Filmvilág blog

Apu vad napjai

Tévéajánló ma estére

2010. október 22. - filmvilág

The Savages – amerikai, 2007. Rendezte: Tamara Jenkins. Szereplők: Laura Linney, Philip Seymour Hoffman, Philip Bosco. Forgalmazó: InterCom. 109 perc.
Vetítik: HBO 2 - 20:05


A független vagy félfüggetlen amerikai filmben jó ideje formálódik egy irányzat, amit középnyugati kisrealizmusnak nevezhetnénk. Az ide tartozó művek minden tekintetben a hollywoodi ipar inverzei: kevés akcióval, de erős történetekkel dolgoznak, hétköznapi hősök önkeresését követik le egy viviszekcióra kevéssé inspiráló – egyúttal részletezően ábrázolt – közegben.

 


Az Apu vad napjai ennek az iskolának a jellegzetes darabja. A film két testvérről szól, akik – azzal párhuzamosan, ahogy rendezik a kapcsolatukat évek óta elfeledett és időközben szellemileg leépült apjukkal – tisztázzák a viszonyukat önmagukkal, egymással és a szűkebb környezetükben élőkkel szemben is. Tamara Jenkins rendező fokozottan nagy érdeklődést mutat a lélektani motivációk iránt, de az ezek utáni kutakodásban sohasem megy nézőt próbálóan mélyre, ami – felfogás kérdése – erénye és hibája is filmjének. Ellenben Jenkins művésznő kétségtelen talentumát bizonyítja, hogy imponálóan bánik a motívumkapcsokkal (lásd például a piros, illetve vörös színnel folytatott játékot), és nagyon ért az egyszerű szimbólumok mélyértelmű használatához (lásd a tájelemek alkalmazását), ráadásul pazar dialógusokat írt („Házas?” – kérdezi a fiatal fiú a középkorú hősnőtől. „Nem, de a barátom az” – hangzik a válasz). Mindezek mellett az Apu vad napjai fő erénye a különböző hangulati összetevők példás összerendezése: tragikus és komikus elemek keverednek benne, a film mégsem tragikomédia, inkább élet-, sőt vidám színekkel teli szomorújáték. Igazán szerethető, szívet emelő mozi.


Pápai Zsolt




A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr212388716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása