Filmvilág blog

Navajo Joe

Tarantino nyomában - 23.

2010. május 11. - P. Szabó Dénes

Navajo Joe – olasz-spanyol, 1966. Rendezte: Sergio Corbucci. Írta: Fernando Di Leo, Ugo Pirro, Piero Regnoli. Kép: Silvano Ippoliti. Szereplők: Burt Reynolds (Navajo Joe), Aldo Sambrell (Melvyn ”Vee” Duncan), Nicoletta Machiavelli (Estella), Fernando Rey (Rattigan atya). 93 perc.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

„Szerezzetek nekem dinamitot, és elmondom nektek, mi legyen a pénzzel!” mondja az indián címszereplő Corbucci Navajo Joe című spagetti-westernjében. Az olasz western-mester itt is a szubzsáner erőszakosabbik vonulata mellett tette le a voksát, ahogy az vadnyugati munkáinál megszokott volt. Ezúttal azonban nem a jól ismert nagykabátos, kalapos westernhőst tette meg főszereplővé, hanem a rézbőrű Navajo Joe-t, akit az akkor harmincadik életévébe lépett, amerikai sorozatokban bizonyított Burt Reynolds alakított. A televíziós színész eredetileg azt hitte, hogy egy Leone-filmben fog szerepelni, mire azonban megtudta, hogy a direktor Corbucci lesz, a tinta már megszáradt a szerződésén. Reynolds mellett a stáblistán megtalálhatjuk a Buñuel filmekből ismert Fernando Reyt is, aki egy kisebb szerepben, papként tűnik fel. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte, akinek a Navajo Joe volt első közös munkája Corbuccival.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

A bandavezér Duncan és bűntársai indiánok skalpolásával keresik kenyerüket, azonban  míg korábban bűnözőket kaptak el, ezúttal egy egész törzset lemészárolnak, a nőket és a gyerekeket sem kímélve. A helyi városi vezetés Duncanék kegyetlenségéért nem hajlandó fizetni, így a skalpvadász és csatlósai egy Esperanza nevű település felé tartó vonatot terveznek kirabolni. Bár a sikeres akcióhoz minden feltétel biztosított, tervüket akadályozza az indián Navajo Joe, aki segít Esperanza lakosainak felvenni a harcot a bűnbanda ellen. Az indián harcost azonban valójában a bosszú hajtja, mivel Duncanék az ő törzsét mészárolták le.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

Ahogy azt már a sorozatunk során említettük, QT nagy rajongója Corbucci munkásságának, a tavaly közzétett Top 20-as spagetti-western összeállításában is négy helyezett a maestro filmjei közül került ki. Tarantino a Navajo Joe-ból három Morricone számot is kölcsönzött a Kill Bill második részéhez, melyben – ahogy az a fanok által is köztudott – a western utalások domináltak. A The Demise of Barbara és a The Return of Joe című szerzeményt Tarantino Bill haláltusájának, utolsó méltóságteljes lépteinek aláfestéséhez használta fel, míg az erőteljes, sípokkal kísért A Silhouette of Doom-ot a Kill Bill Vol. 2 főcímzenéjének, valamint Beatrix Kiddo és Elle Driver lakókocsiban vívott párharcának aláfestő zenéjévé tette meg. QT zenehasználati receptje ugyanaz, mint Corbucci későbbi alkotásánál, A zsoldosnál: a széles pusztákon játszódó jelenetek zenéit szűk terekkel (koporsó, lakókocsi) párosítja, azonban ezúttal a vágást is a ritmushoz igazítja. Így Morricone tételei, melyek Corbucci westernjében puszta háttérzeneként működnek, a Kill Bill díváinak macskaharcában vérbeli adrenalinfokozóvá avanzsálnak. Tarantino A Silhouette of Doom-ot humoros célzattal is felhasználta: a Kill Bill 2 banálisan egyszerű, a mozivásznon hatalmas betűkkel megjelenő „Vol. 2” főcíme Morricone művének szigorú, sípoktól és kórustól hangos részénél úszik be. A zenék mellett ki kell emelni Navajo Joe alakját, akinek - hasonlatosan a Becstelen Brigantyk Aldo Raine hadnagyához - ugyancsak indián vér csörgedezik az ereiben, és késével vés jelet áldozatainak homlokába (mellesleg Tarantino a Quentin nevet a hatvanas évekbeli Gunsmoke című sorozat Burt Reynolds által játszott főszereplőjéről kapta).


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A Navajo Joe nem tartozik Corbucci legerősebb alkotásai közé, a történet kifejezetten sovány, A zsoldosra jellemző poltikai tartalom is pár mondattal el van intézve, a szereplők (beleértve a címszereplőt is) egysíkúak, és ezúttal az olasz mesterre jellemző csavaros megoldások is hiányoznak, helyettük marad a vérgőzös leszámolás. Mégis hálásak lehetünk Tarantinónak, hogy jó videotékáshoz híven egy kevésbé ismert mozit vett le a polcról, és tisztított meg a vastag porrétegtől, hisz beemelt a filmes köztudatba két homályba veszett Morricone-szerzeményt. Ezért, ha Navajo Joe bosszúhadjárata miatt nem is, de a neves komponista zenéi miatt megér egy próbálkozást Corbucci westernje.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr731991429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása