Filmvilág blog

Ők a Blue Danube Film Festival győztesei

2024. október 08. - filmvilág

blue_danube.JPG

Október 5-én este tartották a 7. Blue Danube Film Festival díjátadóját Budapesten, ahol az idei program legkiemelkedőbb alkotásait ünnepelték. A Bécsben, Pozsonyban, Esztergomban és Budapesten megrendezett nemzetközi fesztivál összesen 18 alkotót díjazott az Animációs, Fikciós, Dokumentumfilm, Kísérleti és Super Short kategóriákban. Az ARGE Donauländer támogatásának köszönhetően a régió 10 filmes alkotója között összesen 2400 euró összegű jutalmat osztottak szét. 

Ezek közül a legjobb animációs film a Trace (Asparuh Petrov), a zsűri indoklása szerint „sokrétű film, tele küzdelemmel és finomsággal“, a legjobb dokumentumfilmet Lőrinczy Lia nyerte az Aki még lehetek című alkotásért, a zsűri szerint  „a magyar dokumentarizmus legjobb hagyományait folytató film“. A legjobb fikciós film a Land of Mountains, Olga Kosanovic rendezése, „katartikus alkotás, elsősorban a különleges dramaturgiai megoldásnak és a kiváló színészi játéknak köszönhető.” A legjobb kísérleti film a  Grandmamauntsistercat Zuza Banasinskától, „lenyűgöző mű, amely éles vágásokkal és archív beavatkozásokkal költészetet teremt.“ A fesztivál speciális Super Short díját az Under the Endless Sky, Alexandra Dzsiganszkaja animációja kapta, „az emlékezés ellentmondásos tapasztalatát az alkalmazott animációs technika egyszerre érzékletesen és empatikusan adja vissza.”

A fesztivál emellett nem-régiós alkotókat is elismert, többek között Sweet Like Lemons című alkotást Jenny Jokelától és Last Days című alkotást Stenzin Tankongtól.

blue_danube1.JPG

A Blue Danube Film Festival célja a határokon átívelő kulturális együttműködés elősegítése: a fesztivál keretében nagy sikerű workshopot tartott Tracie Holder amerikai dokumentumfilm-producer, Nemes Anna rendező (Szelíd) és Máté Dorottya producer, akik a filmkészítés finanszírozási és promóciós részéről osztottak meg hasznos ismereteket a résztvevőkkel. Pozsony mellett, Dévényben, speciális helyszínen a Duna-menti régió legjobb animációs és kisjátékfilmjeit láthatták az érdeklődők. Esztergomban a Kaleidoszkóp-házban a kísérleti filmesek voltak a középpontban. A Central European Initiative támogatásának köszönhetően a Szlovéniából, Ausztriából, Észak-Macedóniából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról érkezett fiatal rendezők és producerek háromnapos szakmai programon vettek részt. A fesztivál kezdete Bécsben Muszatics Péter A dicsőség ösvényei című kiállításának megnyitója volt a Collegium Hungaricumban. A tárlat a jövő év közepéig ingyenesen látogatható.

A nyertesek teljes listáját és a zsűri indoklásai: itt olvasható.

Fotó: Török Levente (Blue Danube Film Festival)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8518704200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása