Filmvilág blog

Ami a menekülthelyzet mögött van

2015. október 02. - filmvilág

haunted.jpg

A menekült-, migráns- és bevándorlóhelyzet (a szimpatikusabb verzió aláhúzandó) az év legforróbb témája, és úgy tűnik, egy ideig még az is marad. Ebből az apropóból már készítettünk egy összeállítást a kapcsolódó fikciós filmekről, most pedig a DAFilms.com dokumentumfilmjeit ajánlanánk azok figyelmébe, akik a hívószavakkal dobálózó, felületes médiatudósítások helyett átfogóbb és hitelesebb képet szeretnének kapni a helyzetről.

Október 4-éig olyan filmeket lehet ingyen megnézni, amelyek a szíriai, az észak-afrikai és az európai helyzetet mutatják be négy különböző nézőpontból, a kulcstémák köré szervezve. (A filmek angol feliratosak, a címre kattintva érhetőek el.)

1. lépés: Menni vagy maradni?

Ezt a dilemmát járja körbe kilenc szereplő sorsán keresztül a szír Liwaa Yazji debütáló dokumentumfilmje, a HAUNTED.

2. lépés: Menekülttábor

Hogyan működik egy menekülttábor? A BABYLON végigköveti egy tunéziai tábor megtervezését, a mindennapjait és a feloszlatását. Youssef Chebbi, ismaël és Eddine Ala Slim filmje markáns vizualitással, dogmák nélkül mutatja be a különböző nemzetiségű menekülteket, a táborban dolgozó segítőket és a hely imázsát formáló nemzetközi médiát

3. lépés: Otthon Európában. Bizonytalan identitás

Emanuel Norvégiában élő libériai, aki a polgárháború elől menekült el, és most a deportálására vár. Thomas A. Østbye rendezése, az IMAGINING EMANUEL helyzetelemzés az identitásképzés játszmáiról (is)

4. lépés: Nehéz visszatérés

Laurent Van Lancker kísérleti megközelítésű DISORIENT-je több migráns sorsát követve mutatja be, milyen a hazatérés több éves távollét után.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr647882174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása