

A filmet eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik a Cinema City Mammut moziban február 22-én 18:00-tól. Utána szakértők beszélgetnek Navalnijról. Résztvevők: Sz. Bíró Zoltán - Oroszország szakértő és Németh András - a HVG újságírója.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9718330075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása