Filmvilág blog

Az apai szerep kihívásai

A Minden rendben forgatásán jártunk

2023. január 17. - filmvilág

20230111_minden_rendben_werk-73-min.JPG

Sós Bálint Dániel az Inkubátor Program keretében forgatja első nagyjátékfilmjét, mely egy apa morális dilemmáját állítja a középpontba. A Minden rendben témáját tekintve a kisrealizmushoz közelít, az alkotók azonban egy térből és időből kiszakított világba helyezik a történetet, stilizált filmnyelven mesélik el a drámainak ígérkező apa-fia sztorit.

Egy apuka az egyetlen szemtanúja a súlyos balesetnek, amit kisfia okoz. A Hajdu Szabolcs által alakított főhősnek döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy elhazudja a tettet, ami viszont a fiú lelki világát torzítja el egy életre. Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár.

20230111_minden_rendben_werk-82-min.JPG

A Minden rendben 26 napig tartó forgatásának utolsó etapjában a CineSuper stábja főként a Magyar Rádió régi épületében forgat. Az egyik stúdióban osztálytermet rendeztek be, ottjártunkkor pedig az épület udvarán vettek fel egy telefonfülkében játszódó esős jelenetet. „Felhívok egy ügyvédet, akitől megpróbálom kipuhatolni, hogy mi történhet egy tizenkét éves gyerekkel, ha egy bűncselekményt követ el. Ráadásul úgy, hogy ne derüljön ki, hogy mindez velünk történt” – összegzi a jelenetet Hajdu Szabolcs. Partnere a másik főszerepben Sáfrány Ágoston.

„Azt kerestem a casting során, hogy amikor a fiú nem beszél, hanem csak figyel, akkor is legyen egy erős jelenléte a kamera előtt, és ez nála megvan” – részletezi a rendező, Sós Bálint Dániel a szereplőválogatás szempontját. Hajdu Szabolcs szerint „nagyon gyorsan válnak a gyerekek profivá. Ágoston pontosan tudja, hogy milyennek kellene lennie a jelenetnek, mikor jó vagy kevésbé jó a játéka, tudna-e rajta még javítani.” Mivel a két főszereplő gyakorlatilag minden jelenetben együtt szerepel, adódik a kérdés, hogyan tudja egy tapasztalt színész támogatni a partnerét egy ilyen forgatás során. „Szeretem érzékeltetni, hogy mi ketten sorstársak vagyunk ebben a helyzetben. Fontos, hogy a bajtársiasság meglegyen. Hogy a színész ne érezze magát egyedül.”

20230111_minden_rendben_werk-125-min.JPG

Sós Bálint is sokszor dolgozott már gyerekszínészekkel, többek között 2017-es Grand Prix című rövidfilmjében, mely szintén az apai szerep problematikájáról szól. „Nagyon foglalkoztatnak a szülői kérdések, de a forgatókönyv hangvétele, és ezáltal a film stílusa is eltér a Grand Prix-től. A téma, a dialógusok, a színészi játék a kisrealizmust idézik, a világ azonban erősen stilizált” – avat be Bálint a koncepció részleteibe.

20230111_minden_rendben_werk-81-min.JPG

Többek között ennek is köszönhető, hogy a film fekete-fehér lesz. „A kisrealista filmek legtöbbször adott idő adott viszonyaival foglalkoznak. A Minden rendben történetének középpontjában álló dilemma viszont időtlen, ilyen kérdések bármikor bárhol felmerülhetnek egy szülő-gyermek viszonyban. Erre az érzésre akartunk ráerősíteni azzal, hogy elvesszük az itt és mostot, és egy letisztult, beazonosíthatatlan kort és helyet próbálunk ábrázolni.”

A Minden rendben a CineSuper gyártásában készül, és a tervek szerint jövőre kerül a mozikba.

Pauló-Varga Ákos

 

Fotók: Kalicz Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9518028210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása