Filmvilág blog

Hóhérok Shaolinból (1977)

Tarantino nyomában - 60.

2014. január 13. - Huber Zoltán

Hong Xi Guan - hongkongi, 1977. Rendezte: Chia-Liang Liu. Írta: Kuang Ni. Kép: Yun-cheng Lo. Zene: Yung-Yu Chen. Szereplők: Kuan Tai Chen (Hung Hsi Kuan), Lily Li (Wan Yung-Chun), Lieh Lo (Pai Mei), Chia Hui Liu (Tung Tien Chin). 98 perc.

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Egyes kínai történészek szerint Bak Mei, azaz Fehér Szemöldök valós történelmi figura volt. Bár személye a legendák homályába vész, több forrás is a nagy Shaolin Templom lerombolását túlélő Öt Öreg egyikeként említi, illetve árulóként, a tragikus események felelőseként hivatkozik rá. A mitikus Shaolin rend pusztulásának és újjászületésének népszerű mondakörét a Shaw Brothers előszeretettel használta felé harcművészeti filmjei kötőanyagaként. Az idős szerzetes alakja számos alkalommal feltűnt mát a vásznon, a modernebb átírásnak megfelelően immár Pai Mei néven. A félelmetes tudású, ördögi képességeit az elnyomó Csing Birodalom szolgálatába állító mester főszereplőként először az 1977-es Hóhérok Shaolinból antagonistájaként tűnt fel és egy csapásra a populáris kultúra kedvelt figurája lett. A bozontos szemöldökű, titkos technikákat ismerő kegyetlen Pai Mei számos hongkongi folytatásban, illetve a Kill Bill második részében is felbukkant. Hazánkban az 1980-as A Fehér Lótusz klánja tette ismertté a nevét, melyet az a Lieh Lo rendezett, aki Hóhérok Shaolinból főszereplőjeként halhatatlanná varázsolta a karaktert. Lo fizimiskája, harcművészeti stílusa és színészi eszköztára valósággal egybeforrt Fehér Szemöldökkel, a film azonban nemcsak e kitüntetett kultúrtörténeti szerepe miatt, de saját jogán is élvezetes.

hóhérok shaolinból.jpg

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Klasszikus Shaw Brothers produkcióról lévén szó a cselekmény rivális iskolák közötti összecsapásokból és egy évtizedeken átívelő, generációkat érintő bosszú-motívumból áll, komikus betétekkel és egy szokatlanul önironikus, romantikus (!) szállal megspékelve. A főcím alatt levezényelt lehengerlő összecsapás során a gonosz Pai Mei megöli a Shaolin templom bölcs vezetőjét. A tanítványokat lemészárolják, a túlélőket pedig kegyetlenül üldözik a Fehér Szemöldök hívei. A legtehetségesebb Shaolin-harcos, Hong azonban sikeresen elmenekül. Búvóhelyén kitartóan gyakorol és a nagy leszámolásra készül, ám tigriskarom-technikája elégtelennek bizonyul a nagy tudású szerzetes ellen. Szerencsére hősünk találkozik egy ifjú hölggyel, aki a daru-stílust műveli rendkívül magas szinten.

hóhérok shaolinból1.jpg

Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Az ősz hajú, hosszú szakállú Pai Mei szerepeltetése mellett Tarantino a Hóhérok Shaolinból számos motívumát és megoldását átveszi. A Beatrix Kiddo által gyakorolt mozdulatok megegyeznek a főhős kevert daru-tigris stílusával, ahogyan a bevezető vakítóan piros háttere is felbukkan a Kill Bill második részének tréning-montázsában. E rovat hasábjain Gordon Liu neve is többször szóba került már. A legendás harcművész aprócska szerepében feláldozza magát főhősért és a kardokkal hadakozó ellenfél közé rohan - pont úgy, ahogyan a Kill Bill első felvonásában a Crazy 88 vezetőjeként a Menyasszonyra támad.

hóhérok shaolinból-kb.jpg
Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A Hóhérok Shaolinból a bevált formulák és merev szabályok mentén dolgozó Shaw Brothers egyik legironikusabb, legszabálytalanabb filmje. A látványos összecsapások, a nyílegyenesen induló bosszútörténet után a mű hirtelen vígjátékként folytatódik tovább. A bevezető dialógok és felesleges sallangok nélkül elővezetett energikus verekedései után bajtársi részegeskedést, szerelmi civódásokat és szexuális töltetű gyakorlásokat láthatunk. A véres leszámolásuk után hősünknek az ifjú házastárs combjaival gyűlik meg a baja, a könnyedebb hangnem után azonban újra komorabbá válik a történet. A csípős romantikus komédia családi kamaradrámába fordul, az időközben családfővé érett főszereplő gondosan tervezett bosszúja ugyanis nem éppen a tervek szerint alakul. A sok szereplőt mozgató, évtizedeteket felölelő sztori tökéletesen működik, a különböző műfaji elemek és hangulatok háziasítása sikeres. A tempó feszes, a menetrendszerűen érkező kung-fu természetesen most is rendkívül látványos, de a nézőt úgyis azok az utánozhatatlan fehér szemöldökök ejtik majd rabul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr305753778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.01.15. 11:25:00

Szokásosan remekül sikerült az írás. Be is potolom majd nemsokára a filmet.

Csak egy kérdésem lenne: Akkor most ez végül is megjelent itthon? Mert az biztos, hogy a Black mirror tervezte a kiadását, de nem sokkal később megszűnt a kiadó. A neten mindenhol az van, hogy megjelent csak joglejárt. Nem lehet, hogy hiába volt tervbe a megszűnés miatt el sem jutott a boltokba, mert eddig nem találtam fizikai nyomát ellenben a többi Shaw Brothers DVD-vel. (Csak gyűjtőm, az SB filmeket és ezért jó lenne tudni, hogy megéri ezt keresni).

Amúgy meg én is a napokban írtam egy másik SB filmről, aminek szintén van kapcsolata Tarantino-hoz (de minek nincs :D): kulton.hu/film/merges-shaolinok-run-run-shaw-ra-emlekezunk/ The Five Deadly Venom - nálam most ez a kedvenc SB téren.

Huber Zoltán 2014.01.15. 12:04:24

@The Man Who Laughs: köszi a kedves szavakat!

Ez a film tudtommal nem jelent meg végül itthon, de valóban tervben volt.

Vicces, hogy említetted a Mérges shaolinokat, lesz ugyanis róla szó e rovat hasábjain :)
süti beállítások módosítása