Filmvilág blog

Elhunyt Hubai Gergely film- és zenetörténész

2023. július 24. - filmvilág

hubai_gergely.jpg

39 éves korában meghalt Hubai Gergely film- és zenetörténész, a Filmvilág egykori szerzője.

Hubai Gergely Veszprémben született, középiskolai tanulmányait a Lovassy László Gimnáziumban végezte. 2008-ban végzett az ELTE-n, amerikanisztika-történelem tanári szakon. 2008-ban kezdte az ELTE amerikanisztika doktori programját. 2009 óta több felsőoktatási intézményben tanított.

A film és zenetörténet, különösen pedig a filmzenék történetének kiváló kutatója lett. Rendszeresen publikált magyar és angol nyelvű kiadványokban, több felsőoktatási intézményben tanított, előadásokat tartott, zenei kiadványok megjelentetésével foglalkozott. Érdeklődésének középpontjában a hollywoodi filmipar és a zene kapcsolata állt, intenzíven kutatta a James Bond filmek zenéjét, de kiemelten foglalkozott a magyar származású, külföldön dolgozó filmzeneszerzők életével is. 

2022-ben jelent meg Zene: Miklós Rózsa című hiánypótló kötete Rózsa Miklós filmzenéiről, de ő fordította Rózsa Miklós Kettős élet című önéletrajzi írását is.

A Filmvilágban jelent meg írása többek közt Terrence Malick, Stanley Kubrick, Ken Russell és Hitchcock filmzenéiről, illetve a hillbilly horrok, a Shakespeare-filmek és a Casablanca zenei világáról is. 

“Halálának híre nagyon megrázott minket, ezúton fejezzük ki részvétünket családjának, barátainak és kollégáinak. Nyugodjék békében!” – közölte a Filmintézet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5818177865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása