Filmvilág blog

Variációk Wes Andersonra

A 7 legjobb paródia

2014. március 23. - Baski Sándor

A héten mutatták be a magyar mozik Wes Anderson új filmjét, A Grand Budapest Hotelt, amely éppen annyira wesandersonos, mint a rendező korábbi produkciói. Anderson kezdettől egy nagyon markáns, azonnal felismerhető stílusban alkot, vagyis mint a legtöbb szerzői filmes, állandóan ugyanazt a filmet forgatja, majdnem ugyanúgy. A jellegzetes Anderson-univerzum szinte paródiáért kiállt, és nem meglepő módon tucatjával találhatóak is ilyen próbálkozások a videomegosztókon. Bemutatjuk a legjobb hetet.

7. Anderson jelöltje: John McCain

Még a 2008-as amerikai választási kampány idejéből származik az alábbi ujjgyakorlat, amelyben az alkotók elképzelték, hogy nézne ki a republikánus John McCain elnökjelölt hirdetése, ha Wes Anderson rendezné. A zenei aláfestést természetesen David Bowie szolgáltalja.

6. A fantasztikus Mr. Star Fox

A College Humor animátorai a klasszikus Nintendo játék főhősét, Star Foxot keresztezték Anderson Róka urával. Az eredmény: egy csillagharcos, aki komoly egzisztencialista problémákkal és apakomplexussal küzd. A technikai kivitelezés: hibátlan.

5. Man in Black 3 – Anderson módra

Az úgy nevezett re-cut trailerek, vagyis amikor egy másik rendező modorában újravágnak egy filmelőzetest, már külön műfajnak számítanak a videomegosztókon. David Lynch mellett természetesen Anderson a legkedveltebb célpont. Készült új trailer az Addams Family-hez a Harry Potterhez, de a legjobban talán az alábbi Man In Black 3 verzió sikerült.

4. Wes Anderson bemutatja: Pókember

Egy másik kedvelt YouTube-zsáner a „Hogyan nézne ki X film, ha Y rendező forgatta volna le?”. Ebben a kategóriában a Kathryn Bigelow-féle Holtponton kívül a Pókember wesandersonosítása érdemel figyelmet. Peter Parker, aki a képregényben és a filmadaptációkban a geek alakjának megtestesítője, itt természetesen vérbeli hipster, aki erőszak nélkül is képes legyőzni ellenfeleit.

3. Star Wars: 7. rész

Amikor kiderült, hogy George Lucas lehúz még jó pár réteg bőrt a Star Wars franchise-ról és új epizódokat készített, Wes Anderson is jelentkezett rendezőnek a projekthez. Legalábbis Conan O’Brien szerint, aki be is mutatta Anderson állítólagos próbafilmjét. Han Solo és Chewbacca oldalkocsis motoron – rejtély, hogy ez miért nem jutott George Lucas-nak is az eszébe…

2. Anderson és a metareklám: American Express

Anderson nincs híján az öniróniának, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az American Express felkérésére készített (meta-)reklámfilmje, amelyben ő maga a főszereplő. A téma?  Egy Wes Anderson-reklámfilm kulisszái mögé pillanthatunk be, a werkfilmben feltáruló „valóság” azonban pont olyan, mint egy Wes Anderson-film. (Ugyanebben a témában lásd még a japán Softbank felkérésére forgatott reklámfilmet Brad Pitt-tel.)


1. The Midnight Coterie of Sinister Intruders

Kétség sem férhet hozzá, hogy a legviccesebb Anderson-paródiát a Saturday Nigh Live stábja prezentálta. A fiktív slasherfilm ál-előzetese azonban nem csak azért került az első helyre, mert ül minden poénja, hanem mert hibátlanul imitálja az andersoni univerzumot, ami, látva, hogy milyen műgonddal terveztek meg a díszletektől kezdve a beállításokon át a színkombinációkig mindent, nem is csoda. A szereposztásra sem lehet panasz: Owen Wilson szerepében Edward Norton, a narrátor pedig Alec Baldwin.

Frissítés!

 +1 Wes Anderson és a pornó

Anderson stílusával a jól ismert "pizzásfiú esete a magányos nővel" szexfilm-szcenáriót is fel lehetne frissíteni, az alábbi paródia legalábbis erről tanúskodik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr855875413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása