Filmvilág blog

Gengszter noirok és női sorsok a 14. Koreai Filmfesztiválon

2021. szeptember 20. - filmvilág

hiteumaen_2020.jpg

Szeptember 23-29. között 18 dél-koreai alkotással várja a nézőket a Koreai Filmfesztivál a budapesti Corvin Moziban. A legújabb koreai kasszasikerektől a gengszter noiron át a történelmi drámáig számos műfajban ismerkedhet a koreai gondolkodással és filmes látásmóddal a magyar közönség. Az egyhetes fesztivál hagyományteremtő szándékkal idén is kiemelten foglalkozik női történeteket bemutató alkotásokkal és női alkotókkal. Az idei Oscar-díjas Minari nagymamája, Youn Yuh-jung fontosabb filmjeiből, valamint az utóbbi évek jelentős, női sorsokat elbeszélő dokumentumfilmjeiből kínál válogatást a fesztivál.

A fesztivál nyitófilmje a legújabb kasszasikereket bemutató Friss szekcióból Choi Won-sub akcióvígjátéka, a Szupertitkos ügynök, amely Dél-Koreában öt nappal a bemutatása után elérte az egymilliós nézőszámot.

Hollywood új kedvence, a Minari koreai nagymamája

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőire fókuszáló Arcok műsorblokkban ebben az évben Youn Yuh-jung színésznő fontosabb filmjeivel ismerkedhet meg a hazai közönség. Az Élősködők tavalyi sikerét követően, idén a Minari – A családom története című, koreai-amerikai film is történelmet írt: a nagymamát alakító Youn Yuh-jung vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A fesztivál ezért egy külön szekciót szentel Youn Yuh-jung életművének.

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén a jellegzetes és nagy sikerű koreai filmes műfaj, a gengszter noir lesz a középpontban. Az akciódús, drámai fordulatokban gazdag maffiatörténetek vérfagyasztó realitással mutatják be az ázsiai alvilági életet.

Az Extra szekció 2021-ben különleges női sorsokkal foglalkozó dokumentumfilmeket kínál. Ezek között láthatjuk azokról az idős női búvárokról szóló filmet is, akik szabadtüdős merüléssel, 10-20 méter mélyről gyűjtik a tenger gyümölcseit, hogy eltartsák a családjaikat egy alapvetően patriarchális társadalomban.

A mozi jövője a pandémia után

A vetítések mellett szakmai programmal is készülnek a szervezők. A mozi jövője a pandémia után címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést hazai filmes szakemberekkel a Koreai Kulturális Központban szeptember 27-én 16 órától.

Az eseményen arra keresik a választ, hogy miképpen befolyásolta, illetve fogja befolyásolni a mozizás sorsát a pandémia tapasztalata. Természetesen a moziba járási és filmfogyasztási szokások nemcsak a járvány miatt vannak átalakulóban, hanem az utóbbi évtized technikai változásai, az új elérési lehetőségek is nagyban átalakították azt, hogy mennyit, mit és hogyan fogyasztunk, amikor filmről van szó.

A beszélgetés résztvevői olyan szakemberek, akik a magyar és a koreai helyzetről is rendelkeznek ismeretekkel. A moziüzemeltetés oldaláról Liszka Tamás, a legjelentősebb budapesti art-mozikat üzemeltető Budapest Film Zrt. vezetője lesz a vendég. Az internetes filmterjesztés hazai tapasztalatairól a Cinego online filmkölcsönző szolgáltatás ügyvezetője, Gyenis Ajándok fog beszámolni. A koreai helyzetről pedig Teszár Dávid filmkritikust számol be. A beszélgetést Vincze Teréz filmkritikus, az ELTE oktatója vezeti.

A filmfesztivál tavaly a maszkhordás és a véradás fontosságát népszerűsítette a kialakult járványügyi helyzetben, idén pedig a környezettudatosságra igyekeznek hangsúlyt fektetni, ezért a filmrajongókat egyedi, a Medence Csoport magyar tervezőcsapat által, korábbi filmfesztiválos molinókból újrahasznosított ajándékokkal jutalmazzák a szervezők.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8116694678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása