Filmvilág blog

Parfüm – egy gyilkos története

Tévéajánló ma estére

2011. január 29. - filmvilág

Perfume – brit–német, 2006. Rendezte: Tom Tykwer. Írta: Patrick Süskind regényéből Andrew Birkin és Bernd Eichinger. Kép: Frank Griebe. Zene: Reinhold Heil. Szereplők: Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman, Dustin Hoffman. 147 perc.
Vetítik: Duna TV - 22:15



Míg az ötvenes-hatvanas évek kardozós-szerelmes európai koprodukciói a hazai és a szomszédos sztárok szerepeltetéséből, a megbízhatóan kibuggyanó keblek látványából és a táj szépségéből termelték meg a betevőt, a nyolcvanas évek közepén új recepttel próbálkoztak a produceri boszorkánykonyha üzemeltetői. A Jean-Jacques Annaud rendezte 1986-os szuperprodukció, A rózsa neve nemcsak az irodalmi alapanyag kiválasztásában mutatkozott igényesebbnek, de a hollywoodi nívó szerint is kielégítő látvány mellett nemzetközi szinten ismert színészekkel biztosította be sikerét. Húsz évet kellett várni arra, hogy újabb, a „hozott” és a „hazai” előnyeit ötvöző történelmi dráma kerüljön filmre, s bár a Parfüm inkább tekinthető Patrick Süskind azonos című sikerkönyve mozgóképes illusztrációjának, mint a regény értő és értelmező filmes adaptációjának, a recept megint bevált.

 


Roman Polanski utolsó két csellengés-története (A zongorista, Twist Olivér) óta tudjuk, hogy a digitális technika ízléses, szigorúan a történetmesélést szolgáló alkalmazása nagyban javíthat egy kosztümös film hitelességén, mégis csínján kell bánni vele, mert túlzott használatakor az illatos csipkefüggöny mögül könnyen előbújhat egy otromba ork. Tom Tykwer rendező (A lé meg a Lola, A gyilkosok is a mennyországba mennek) a tökéletes illatsor összeállítása érdekében fiatal lányokat gyilkoló, megszállott parfümistatanonc Jean-Baptiste Grenouille élettörténetének elmesélésekor sajnos helyenként kiengedte a digitális szellemet az üvegcséből, holott a regény alapos tanulmányozása után éppen neki kellett volna legjobban tudnia, hogy a lényeg az arányokban van.

Süskind bravúros alapötlete, mely az emberi érzékenységet a szaglással, a szerelmet az illatokkal, az elmúlást az elillanással felelteti meg, s mindezt a modern előtti korba, a pompa és mocsok között stagnáló francia monarchiába helyezi, nemcsak izgalmas posztmodern értekezés, de egyben kiváló filmes alapanyag is. Tykwer látványos feldolgozása szép, izgalmas és kerek thriller, helyenként mégis az amerikai gyermeknevelésben használatos vakarós-illatos mesekönyvekre emlékeztet, és ezáltal nem Süskind szeretetmetaforáját teszi meg mindent átölelő harmadik dimenziónak ebben a kétdimenziós műfajban, hanem a különböző digitális és reklámfilmes fogásokkal életre keltett édeskés illatot.

Csillag Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr422592019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2011.01.29. 10:59:41

ha már arányok: aránytalanul sok a gusztustalanságig fokozott, naturális gyomorforgató erőszak, elég olcsó eszköz a nép kielégítésére

2011.01.29. 14:48:31

barátnőm nézette meg velem ezt a filmet. nem véletlenül fogalmaztam így. :)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.01.29. 19:20:03

"...elég olcsó eszköz a nép kielégítésére"

Anyám, borogass.

Reterro 2011.01.29. 20:08:48

Már csak Karoline Herfurth miatt is érdemes megnézni!

erotikaafilmekben.blog.hu/2011/01/29/karoline_herfurth_tavaly_telen_2008

Nagyon jó film!

RoFä 2011.01.29. 22:11:37

Hihetetlenul ures film volt, sokkal tobbet vartam. Se ize, se buze :))

2011.01.30. 16:26:47

Ha már láttam egy filmet, mint mondjuk ez a Parfüm is (aki látta ugye nem kell ecsetelni némely részletét) és valahol újra műsorra tűzik, olyan nekem, mintha megjártam volna valami koncentrációs tábort aztán most nézem, hogy útnak indítják a következő transzportot... A peches balekok ugye akik a Duna tévén először látják ezt a szörnyűséget... Nem olyan lesz nekik, mintha hájjal kenegetnék őket...

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.01.30. 19:33:28

A nép elégedetlen. Úgy látszik, mégsem elégítette ki a gyomorforgató erőszak. De akkor ki és hogyan tette sikeressé a filmet?
süti beállítások módosítása