Filmvilág blog

Megtört város

Villámkritika

2013. február 08. - Huber Zoltán

Néhanapján a szigorú hollywoodi rostán is átcsúszik egy-egy hamisítatlan B-filmes alapanyag, hogy aztán A-kategóriás költségvetéssel és sztár-szereposztással feledhető mozi készülhessen belőle. A Megtört város agyonkoptatott elemekből épülő forgatókönyve fájó érdektelensége mellett egyetlen bravúrra képes, elvégre ritkán találkozhat a közönség olyan történettel, mely egyszerre kiszámítható és zavaros. Hiába bukkan fel a zűrös életű, kőarcú magánnyomozó, hiába trónol a városháza tetején a disznó politikus, ha a mű krimiként, politikai thrillerként és erkölcsi példabeszédként sem képes felmondani a leckét.

megtört város.jpg

Ha nem feccöltek volna súlyos milliókat a produkcióba, az egydimenziós figurákból, ordas közhelyekből és vérszegény fordulatokból egy vérmesebb rendező szórakoztató műfaji önparódiát varázsolhatott volna. Allen Hughes (A pokolból és az Éli könyve szolid iparosmunkáit jegyző ikerpár egyik fele) azonban túl komolyan veszi a feladatát, és megpróbál feszültséget csiholni ott, ahol nincs miből. Bár akad itt néhány imponáló vizuális megoldás, az állandóan köröző kamera, az elhallgatásokra épített történetvezetés és a hangsúlyos nagyvárosi atmoszféra csak jobban kihangsúlyozza a sztori gyenge pontjait.

A kiégett ex-rendőr és a gátlástalan polgármester Dávid-Góliát harca egyes motívumaiban a cinikusabb hard-boiled bűnfilmekre hajazna, de Hughes rendezése egyformán távol kerül a míves neo-noirok és az okos hatalmi látleletek világától. Mark Wahlberg közel két órán keresztül erőlteti a kemény tekintetet, ahogyan Zeta-Jones is elmorzsol két-három könnycseppet, így Russel Crowe a stáb egyetlen olyan tagja, aki tényleg a helyén kezeli a dolgokat. Igaz, az ausztrál színész teljességgel hiteltelen a dörzsölt New York-i politikus szerepében, cserébe viszont maximálisan kiaknázza a napbarnított, piás csibész laza imázsát. Crowe félmosollyal a szája szegletében úgy döntögeti magába a whiskey-t, mint Jockey Ewing a fénykorában - aki pedig ennél többre vágyik, annak még mindig ott az elegáns Kínai negyed vagy az ördögi antihőssel operáló Boss.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr475066856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása