Filmvilág blog

Miike a Duna tévében: Sukiyaki Western Django

Tévéajánló ma estére

2009. december 30. - filmvilág

Sukiyaki Western Django – japán, 2007. Rendezte és írta: Takashi Miike. Kép: Toyomichi Kurita. Zene: Kôji Endô. Szereplők: Hideaki Ito (Bandita), Masanobu Ando (Yoichi), Koichi Sato (Taira no Kiyomori), Quentin Tarantino (Ringo).  121 perc.

Vetítik: Duna TV - 22:00


Takashi Miike neve bármennyire is fogalommá vált az utóbbi tíz év ázsiai kultuszmozijának színterén, magyarországi mozikban mostanáig nem láthattuk hihetetlenül termékeny pályafutásának egyetlen darabját se, DVD-n is csupán a közelmúltban jelent meg a 2000-es Titanic Fesztiválon vetített Meghallgatás, leghírhedtebb műve, az Ichi, a gyilkos pedig máig nem hozzáférhető hivatalos csatornákon. A Sukiyaki Western Django egyáltalán nem a legjellemzőbb darab a hetvennél több produkciót számláló és folyamatosan bővülő életműből (elkészítése óta Miike már öt újabbat forgatott), de műfajisága révén eléggé alkalmas arra, hogy az ázsiai kultban kevésbé járatos néző is találjon fogódzókat a rendező bizarr képi- és lelkivilágához.


Ha a cím alapján még nem lett volna gyanús, legkésőbb amikor az új-mexikói sivatagot idéző stúdiódíszletben, festett Fudzsi-heggyel a háttérben vadnyugati kosztümöt viselő japán színészek pisztolyt szegeznek Quentin Tarantinóra, aki pálcikával eszik, és még a japánokénál is japánosabb akcentussal beszél angolul, nos akkor minden nézőnek le kell, hogy essék: itt valami műfajparódiába oltott tiszteletadást, virtuóz kikacsintásokkal teli, posztmodern mutatványt fog látni, nem igazi westernt, se nem annak spagetti vagy éppen „sukiyaki” változatát. A cselekmény egy remake hűségével követi a spagetti western műfajának alapművét jelentő Egy maréknyi dollárért cselekményét a határvidéki városba érkező magányos revolverhőssel, aki a várost rettegésben tartó két ellenséges rablóbandát kijátssza egymás ellen, kis híján rajtaveszít, de végül tetemes véráldozatok árán győz. Sergio Leone olasz munkája egy japán szamurájfilm remake-je volt (Kuroszava: Testőr), így zárul a kör, Miike pedig szamurájkard és jellegzetes japán díszletelemek alkalmazásával tudatosítja a kölcsönös kölcsönzés tényét. A vizuális spektrum a klasszikusan szép szélesvásznú kompozícióktól a reklámfilmes stilizáción át a pár villanásnyi animebetétig terjed, a kulturális idézetek és utalások terén pedig még szélesebb a merítés: a Leone-western és annak zenéje mellett kitüntetett forrás Sergio Corbucci Djangója is (egy másik Testőr-remake) sárban vonszolt koporsóval, géppuskával, végül még a főcímdalát is hallhatjuk japánul; a vörös és a fehér rózsa szimbólumának kapcsán pedig Miike Shakespeare-t sem átallja bevonni a játékba.

Bár az elidegenítő hatások eredményesen akadályozzák a néző érzelmi azonosulását, és a film húsz perccel hosszabb a kelleténél, a tisztességgel végigvitt cselekmény és az akciójelenetek látványos kidolgozása garantálja, hogy nem csak szellemi kuriózum gyanánt, hanem izgalmas moziélményként is megállja helyét a film.


Nevelős Zoltán
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr691632797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktor.dikhed 2009.12.30. 15:47:04

Sajna, gyenge a film. Akadnak benne jó ötletek, de széteső, és kissé érdektelen az egész - mint Miike legtöbb filmje, amit láttam. Kivétel természetesen a Meghallgatás, ami mestermű, és az Ichi the Killer.

Ha ázsiai "western", akkor inkább a The Good, the Bad, the Weird. Ott is vannak a történet szintjén hiányosságok, nagyon látványos és szórakoztató film, remek humorral.

labove 2009.12.30. 16:06:35

Hogy az Ichi the killer mekkora film, öcsém!!
Én is évekig hajtottam....
de naon megérte...
Aki tudja nézze meg!

algi 2009.12.30. 17:01:55

Ilyen unalmas filmet rég láttam, mint ez.

KoborMacska 2009.12.30. 18:48:46

A film kivalo, haromszor lattam. Finoman szolva nem sablonos, igy sablonos gondolkodasuak szamara nyilvan nem elvezheto.

El Argentino 2009.12.30. 19:53:46

Szerintem pedig nem unalmas, egyszerűen más. Ízlésesen össze van keverve a nyugat és kelet varázsa. A képi világ pedig igazán zseniális. Aki nem tudja értékelni, így járt.

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2009.12.30. 23:51:11

A szinkron picit rontott rajta szerintem, de még így is jó volt. Akinek tetszett, nézze meg japánul is, úgy az igazi.

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2009.12.30. 23:51:59

Mármint "japános-angolul", mert a filmet angol nyelven lőtték :).

Sance · http://freakcinema.blog.hu/ 2009.12.30. 23:53:07

Mármint "japános-angolul", mert a filmet angol nyelven lőtték :D. Tarantino hangja is úgy üt igazán:).
süti beállítások módosítása