Filmvilág blog

Kristály Glóbuszt nyert a diákmunkás Hajdu Szabolcs-film

2016. július 10. - filmvilág

metropolitan_karlovy_a.jpg

Az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a verseny legrangosabb elismerésének számító Kristály Glóbuszt Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasáknál című filmje. A produkció különlegessége – már túl azon, hogy az író-rendező-főszereplő állami pénz nélkül, a saját lakásán, a saját családjával forgatott –, hogy a film operatőrei a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős Filmoperatőr művész mesterszakos hallgatói voltak (Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Szalai Márk, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szilágyi Gábor, Tóth Levente, K. Kovács Ákos, Tímár Gergely.)

A hallgatók az elmúlt évben Hajdu Szabolcs rendezői kurzusán vettek részt, a forgatáson pedig a film egy-egy részének operatőri feladatait látták el, így a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat.

A július 7-én tartott bemutató után a Variety és a The Hollywood Reporter külön kiemelte a metropolitanes diákok teljesítményét:

Variety:
„Az ügyes filmadaptáció kifinomultan használja a nagyközeliket és a folyamatos kameramozgást a lakáson belül, így egy pillanatra sem tűnik színpadiasnak, annak ellenére sem, hogy a cselekmény mindvégig ugyanabban a szűk térben zajlik. A kifinomult és egységes képi világ rácáfol arra a tényre, hogy Hajdu nem kevesebb, mint 13 operatőrrel dolgozott, akiket a tanítványai közül választott. A kreatív kamerahasználat és a beállítások (gyakran a képeken belül is újabb kereteket jelölve ki) azt jelzik, hogy egy tehetséges, új generáció lép színre a magyar filmgyártásban.”

The Hollywood Reporter:
„Függetlenül a színházi eredetétől és az egyetlen helyszíntől, egyáltalán nem tűnik színpadiasnak, mert a hajlékony kamerakezeléssel mindig közel marad a szereplőkhöz. A látvány meglepően egységes, különösen, ha tudjuk, hogy nem kevesebb, mint 13 nem túlzottan rutinos operatőr munkáját dicséri, akik egy-egy részt forgattak, és mind Hajdu filmiskolai tanítványai.” 

Hajdu Szabolcs a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színész díját is.

A magyar bemutató szeptemberben várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr378878772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása