Filmvilág blog

Dokumentmfilm a Charlie Hebdo-ügyről

2015. január 22. - filmvilág

csarli.jpgValószínűleg nem kell majd sokat várni arra, hogy a 9/11-es filmek mintájára a Charlie Hebdo szerkesztőségének lemészárlását és a(z európai) terrorizmus új formáit is feldolgozza a mozi. A francia szatirikus lap legnagyobb botrányáról azonban már készült egészestés dokumentumfilm, még 2008-ban. Mint ismeretes, a Hebdo újraközölte a Mohamedről készített dán karikatúrákat, mire a Párizsi nagymecset imámja beperelte Philippe Val főszerkesztőt vallási csoport elleni gyűlöletkeltés vádjával.

A Nem könnyű, ha hülyék szeretik az embert bemutatja a bírósági tárgyalás fontosabb mozzanatait, és közben az ügy összes szereplőjét megszólaltatja, beleértve az ügyvédeket és az ügyészeket is, de még Francois Hollande és Nicolas Sarkozy is véleményt mond. A film, mint a francia társadalom hagyományait és belső feszültségeit bemutató kordokumentum, önmagában is érdekes, hátborzongatóvá azok a pillanatok teszik, amelyekben a lap most meggyilkolt munkatársai – Charb, Cabu, Honoré, Tignous, Wolinski – az életveszély vállalásáról beszélnek.

A filmet az 5. My French Film Festival keretében az UniFrance február 16-ig elérhetővé tette a honlapján, ingyenesen, angol felirattal. Ajánljuk mindenkinek, akit a Charlie Hebdo-ügy a felszínes bulvárdiskurzusoknál egy kicsit jobban érdekel, és szeretné megérteni a francia kultúrának ezt a sajátos kinövését.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr317098267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása