Filmvilág blog

„A filmes lapok tartalékaik végére értek”

Közszolgálati közlemény

2011. augusztus 31. - filmvilág

A Mozinet Magazin volt az első a filmes újságok közül, amelyik forráshiány miatt „bizonytalan ideig” szüneteltetni kényszerült a megjelenést; a lap szeptembertől már csak online jelenik meg. Az eset azonban korántsem egyedülálló: ha nem lesz hamar változás a támogatási rendszerben, hónapokon belül megszűnhet az összes filmes lap, köztük a Filmvilág is.
A Mozinet Magazin augusztus közepén jelentette be: hét és fél év és 87 lapszám után 2011 szeptemberétől forráshiány miatt bizonytalan ideig csak a lap online változata tud megjelenni. Bár a többi filmes lap még nem tett hasonló bejelentést, az eMasa érdeklődésére minden megkérdezett elmondta: a megszűnés szélén állnak. Ahogy Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője fogalmaz: „Nem egyik vagy másik filmlap sorsáról van szó, a teljes magyar filmes lapkiadás került végveszélybe”. Schubert siet hozzátenni: „A válságos helyzet nem azért állt elő, mert a lapok valamit rosszul csináltak volna. Ellenkezőleg, az elmúlt egy évben minimális pénzből, maximális takarékossággal biztosították a megjelenést, úgy, hogy közben nem bulvárosodtak el, nem engedtek a minőségből”.


Az emasa.hu riportot készített az állami támogatások elmaradása miatt válságos helyzetbe került filmlapok helyzetéről. A cikk folytatása itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr973193086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.08.31. 17:59:13

Érdemes elolvasni a cikk kommentjeit is. "Valaki megsértődött."

Huber Zoltán 2011.08.31. 18:29:55

@Orosdy Dániel: azért érdemes összeszámolni, mennyi reklámmal dolgozik az ominózus újság...

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.08.31. 18:33:45

@-hz-: Hát igen, ők mintha nem lennének (akkora) veszélyben, éppen ezért nem is furcsa, hogy nem fordult hozzájuk a cikk szerzője, de ez maradjon az én személyes véleményem, vö. ördög ügyvédje.

Huber Zoltán 2011.08.31. 18:48:06

@Orosdy Dániel: A sértődés nyilvánvalóan annak szólt, hogy nem említették meg őket a "fontos" filmes lapok között...

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.08.31. 18:56:41

@-hz-: Herendi Gábort sem szokták meginterjúvolni a "Válságban a művészfilm!" témakörében, bármilyen fontos szereplője is _egyébként_ a magyar filmnek... Na mindegy, szerintem értjük egymást, és a reakciót is.

aagifekete 2011.09.01. 09:56:12

E-könyv formában való kiadáson senki nem gondolkodik? Azt gondolnám, hogy ezzel jelentősen csökkenthetők az előállítási és terjesztési költségek.

aagifekete 2011.09.01. 12:32:00

@Moesko: Kérdés, hogy a bevétel csökkenne meredekebben, vagy a kiadások. A Filmvilág esetén én kifejezetten örülnék az elektronikus formának, mert egy ideig őrizgetem a lapszámokat, majd nagytakarítások, költözések alkalmával fájó szívvel megszabadulok a felgyülemlett "lomtól".
Az én világképemben az elektronikus forma nem egyenlő az online változatokkal. Abból hiányzik a szerzés öröme, és bármikor eltűnhet a hálóról.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.09.01. 12:43:35

@99765: Az E-könyv kiadás nagyobb gátja, hogy egyelőre nem túl elterjedtek az e-olvasók. Pár év múlva talán olyan népszerűek lesznek, mint az mp3 lejátszók most, de egyelőre nem ez a helyzet.

Odin_James 2011.09.06. 16:33:59

Eddig nem ismertem a Mozinet (magukat művészeti lapnak nevezett) újságot, de eme cikk hatására felmentem a weboldalukra és random elolvastam egy kritikát, mely Tarantino kult-mozijáról, a Ponyvaregény-ről íródott. Nem mondom, elég amatőr írás! Csak remélni tudom, hogy ennél azért sikerültebb írások kerültek a lap hasábjaira, mert ez a kritika nemhogy egységes, de se nem informatív, de még csak szórakoztató sem volt.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.09.06. 17:10:20

@Odin_James: Amennyire én tudom, az online és a print tartalom nincs túl szoros kapcsolatban a Mozinet esetében, magyarán a Ponyvaregényről szóló írás talán soha nem is került a lapba, az újságban lehozott anyagok jelentős része pedig nem elérhető az oldalon, úgyhogy ennyiből még ne vonj le messzemenő következtetéseket.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.09.06. 20:47:11

@Odin_James: Ahogy a kolléga is mondja, a nyomtatott Mozinetben nem csak kritikák, hanem komoly elemzések, összeállítások is voltak. Vagy pl. sorozat rovat. Pofátlan módon linkelném magam:
bvpszichologiahirek.blogspot.com/2009/08/oz-baski-sandor-irasa.html

Más:

"A szeptember 21-25 között Szolnokon megrendezendő Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál keretei között egy fontos szakmai programra is sor kerül szeptember 22-én 9 órától.

A tanácskozáson elsőként a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felelős képviselői tartanak tájékoztatást a rövidfilmeseknek kiírandó pályázatok tartalmi és formai követelményeiről, valamint az elkészült filmek nézőkhöz történő eljuttatásának elképzeléseiről.

Ezt követően a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Mozgókép Művészeti Főosztályának vezetője, Bokor Attila ismerteti a minisztérium által felügyelt területek, a forgalmazás, art mozi üzemeltetés, filmszakmai folyóiratok, nemzetközi szervezetek, stb. új struktúrájára és támogatására vonatkozó terveket."

Ezek szerint vannak tervek a filmszakmai folyóiratok támogatására. Juhé.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.09.06. 23:54:58

@[bs]: Ez tényleg jó hír, bár nem tudom, a Mozinetet mennyiben hatja meg a szeptember 21-25 közötti egyeztetés a _tervekről_. Nekik ez már rég rossz, legalábbis a 2011-es év szempontjából biztosan.
süti beállítások módosítása