Filmvilág blog

Polanski szabadon, és a mozikban

Premierek a héten

2010. július 15. - filmvilág

KÉJJEL-NAPPAL – Romantikus akció-kémfilm Tom Cruise és Cameron Diaz főszereplésével. James Mangold rendező fajsúlyosabb filmek után (Copland, A nyughatatlan, Börtönvonat Yumába) rándult ki a nyári limonádé műfajába. [előzetes]

A hét bemutatója: SZELLEMÍRÓ

A svájci háziőrizetből a napokban szabadult Roman Polanski filmjéről, a felmelegített botránynak hála, valószínűleg már az is hallott, akinek a Rosemary gyermeke, a Kínai negyed vagy a Zongorista címek nem mondanak semmit. Őrizetbe vétele miatt az utolsó simításokat már távmunkában végezte el, de ez nem látszik meg a filmen, amelyben Robert Harris The Ghost címmel kiadott regényét adaptálta. A történet főhőse egy néger, azaz közéleti szereplők vagy sztárok megbízásából, az ő nevükben publikáló szellemíró (Ewan McGregor), akinek az angol ex-miniszterelnök (Pierce Brosnan) emlékiratait kell át fésülnie, miután elődjét, az előző szellemírót holtan találják. [magyar feliratos előzetes]


A Filmvilág kritikusa szerint: Polanski nem sokat változtatott az alapművön, egy lehelettel erősebbre vette a thrillerjegyeket, szűkebbre húzta a cselekményteret és egy árnyalattal sötétebbre színezte a finálét. A végeredmény egyfelől teljesen szokványos konspirációs thriller, amit csupán az aktuális politikai áthallások tesznek érdekesebbé, másfelől viszont szűkszavú, precíz invokáció a hajdani szerzői démonokhoz. (Varró Attila kritikája a júliusi Filmvilágban olvasható)

A szellemíró (The Ghost Writer) – francia-német, 2010. Rendezte: Roman Polanski. Írta: Tobert Harris regényéből Robert Harris és Roman Polanski. Kép: Pawel Edelman. Zene: Alexandre Desplat. Szereplők:Ewan McGregor (Szellem), Pierce Brosnan (Adam Lang), Olivia Williams (Ruth Lang), Kim Cattrall (Amelia). Forgalmazó: Forum Hungary. Feliratos. 124 perc.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr632152360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása