Filmvilág blog

A Shaolin 36 próbatétele (Bonnie-akták #3)

Tarantino nyomában

2011. március 08. - P. Szabó Dénes

Shao lin san shi liu fang (1978). Rendezte: Chia-Liang Liu. Írta: Kuang Ni. Fényképezte: Yeh-Tai Huang, Arthur wong. Zene: Yung-Yu Chen. Szereplők: Chia Hui Liu (San Te), Lieh Lo (General Tien Ta), Chia Yung Liu (Yin hadvezér). 115 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A Shaolin 36 próbatétele a hongkongi Shaw Brothers stúdió fénykorában született, és vált a kungfu filmek alapvetésévé. A filmet a koreográfusként induló, majd rendezővé avanzsáló Chia-Liang Liu dirigálta, a főszerepet pedig a kungfu filmek ügyeletes sztárja, Gordon Liu (kínai nevén: Chia Hui Liu) alakította. Noha a történet végtelenül egyszerű (egy férfi próbákat áll ki egy buddhista kolostorban, hogy később a rosszfiúkon bosszút állhasson), a hangulata mégis magával ragad. A filmet kétségkívül a szuggesztív tekintetű Gordon Liu viszi el a hátán, aki fizikai erejének demonstrálásával és a cifra harci eszközök hozzáértő forgatásával képes a nézői figyelmet a közel két órás játékidő alatt lekötni. A Shaolin 36 próbatétele ezért nemcsak filmtörténeti szempontból, de Liu életművének tekintetében is mérföldkő, ugyanis a kínai színész ezzel a filmmel vált szélesebb körben ismertté.

Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Egy San Te nevű ifjút és osztálytársait tanáruk a Manchu kormány elleni fellépésre szólítja fel. A hatalom emberei azonban kegyetlenül elnyomnak bármiféle ellenállást, San Te családtagjait és barátait is megölik. Az ifjú elmenekül, majd egy buddhista kolostorban lel menedékre, ahol egy év szolgálat után a kungfu mesterségét kezdi kitanulni. Harmincöt próbatételen kell átesnie, hogy ő is shaolin szerzetessé váljon. Kiképzése végeztével terjeszteni szeretné a kungfút népének, ezért világi tanítványokat kíván fogadni. Az ötlet az öreg mesterek tetszését nem nyeri el, így San Te nem  maradhat a templomban, helyette saját csapatot toboroz és felkeresi szerettei gyilkosait.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Mivel A Shaolin 36 próbatétele egyike azoknak a kungfu filmeknek, melyek az Egyesült Államok mozinézőivel megszeretették a zsánert, szinte kizárt, hogy pont Tarantino ne látta volna a filmet. Ez már csak azért is elképzelhetetlen, mivel a San Tét játszó Gordon Liu - ahogy az már A Fehér Lótusz klánja kapcsán szóba került – két szerepet is kapott a Kill Billben: az opusz első részében a kopasz jakuza vezetőt, Johny Mo-t, míg a másodikban a  szadista mestert, Pai Mei-t alakította. A két film között közel harminc év különbség van, a Kill Billben Gordon Liu mozgásán mégsem látszanak meg az eltelt évek.


Elképzelhető, hogy Tarantinót a Kill Bill atmoszférájának megteremtésében a klasszikus kungfu film is megihlette, mégis A Shaolin 36 próbatétele kilóg QT kedvenc bosszúfilmjeinek sorából. A főszereplőnek ugyanis hosszú, a játékidő nagy részét kitevő szigorú kiképzésen kell részt vennie, és csak utána áll ki szemtől szembe ellenségeivel. Ezzel ellentétben a többi bosszúfilmben a főhős már hamarabb elkezdi a kisebb ellenségek eliminálását (Lady Snowblood, Foxy Brown, Halálos játszma) vagy edzése során a főgonoszhoz többször visszatér (Hóhérok Shaolinból, Fehér Lótusz klánja). Az éles szemű QT-rajongók pedig megfigyelhetik, mi történik Johnny Móval a Kill Bill első részében, mikor a Menyasszony végez vele: a jakuzafőnök ugyanúgy vízbe zuhan, mint ahogy San Te első próbatételén, mikor farönkökön kell egyensúlyoznia.


 
Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Chi-Liang Liu filmjének tempója kimért, a Shaolin templomban játszódó jelenetek mégis kellően izgalmasak. Ez a rendhagyó erőpróbáknak köszönhető, melyeken San Tének szintről szintre kell bizonyítania álló- és koncentráló képességét: például karjára rögzített késekkel vizet cipelni, vagy egy többméteres dorongra erősített nehezékkel harangot gongatni. Persze a Shaolin növendéket játszó Gordon Liu igazán a harcjelenetekben brillírozik, amikor egy impozáns bárd segítségével kell egy tapasztalt mesterrel megvívnia. A jelenetek hatásosságában a remek harci koreográfia mellett fontos szerepet kap a gyors vágástechnika és az intenzív operatőri munka, mely lüktető ritmust kölcsönöz az összecsapásoknak. A történetben a lélek helyett a fizikumon van a hangsúly, ezért ha valaki ebből a filmből szeretné megtanulni a buddhista vallás alaptételeit, az rossz helyen kopogtat, aki viszont kedveli kungfu-t és egy igazi klasszikusra vágyik, annak a A Shaolin 36 próbatétele kitűnő választás.


 


A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr172720386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P. Szabó Dénes 2011.03.10. 14:55:43

Én is ezen a véleményen vagyok :)
süti beállítások módosítása