Filmvilág blog

Premierek a héten

Torrente, Torpedo, De Niro

2012. április 19. - filmvilág

SZERENCSECSILLAGA romantikus lányregényekre specializálódott Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Az utolsó dal) újabb művéből készült édes-bús (de inkább édes) hollywoodi adaptáció, Zac Efron és Taylor Schilling főszereplésével.

SEVERN, GYERMEKEINK HANGJA Jean-Paul Jaud (Vigyázat, ehető - A francia bioforradalom) dokumentumfilmje. Szinopszis: „Severn Suzuki az 1992-ben, Rio de Janeiróban összehívott Világcsúcson szólalt fel, mindössze 12 évesen. Saját és egésze generációjának jövőjéért könyörgött. Olyan jövőt szeretett volna, amelyben nem kell félniük levegőt venni, ahol nem kell félniük kimenni napozni, ahol nem kell félniük attól amit megesznek, egyszerűen jövőt szeretett volna kérni a gyermekeknek. Severn most várja elsőszülött gyermekét és most újra beszél, már nem a világ vezetőihez, hanem a szülőkhöz. Csak a címzettek változtak, a kérés nem - jövőt szeretne saját és minden más szülő gyermekének.” [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A Severn végére csupán az a kellemetlen érzésünk marad, hogy a húsz évvel ezelőtt megfogalmazott probléma mára még aktuálisabb lett. (Horváth Eszter kritikája a májusi Filmvilágban lesz olvasható.)

TORRENTE 4Spanyolország legnagyobb suttyója először jut el a magyar mozikba (korábban csak VHS-n, DVD-n vagy a tévék éjszakai műsorsávjában találkozhattunk vele), rögtön 3D-ben, de újra Csuja Imre közvetítésével. A történet szerint Torrente egy balul elsült balhét követően börtönbe kerül, ahonnan a Menekülés a győzelembe című filmből vett ötlet segítségével akar megszökni. [előzetes]

torrente.jpg

A Filmvilág kritikusa szerint: A Torrente negyedik része a sziporkázó jutalomjátékok hangulatát kívánja árasztani, de szándékai ellenére leginkább a szánalmas rókabőrök népes táborát gyarapítja. (Huber Zoltán kritikája az áprilisi Filmvilágban olvasható.)

CSATAHAJÓ Peter Berg 200 millió dollárból adaptálta a jól ismert Torpedó című játékot. Egymással társasjátékozó kiskamaszok helyett azonban az amerikai haditengerészet egységeit követhetjük, amint megpróbálják felvenni a küzdelmet a világűrből érkezett ellenséges idegenekkel. Főszereplők: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Rihanna, Alexander Skarsgard. [előzetes]

MAGYARORSZÁG 2011Tarr Béla felhívására tavaly nyáron összehajolt 11 magyar rendező, hogy egy no budget szekccsfilm segítségével demonstrálják: él még a magyar film. Közreműködők: Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András, Jancsó Miklós.

A Filmvilág kritikusa szerint: A Magyarország 2011 nem lesz a magyar filmtörténeti kánonképzés meghatározó darabja, de a mostani film- és társadalomtörténeti pillanatnak mégis fontos lenyomata. (Vincze Teréz kritikája a márciusi Filmvilágban olvasható.)

MOCSOKVÁROS UTCÁIN Nick Flynn (magyarul is megjelent) önéletrajzi ihletésű könyvét Paul Weitz (Egy fiúról, Amerikai pite) adaptálta filmre Robert De Niro és Paul Dano főszereplésével. Utóbbi egy írói ambíciókkal terhelt szociális munkást alakít, aki egy hajléktalanszállón bukkan rá 18 éve nem látott apjára (De Niro). [előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A Mocsokváros utcáin két komplex karaktert vonultat a színre, ám drámájukból keveset tud láttatni: Weitz filmjének érzékeny visszafogottsága az álmatag semmit mondással rokon. (Nagy V. Gergő kritikája a májusi Filmvilágban lesz olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr694460964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása