Filmvilág blog

Romantikus matrózfilm nyerte a Titanic fődíját

2015. április 19. - filmvilág

A fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők díját. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää Megléptek című alkotásának. A közönségdíjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi vámpírok kapta.

fidelio.jpg

Április 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató valamint a főváros főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A Hullámtörők díjat a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l'odyssée d'Alice) nyerte. „A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról, aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben.”– nyilatkozta Borislav Anđelić.

A zsűri különdíjban részesítette a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn drámát, J.-P. Valkepää Megléptek (He ovat paenneet / They Have Escaped) című filmjét, melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szexszel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra. „ A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is.” – indokolta döntését a zsűri. (Itt írtunk a filmről.)

Idén a közönség véleménye szerint a Hétköznapi vámpírok bizonyult a legjobbnak. Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír – Viago, Deacon és Vladislav – életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban.


A Filmvilág blog beszámolói a Fesztiválról:

Delirium tremens - Ütős angyal
Színezett jég
Alkonyzóna
Filmnapló - 1. rész
Filmnapló - 2. rész
+ Pillangódefektus - The Duke of Burgundy

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr767380276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása