Filmvilág blog

Tarantino nyomában - 7.

Hajsza a föld alatt

2009. szeptember 08. - Orosdy Dániel

Hajsza a föld alatt – szinkronos tévéváltozat, Pokol a metróban – feliratos VHS (The Taking of Pelham One Two Three, 1974) Rendezte: Joseph Sargent. Írta: John Godey regénye alapján Peter Stone. Szereplők: Walter Matthau (Garber), Robert Shaw (Kék), Martin Balsam (Zöld), Hector Elizondo (Szürke), Kenneth McMillan, Jerry Stiller, Tony Roberts, Nathan George, Lee Wallace.


Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

Joseph Sargent szolid klasszikusa ritka utas az amerikai film metrókocsijában: sikeresen hajtotta végre a leszállást két nagy megálló, Régi és Új Hollywood között. A rendező elsősorban tévés produkcióiról ismert és nem kifejezetten auteur-alkat, ahogy Peter Stone-t, a remek forgatókönyvírót sem az öntörvényű zsenik között jegyzi a szakma, viszont a realisztikus New York-hangulatról A francia kapcsolat operatőr-vágó párosa, Owen Roizman és Jerry Greenberg gondoskodik, a kedvelt filmzenét pedig Coppola egykori sógora, David Shire szerezte. A Hajsza a föld alatt a bemutató idején is sikeres és kedvelt mozi volt, és az elmúlt 25 évben sem kopott a fénye, amit többek között a két remake (1998 – tévé, 2009 – mozi) is bizonyít.


Egy táska rejtélyes fényeiMiről szól?

Egyenöltözéket és furcsa kódneveket viselő társaság ejti rabul a Pelham 1-2-3-as metrójárat utasait. Követelésük nem szerény: egymillió dollárt akarnak, méghozzá egy órán belül. Garber hadnagy (Walter Matthau) egyezkedni próbál az elszánt vezérrel (Robert Shaw), de a helyzet reménytelen, a polgármester végül gondoskodik a pénzről. A csere lebonyolítása nem alakul igazán tökéletesen, az egyik elkövető meglóg a pénzzel. A forró nyom gyorsan kihűlhet, csakhogy az udvarias Garber túl jó megfigyelő.








Apró különbségek
Hol jön QT a képbe?

A Kutyaszorítóbanban Joe Cabot olyan rablócsapatot szed össze, amelynek tagjai nem ismerik egymást, és a biztonság kedvéért még álneveket is ad nekik. Így Mr. Fehér, Mr. Narancs, Mr. Szőke, Mr. Rózsaszín, Mr. Barna és Mr. Kék legfeljebb személyleírással tud szolgálni a zsaruknak lebukás esetén, használható névtippel nem. Az ötlet Sargent filmjéből származik, ahol a négy terrorista Mr. Kék, Mr. Zöld, Mr. Szürke és Mr. Barna névre hallgat hasonló okok miatt. Stone cinikus-szellemes epizódokban és párbeszédekben bővelkedő forgatókönyve, a balhé kedvéért azonosan öltöző gengszterek ötlete szintén felkelthette Tarantino érdeklődését.









Csak ugatsz egész nap, kicsi kutya…?
Hommage, „lopás”, vagy valami más?
QT saját bevallása szerint öntudatlanul kölcsönzött a Hajsza a föld alattból, ami mindenképpen jobb válasz, mint a City on Fire esetén eleinte gyakran bedobott „Assetudommirőlvanszó!”. Sargent műve éppen Tarantino ifjúkorában futotta köreit az amerikai mozikban, nem túl szerény vagy obskurus produkcióról van szó, tematikailag is passzol a rendező érdeklődéséhez, így a hatását teljes mértékben letagadni némileg visszás lett volna. Egyéb közeli kapcsolat azonban nem állapítható meg a két film (vagy éppen a Sargent- és Tarantino-életmű) között, így akár el is fogadhatjuk annak gondolatát, hogy a QT ezúttal tényleg nem idézni/lopni akart, mindössze beugrott neki egy ötlet, ami akkor eredetinek tűnt. (Ezt támasztja alá az is, hogy két azonos név használatán kívül más konkrét utalás nincs a filmre, és az ötlet továbbfejlesztéseként a Kutyaszorítóbanban az önérzetes Mr. Rózsaszín még vitadélutánt is akar nyitni a színekhez fűződő asszociációkról.)


Megmondom én nektek, miről szól a Like a Virgin!Verdikt

A Hajsza a föld alatt sikeres és elismert film volt már a hetvenes években is, elsőosztályú színészi játék, forgatókönyv és rendezés közel tökéletes ötvözete. Formabontó művészi manifesztumként biztosan nem váltja meg a világot, de a maga műfajában kiemelkedően jó és emlékezetes mozi, nem fogott rajta az idő vasfoga. Ahogy biztosan nem ártott a nimbuszának az a figyelem sem, amelyet a Kutyaszorítóban révén szerzett a bemutatása után majd’ 20 évvel, ám ez önmagában még kevés lenne két feldolgozáshoz, és számos popzenei hivatkozáshoz (pl. ott a Beastie Boys zseniális Sure Shot című számának ominózus sora). Műfaji háttere és humora ellenére ez a mozi olyan lélektani húrokat pengeket, melyek bárkire hatással lehetnek, aki fél a terroristáktól, nem szereti a bezártságot, vagy egyszerűen közlekedett már metróval, a finom szociológiai felhangokról és a korabeli New Yorkot alul-felül hitelesen bemutató képről nem is beszélve. A Kutyaszorítóbannal vonható párhuzam jó ürügy a Hajsza a föld alatt megtekintésére, de távolról sem ez az első és egyetlen lehetséges ok.




A film főcíme, alatta Shire kiváló zenéje hallható
 


A film előzetese.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr701362214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droidkiller 2009.09.11. 02:12:21

jó cikk! nagy kedvencem ez a film. megnéztem az új verziót, ótvarszar ehhez képest. na nem mintha meglepődtem volna. :D
süti beállítások módosítása