Filmvilág blog

Premierek a héten

Kelly, Kanna, X-Men

2014. május 22. - filmvilág

GRACE – MONACO CSILLAGAAz Olivier Dahan rendezte és Nicole Kidman főszerepelte Grace Kelly-film lesújtó kritikákat kapott a múlt heti Cannes-i világpremieren, de aki nem bízik a kritikusokban, az most saját maga is tehet egy próbát. A történet hat évvel Grace Kelly és a monacói herceg (Tim Roth) házasságkötése után játszódik, amikor Hitchcock megpróbálja a színésznőt visszacsábítani Hollywoodba.

A Filmvilág kritikusa szerint: Dahan Hollywood egyik első számú arcváltogató művésznőjéből saját hercegnőt teremt magának egy hajdani bálvány képére, eszközei azonban a látványosból gyorsan harsányba fordulnak, a kimódolt történet érdektelenségét pedig a tömérdek csillámpor sem képes elfedni. (Tüske Zsuzsanna kritikája az májusi Filmvilágban olvasható.)

DOLLÁR, KANNA, SZERELEMAmerikai fekete komédia egy kisvárosi párról (Juno Temple és Michael Angarano), akik nehéz anyagi körülmények közt tengetik mindennapjaikat. Ámde: az újonnan vásárolt antik teáskannájukról kiderül, hogy pénzt termel, ha gazdái fájdalmat okoznak maguknak vagy egymásnak.

teáskanna.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: A film minden kockájából árad a szívet melengető lelkesedés, kár, hogy a cukiság görcsös hajszolása elsikkasztotta a horror-gyökerű alapötlet lényegét. (Szabó Noémi a júniusi Filmvilágban lesz olvasható.)

X-MEN – AZ ELJÖVENDŐ MÚLT NAPJAIÚjra Bryan Singer, az első két X-Men film rendezője vette át a sorozat irányítását (csúnya botrányának köszönhetően talán csak ideiglenesen). A történet egyik központi figurája ismét Farkas (Hugh Jackman), de az X-Men: Az elsőkben megismert fiatal Xavier (James McAvoy) és Magneto (Michael Fassbender) is visszatérnek, a film ugyanis egyszerre játszódik a nem túl távoli jövőben és a hetvenes években. A jövőből visszaküldött Farkasnak kell meggyőznie az egymást kitartóan utáló két főmutánst, hogy fogjanak össze és akadályozzák meg azt az incidenst, amelynek nyomán elpusztul majd a teljes mutánsfaj.

A blog kritikusa szerint: Bár jelentős érveket lehetne felsorakoztatni amellett, hogy Matthew Vaughnnak sikerült a – szó minden értelmében – legkomolyabb mutánsmozit elkészítenie az X-Men: Az elsőkkel, de nehezen vitatható, pláne a kínos harmadik rész és a spin-offok tükrében, hogy az első két felvonást jegyző Bryan Singer is pontosan tudja, mitől működik a sorozat. Az új X-Mennel ott folytatja, ahol abbahagyta: ezúttal is az átélhető emberi drámák, morális dilemmák és a látványos (de szemmel követhető) akciójelenetek adagolása közt próbálta megtalálni a helyes arányt, többnyire sikerrel. A kisebb-nagyobb dramaturgia buktatókat és a helyenként csikorgó, önismétlő dialógusokat szerencsésen ellenpontozza a humor, Fassbenderék jelenléte pedig biztosítja, hogy még a legabszurdabb fordulat is hitelesnek tűnjön. (Baski Sándor)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr236195255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása