Filmvilág blog

Best of 2019 - Szabó G. Ádám toplistája

2019. december 28. - Szabó G. Ádám

A mennyországnak kell lennie  

Szenvtelen, mégis humanizmustól duzzadó egzisztencialista road movie / tragikomédia egy Tatit idéző rezonőrrel, utánozhatatlan arcjátékkal, mozgáskultúrával. Egyszerre hiteles és nevetésre késztető csoda.

Madeline a mélyben

Őrület, élet és művészet összefonódásáról szónokolni ma már nem nagy truváj, de ilyen közelikkel, homályos kontúrokkal, légszomjjal, sötétséggel-fénnyel, tánccal és Helena Howard-alakítással maga a tökély. 

 
A Good Woman Is Hard to Find

9 évig vártam, hogy Sarah Bolger ilyesmiben tündököljön. Kisrealista, egyszemélyes Widows, emancipációs bűndráma és traumafeldolgozás, amit pár direct-to-dvd-fogás sem tesz tönkre. Jöhet a Promising Young Woman.

Too Old to Die Young

Anti-metafizikai, döglassú, körsvenkekkel, állóképekkel, színstilizációval, király zenékkel és felkavaró zajokkal összefoglalt tanulmány feminizmusról és a világot uraló pusztításról. Refn Twin Peaks 3-ja.


Az atlantiak

Eszméletlen profizmussal plánozott, realista, spirituális és fülledt természetrajz, nemcsak a dakariak emigrációjáról, hanem magányról, vágyról és felszabadulásról, intelligens kísértettörténet-gúnyában.

Élősködők

Príma szimbolikájú társadalmi szatírából következetesen vált thrillerbe, aztán bestiális, majd szomorú burzsoázia-és családi tragédiába, plusz Bong képes rokonszenvet ébreszteni a figurái iránt, így az érzelmeinkkel is profin játszhat.

Eksztázis

Intenzív mozgáskultúrájú és kameratechnikájú, Bosch-festményeket idéző musical-horror önmagukból kifordult, véglényként vonagló emberekkel, pokoli erejű hang-, szín- és térkezeléssel. Gaspar Noé legjobbja.

Portré a lángoló fiatal lányról

Plasztikus, intim, az érzelmek váltakozását a festészet nyelvére, tónusokra lefordító, erős párbeszédekkel, helyzetekkel támogatott melodráma varázslatos záróképpel.

 
Csernobil

Lesújtó, napjainkban (Trump, Kim) is rendkívül aktuális történelmi-politikai kórkép. A katasztrófa-szálnál is fájdalmasabb az emberi gyarlóság és kivált a hazugság természetrajzának hihetetlenül nyugtalanító részletezése.

Volt egyszer egy… Hollywood

Szól a dicsőség múlásáról, de az új korszakot sem marasztalja el. Zabálni lehet az 50-es és a 60-as évek hangulatát, de nem tipikus hattyúdal, hanem moziünnep exploitationként. Milyen lesz az igazi búcsú?



A világítótorony

Formának maximálisan alárendelt tartalom, expresszionista téboly, amit a gyilkos monotónia vált ki. Eszméletlen mélységekbe taszít, a fekete humora elsőosztályú.

Három egyforma idegen

Öröklődés és neveltetés kettősségével operáló, krimibe, sőt, paranoiathrillerbe illően izgalmas doku, ami a személyes pillanataiban a legjobb, de a tudomány felelősségét sem felejti el hangsúlyozni.

 

Fehér éjszakák

Folklórhorrorba csomagolt, groteszk, majd egyre félelmetesebb pillanatokkal riasztó párkapcsolati pszichodráma, ami kegyetlen összetettséggel szövi egybe a szektás agymosást a szakításon való túllépéssel.

Csillagok határán

Egzisztencialista űr sci-fi, ami melankolikusan, lassú filmes tempóval, kifogástalanul horgol össze rengeteg témát (tudomány felelőssége, szexuális ösztönök, apaság, magány) és perverziói ellenére is gyönyörű.

 
Az amerikai gyáregység

Társadalmi és karakterdrámaként is príma doku az iparosodás, globalizáció, kulturális különbségek amerikai és kínai egzisztenciát, munkamorált őrlő hatásairól, a végső állítás a 2030-as automatizálódásról kegyetlen.

Ad Astra

Nagyon indokolt a lassú tempó, ahogy mind komótosabban araszol előre, úgy lesz egyre kontemplatívabb, érzelmesebb és hangulatosabb sci-fibe ágyazott karaktertanulmány. 

 
Tőrbe ejtve

Whodunit rég volt ilyen izgalmas és régen is volt. Johnson kifordítja a sablonokat, hagy időt a csavarokra, de tiszteletben is tartja a szabályokat, miközben a mystery krimi mellé társadalomkritikát illeszt.

 Mi

Teljesen következetes tematikai folytatása a Tűnj el!-nek. Pesszimista, napjaink USA-jának skizofréniáját vizuális és karakterszinten is remekül éneklő szociohorror.


Éretlenségi

Olyan érett coming-of-age story/ tinivígjáték lesz belőle, centrumban a barátság és a csalódás témáival, és ezt olyan remekül szövi át humorral, hogy az első félidő nyögvenyelős sablonjait is meg lehet bocsátani.

Joker

Felkavaró, erőszakellenes pszichothriller. Mindent egy beteg ember szemszögéből látunk, így a kisemmizettek lázadása legalább annyira fáj, mint a vagyonosak ignoranciája. Saját jogán is remek, utalásokkal jól bánó karakterdráma

Házassági történet

Szirupos lehetne, de mindig visszahúzza egy hibátlan alakítás, egy ismerős, örömteli vagy fájdalmas élethelyzet. Hiteles szemrevételezése a családi, házastársi harmónia megtartásának a legrosszabb pillanatban.

Fájdalom és dicsőség

Szellemes, megható, önreflexív mentális utazás az élet legintimebb, őszintébb pillanataiból fakadó teremtésről, de leginkább egy ember fizikai és szellemi megújulásáról, hibái és örömei bemutatásáról. 

Akik már nem öregszenek meg

Személyes hangvételű, felkavaró és humanista, az I. világháború több aspektusát feltérképező, az érzelmek széles skáláját különböző médiumokkal tükröző doku-remek. Jackson visszatért.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8115368424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása