Filmvilág blog

Dokudömping és 22 lövés Londonban

Premierek a héten

2010. október 06. - filmvilág

PINA BAUSCH: ÁLOMTÁNC – Német dokumentumfilm negyven diákról, akik színpadra akarják állítani Pina Bausch egyik legendás előadását. "Láthatjuk, hogy a próbák alatt szerzett tapasztalatok, miként változtatják meg a tizenévesek gondolkodását a körülöttük lévő világról, önmagukról. Hogyan küzdenek meg saját testükkel, a számukra még ismeretlen helyzetekkel, hogyan nőnek fel a feladathoz, s vállnak egyre magabiztosabbá és nyitottabbá."

A Filmvilág kritikusa szerint: Linsel és Hoffmann dokumentumfilmje ugyanannyira megrendítően emberi, őszinte, mint Pina Bausch félmosolya. Így munkájukat legkevésbé az teszi becsessé, hogy – mint hirdetik – ez az utolsó Bausch-interjú. (Horeczky Krisztina kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.)

MINDSZENTY – A FEHÉR VÉRTANÚ - Koltay Gábor legújabb dokumentumfilmje, amelybe fikciós elemek is keverednek. 138 perc Mindszenty József bíborosról. Csak a budapesti Uránia moziban vetítik.

VISSZA AFRIKÁBA – Egy osztrák rendező egy éven át követte öt sikeres afrikai (ghánai, gambiai és kongói falvakból származó) zene- és táncművész életét. Dokumentumfilm sok zenével, tánccal és interjúkkal. [magyar feliratos előzetes]

AZ ÖRZŐK LEGENDÁJA - Animációs bagolymese az eddig inkább akció- és zombifilmekkel jelentkező Zack Snyder rendezésében. [előzetes]

MÉZ - Semih Kaplanoglu trilógiájának (A tejesember, Jumurta) utolsó darabja, amely egy apró török faluban élő kisfiú mindennapjairól szól. A film Berlini Filmfesztiválon Arany Medvét kapott. [előzetes]

MISSION LONDON - Sikerkönyvből  készült bolgár szatíra, amely Bulgária londoni nagykövetségen játszódik. Az újonnan kinevezett nagykövet megpróbálja a lezüllött intézményt felkészíteni az angol királynő látogatására, kevés sikerrel. A film viszont óriási sikerrel futott Bulgáriában. [magyar feliratos előzetes]

A Filmvilág kritikusa szerint: A rendező szelíd humorú szatírájának legrokonszenvesebb vonása, az igényes kivitelezésen túl, önironikus hangvétele: úgy ábrázolja országa politikai elitjének képviselőit, hogy egy pillanatra sem próbálja elleplezni azok jellegzetesen ká-európai természetét. (Roboz Gábor kritikája az októberi Filmvilágban olvasható.)

22 LÖVÉS – Igaz történet alapján készült francia akciókrimi egy visszavonult gengszterről (Jean Reno), akibe egy szép napon 22 lövést eresztenek bele, de túléli.




A Filmvilág kritikusa szerint: Noha a kortárs francia bűnfilm továbbra sem talált rá saját Michael Mannjére, a régi nagy zsánerszerzők emléke legalább a közönség tiszteletében tetten érhető: hasonlóan a Gyors melóhoz es a Belső körhöz, Berry gengszterfilmje is meggyőző, igényesen kivitelezett iparosmunka. (Varró Attila kritikája a szeptemberi Filmvilágban olvasható.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr162349002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Sanyi 2010.10.06. 18:45:43

A 22 lövés sokkal jobban sikerült munka, mint a Belső kör. Nekem az utóbbi nagyon összecsapottnak hatott. Semmi kapcsolat nem volt az örmény néppel, semmi utalás (a kezdő képsorokon kívül). Azt hittem hangsúlyosabb lesz ez a vonal.
süti beállítások módosítása