Filmvilág blog

Elhunyt James Gandolfini

R.I.P. Tony Soprano

2013. június 20. - KáCsé

tony_soprano_duck.jpgTony Soprano. Elsőre mindenkinek ez a név és ez a karakter juthat az eszébe a tegnap 51 éves korában váratlanul elhunyt színészről. Pedig Gandolfini már a „munkája” mellett pánikrohamokkal és mindenféle hétköznapi üggyel-bajjal is küszködő New Jersey-i maffiafőnök életét bemutató HBO széria előtt is olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sidney Lumet (Idegenek közöttünk, Manhattanre leszáll az éj), William Friedkin (Tizenkét dühös ember), Tony Scott (Tiszta románc, Az utolsó esély), Anthony Minghella (Mr. Wonderful) és Barry Sonnenfeld (Szóljatok a köpcösnek!). Az olasz származású színész az 1999 és 2007 között hatalmas sikerrel futó sorozat mellett is vállalt filmszerepeket, ebben az időszakban dolgozott többek között Gore Verbinskivel (A mexikói), a Coen fivérekkel (Az ember, aki ott se volt) és a Maffiózók-béli testvérét alakító Aida Turturro unokabátyjával, John Turturroval (Románc és cigaretta) is. Sok pályatársával ellentétben Gandolfini a sorozat sokat vitatott lezárását követően is inkább a minőséget és az érdekes munkákat kereste. Emlékezetes alakítást nyújtott az egészen kiváló Egy kis gubancban, majd közreműködött Spike Jonze Ahol a vadak várnak című munkájában, tavaly pedig bevállalta az Ölni kíméletesen (Andrew Dominik) egyik legjobb, s tulajdonképpen több korábbi szerepére is reflektáló karakterét. A hazai mozikban – eddig – utoljára idén februárban, a Zero Dark Thirty egy kisebb, de emlékezetes szerepében láthattuk őt. Érdekes színész volt, érdekes színekkel és még érdekesebb szerepekkel, de a legtöbbünknek ő akkor is mindig Tony Soprano marad. Mert nélküle, és a vitathatatlanul zseniális Maffiózók nélkül egészen más lett volna a televíziózás az ezredforduló tájékán, és talán más lenne ma is. A kacsák már korábban elrepültek és immár a főnök is tovább állt. Legyen neki könnyű a föld!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr445370532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2013.06.20. 14:48:35

Kár érte, kiváló ügynök volt. :( Szép nekrológ.

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2013.06.20. 14:50:13

Mindegyik filmjében zseniális volt. R.I.P.

P. dictus Magister 2013.06.20. 16:44:57

Legyen neki könnyű a föld. Nagy figura volt

.Rafi. 2013.06.20. 17:32:48

Nekem elsőre a meleg gyilkos jut eszembe róla, aki Julia Roberts-re vigázott a Mexikóiban.
Jól játszotta, az tény...
R.I.P.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.06.20. 18:35:17

És játszott a Letaszítva c. filmben is Denzel Washingtonnal... nem akárhogy. Végtelenül sajnálom, nagy-nagy kedvencem volt:(
süti beállítások módosítása