Filmvilág blog

Sára Sándor történelmi dokumentumfilmjei az Urániában

Sajtóközl.

2013. október 02. - filmvilág

Sára Sándor 80. születésnapjának tiszteletére az Uránia Nemzeti Filmszínházban válogatás látható a magyar filmművészet kiemelkedő alkotójának történelmi dokumentumfilmjeiből. A vetítéseket beszélgetések követik az alkotóval és szakértőkkel.

sara_sandor_596.jpgSára Sándor 80-as évek elejétől készült, akkor a Kádár-korszak legérinthetetlenebb tabuit döntögető történelmi dokumentumfilmjei kiemelkedő darabjai a magyarok történelmi ismereteit bővítő, s ezzel szellemileg a rendszerváltást előkészítő alkotásoknak.  A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a doni hadsereg pusztulásáról, a bukovinai székelyek, a beregszászi magyarok tragikus sorsáról vagy a magyar nők szovjetunióbeli szenvedéseiről a mai kor számára is fontos üzeneteket közvetítenek. A vetítéssorozat keretében október 3-tól csütörtökönként 18 órakor ezen ritkán látható filmekből kerül műsorra nyolc alkotás az Uránia Fábri termében.

Első alkalommal október 3-án a Néptanítók (1981) című dokumentumfilmet vetítik, amelyben a volt pécsi Püspöki Tanítóképző egykori növendékeinek felkavaróan őszinte önvallomásaiból egy sokat szenvedett nemzedék emberi és erkölcsi tartását ismerhetjük meg.

Október 10-én a 2. magyar hadsereg rendkívüli megpróbáltatásait, a don-kanyari tragédiát feldolgozó Pergőtűz V. része (1982) lesz műsoron.

Október 17-én a Lefegyverzett ellenséges erők (1991) a II. világháború történetének Magyarországon sokáig szinte ismeretlen részét deríti fel: az amerikai és francia hadifogságba esett magyar katonák sorsát.

Október 24-én látható az Aki magyar, velünk tart (1993), mely az 1956-os forradalom néhány napos euforikus szabadságélményét követő megtorlás évtizedekig ható emberi tragédiáit ábrázolja a Somogy megyei Csurgón.

Október 31-én a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei elevenednek meg a Te még élsz? (1990) című dokumentumfilmben.

Ezt követi november 7-én az ártatlan lányok és asszonyok elhurcolásának és megpróbáltatásainak krónikája, a Magyar nők a Gulágon (1992), mely kivételes erejű tiltakozás minden múlt-, jelen- és jövőbeli háború ellen.

November 14-én a Csonka-Bereg (1989) kerül műsorra, mely a beregi síkságnak a Szovjetunióhoz való háború utáni csatolását megelőző hónapoktól a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárja föl.

A vetítéssorozatot a Sír az út előttem - Keresztúton (1987) zárja november 21-én, a megrázó és örök tanulságokkal szolgáló filmeposz a bukovinai székelység hányatott sorsát mutatja be.

A retrospektív kísérőprogramjaként Gaál István és Sára Sándor fotóiból válogatott kiállítás tekinthető meg az Uránia Kávézóban. A vetítéssorozatot követően, november végén mutatja be az Urániában a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MANDA) legújabb DVD kiadványát, Sára Sándor 80 huszár című filmjét.

A programokra a belépés ingyenes.

Támogatók: MMA, MANDA

Részletek: www.urania-nf.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr165546967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása