Filmvilág blog

Gyilkos túra

Tarantino nyomában - 20.

2010. március 30. - Orosdy Dániel

Deliverance (1972) Rendezte: John Boorman. Írta: Saját regénye alapján James Dickey. Fényképezte: Zsigmond Vilmos. Szereplők: Jon Voight (Ed Gentry), Burt Reynolds (Lewis Medlock), Ned Beatty (Bobby Trippe), Ronny Cox (Drew Ballinger), Billy Redden, Bill McKinney, Herbert „Cowboy” Coward, James Dickey, Ed O’Neill.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Bár Magyarországon elsősorban filmrajongók körében ismert, a Gyilkos túra a modern amerikai klasszikusok egyike és a thriller műfajának mérföldköve, egyben a „backwoods horror” néven ismert alműfaj alapfilmje. Jelentős anyagi-kritikai sikert aratott a bemutató idején (három Oscarra jelölték), és népszerűségéből mind a mai napig nem veszített. Az elsősorban költőként ismert James Dickey regényét feldolgozó alkotás nem egyszerűen csak egy hatásos, sőt felkavaró pszicho-horror, hanem elgondolkodtató, művészi igényű opusz a lélek sötétjéről, ember és ember, ember és természet viszonyairól – erre utal az eredeti cím is, amely a hazainál jóval elvontabb: „deliverance”, azaz megszabadítás, megváltás, átadás.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Ahogy az az isten háta mögött játszódó rémfilmekben (kb. ez a „backwoods horror”) lenni szokott, néhány nagyszájú városi kerül nagy bajba vidéken, miután összeakasztja a bajuszt a helyiekkel. Négy középkorú amerikai fehér férfi Délre utazik, hogy kenuval leereszkedjen egy folyón, melyet tóvá fognak duzzasztani, víz alá temetve az egész vidéket. Viselkedésük rögtön a megérkezés után visszatetszést vált ki a helyiekből, de eleinte jól mennek a dolgok, legfeljebb a személyes súrlódások okoznak gondok az út során. A legnehezebb szakasz előtt a csapat kettéválik, ami szörnyű következményekhez vezet: két helyi vadász foglyul ejti Edet és Bobbyt, utóbbit egyikük meg is erőszakolja. Megérkezik a csapat másik része, Lewis megöli az erőszaktevőt, ám az igazi problémákkal még csak ekkor szembesülnek. Le kell jutniuk a folyón, fel kell venniük a harcot az egérutat nyert vadásszal, és az út végén sem érnek révbe, hacsak nem akarnak részletesen beszámolni a hatóságoknak néhány kellemetlen és büntetendő cselekményről.


Apró különbségekHol jön QT a képbe?

QT ezúttal tulajdonképpen áttételesen jön a képbe, mivel a Ponyvaregény ominózus epizódját Roger Avary, a "Zed" becenév nagy rajongója írta. Míg a korábban elemzett Psycho-referencia inkább kivitelezésben, vizuálisan idézi az eredetit, az azt követő anális erőszak átemelése Boorman művéből elsősorban írói érdem, a rendező egyéb eszközökkel nem is játszott rá különösebben a Gyilkos túrára. No de haladjunk időrendben!
A kis Quentin kilenc évesen látta és szerette meg a Gyilkos túrát, amelyet utóbb barátja és kollégája, Avary használt fel egy forgatókönyvéhez, a Pandemonium Reigns-hez (ez egy soha el nem készült Roger Avary/Quentin Tarantino/Adam Rifkin-szkeccsfilm egyik darabja lett volna). QT-nak tetszett az írás, úgy érezte, két kedvelt filmjének ötleteit kombinálta (Boorman műve mellett a Test és lélek című Robert Rossen-boxfilmet), ezért megvette, és az átírásakor megtartotta belőle mindazt, amire szüksége volt a Ponyvaregényhez. Így született meg Az aranyóra című epizód, amely a boxmeccsel már alig foglalkozik, viszont öles mosollyal idézi meg és írja át az első mainstream filmet, amelyben anális erőszak látható (és közben mellesleg kikacsint a Mechanikus narancsra és a Portyánra is, de erről majd egy másik alkalommal).


Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…?Hommage, „lopás”, vagy valami más?

Idézet-tisztelgés a „szokásos” Tarantino-technikával. Mindkét filmben ketten kerülnek bajba, az egyik meg van kötözve, a másik, testesebb szereplő pedig nemi erőszak áldozata lesz, de végül megmenekülnek a haláltól. A rendezőt az fogta meg Avary könyvében, ahogy egy elhagyott boltban, szinte a semmiből felbukkan a Gyilkos túra két réme (pontosabban városi megfelelőik), és a sporttematikájú bűnfilm minden átmenet nélkül átkerül egy fekete humorú rape ’n’ revenge movie vágányára. Ami közös a két filmben a gonosztevőkön és az anális közösülés körülményein kívül: a fenyegetettség érzése, amely megelőzi a sokkoló eseményt. A két vadász, illetve Zed és Maynard szándéka nem egyértelmű, annyi azonban biztos, hogy semmi jóra nem számíthat tőlük a két áldozat. Jelentős eltérés viszont, hogy míg Ed és Bobby Voight nyílt megkínzása vérfagyasztó („Visíts, malac!”), Marsellus Wallace sorsát sokáig csak sejti a néző, és a felfedésében van valami perverzen megmosolyogtató.


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

Dickey regénye már a megjelenésekor felkeltette az élvonalbeli rendezők érdeklődését. Sam Peckinpah is pályázott a műre, de végül kénytelen volt a szintén remekül sikerült Szalmakutyákkal vigasztalódni. A két mű ismeretében nyugodtan kijelenthetjük: így jártunk a lehető legjobban. Boorman munkáját nem érheti kritika, kihozta a forgatókönyvből a maximumot, ahogy Peckinpah is egy komplex, többrétegű művet tett le az asztalra szimpla ostromfilm helyett, benne egy egészen más jellegű, de szintén nagyon emlékezetes erőszakjelenettel. Fordítva talán nem így alakult volna.
A Gyilkos túra a Ponyvaregénytől függetlenül, saját jogán is népszerű, jelentős kultfilm, kulturális hatása tagadhatatlan. Már nem sokkal a bemutató után készültek utánzatai (pl. Köpök a sírodra) és parafrázisai (pl. Keleti kényelem/A lápvidék gyermekei), de kései leszármazottai közé tartoznak az olyan mai horrorok is, mint a Halálos kitérő. És hogy a frissebb alkotások közül is kiemeljünk egyet: ha valakit érdekel, mi a pontos háttere Woody Harrelson bendzsós jelenetének a Zombielandben, ne hagyja ki Boorman remekművének elejét, ahol a film második leghíresebb epizódja látható, amely Dueling Banjos néven ismert rajongói körökben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr661873440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanatya 2010.03.30. 15:13:50

Döbbenetes a Visíts malac! jelenet, bízom benne, hogy a tűzoltóságnál nem használják oktatófilmként. A bendzsó párbaj is kiváló. Sajnos ha kizárólag férfiakból álló társaság ilyen spontánul átadja magát a dallam és a ritmus örömeinek, óhatatlanul fennáll a kockázata, hogy mindez anális erőszakba torkol.
Kiváló poszt, gratulálok kedves Dániel.
Dicsértessék a Jézus Krisztus minden kedves olvasónak!
Z. atya

Odin_James 2010.04.02. 14:17:07

Jó volt olavsni! Gratulálok!
Eddig is meg akartam nézni a filmet, de ezután egész biztos, hogy meg fogom tekinteni.
Azt eddig is tudtam, hogy Tarantino egész kis korában látta a filmet és egyik kedvencévé vált, de azt nem, hogy a Ponyvaregény-el is kapcsolatba lehet hozni.

A Portyán-ról is lesz cikk? Örülnék neki.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.04.02. 14:22:33

@Odin_James: Köszi. :)

A Portyánról már régóta kész egy egészen hosszú cikk, csak valahogy nem jelenik meg a lapban... Talán az olvasói nyomás segíti az ügyet. ;)

zoltanatya 2010.04.02. 14:46:36

@Odin_James: @Orosdy Dániel:
A Portyán cikknek én is örülnék. Kiváló alkotás, Al Pacino pedig véleményem szerint nem csak a római katolikus filmsztárok közül emelkedik ki, hanem talán minden idők egyik legjobb színésze.
Dicsértessék a Jézus Krisztus minden kedves olvasónak!
Z. atya

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.04.02. 18:24:11

@zoltanatya: Halleluja, atyám! :)

Ez már két szavazat a Portyán mellett. Valaki ellene? Mert ha senki, akkor nyomást gyakorlok a szerkesztőségre, és ha lejön az írás a lapban, megírom a Tarantinós vonatkozásokat kiemelő Portyán-cikket a blogra.
A nép szava dönt! És persze az Úré, így húsvét táján meg pláne. (A forgatáson speciel Friedkiné döntött, de ő keresztény, szóval tudta a dolgát.)

manuva 2010.04.15. 04:42:50

@Orosdy Dániel: Vagy ha nem akarja megjelentetni a lap, tedd fel ide.:)

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2010.04.15. 07:09:10

@manuva: Az a "gond", hogy tulajdonképpen akarja, nem pont ezen múlik a dolog. :) Azért majd kitalálunk valamit!

A város és a csillagok 2011.08.11. 04:23:50

@zoltanatya: " Sajnos ha kizárólag férfiakból álló társaság ilyen spontánul átadja magát a dallam és a ritmus örömeinek, óhatatlanul fennáll a kockázata, hogy mindez anális erőszakba torkol."

Ezt halál komolyan gondoltad, vagy irónia volt?:)

Más: ha a kis Tarantino kilencévesen látta a filmet, akkor őszinte részvétem neki. Nem gyereknek való film.
süti beállítások módosítása