Filmvilág blog

Vasárnap indul az V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

2022. január 10. - filmvilág

a_school_in_cerro_hueso.jpg

Ötödik alkalommal rendezik meg Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2022. január 16 és 23 között.

A fesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások.

A fesztivál filmjeinek vetítése idén Bécsben és Budapesten moziban, valamint Ausztriában és Magyarországon online is lesz, mely szakmai vitafórummal is kiegészül,  rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. 

A versenyprogram filmjeit Bécsben az Amerlinghausban, Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik. 

Idén 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük 2 magyar alkotást is: Baranyi Benő  és Chilton Flóra műveit. A magyar rendezők két Oscar-jelölt, egy Cannes-i Arany Pálma-díjas és 9 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a részben magyar érdekeltségű Fűzfa, a legutóbbi Berlinale-n a zsűri különdíját elnyert vietnami Taste, továbbá 4 rendezőnő filmje, 2 argentin, egy grúz és egy francia alkotás, mely filmek sikeresen szerepeltek idei A-kategóriás fesztiválokon.

A fesztivál különlegessége az AR-technológia  (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg a 9 egyperces rövidfilmet a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az USA-ban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Somogyi Liza, Hendrick Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

versenyprogram megtekinthető itt, a fesztivál Facebook-oldala pedig itt érhető el.

A versenyprogramra jegyeket rövidesen a honlapon vagy a moziban lehet váltani. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2716808462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása