Filmvilág blog

Moziklip 1.: Rian Johnson

Kép a képben a képben

2009. július 17. - klág

Ezennel új rovat indul a blogon: minden héten kiválasztok egy olyan videoklippet, amit egy (el)ismert filmes készített. Nem a műfajban dolgozó híresebb auteur-öket akarom felsorolni - nem lesz Fincher, Cunningham, sőt, McG sem -, hanem olyan klippeket akarok bemutatni, amiket egy abszolút játékfilmes rendező készített hobbiból, megrendelésre vagy akár kihívásként. Már elkészült egy masszív lista a jelöltekről, de minden javaslatot szívesen várok komment formában.

A rovat első szereplője Rian Johnson klipje, amit az amerikai Mountain Goatsnak készített. A Mountain Goats agya, John Darnielle, egy igazi grafomán, aki a dalszerzéshez hasonlóan áll hozzá, mintha novellákat írna: szövegeinek elsődleges szerepe a történetmesélés, a főleg akusztikus gitárral működő projekt zeneileg csak az utóbbi években kiadott albumokra (Get Lonely - 2006, Heretic Pride - 2008) teljesedett ki.

Rian Johnson neve Magyarországon csak az amerikai indie-filmek rajongóinak lehet ismerős. Ő készítette a 2005-ös Bricket, ami könnyen beférhetett volna a mozikból kimaradt filmek listájára: egy gimnáziumban játszódó neo-noir, ami nem kacsintgat és utalgat, hanem fapofával és teljes komolysággal hozza a noirok eszköztárát, legyenek azok magánnyomozók vagy femme fatale-ok - persze mindezt középiskolás környezetre alkalmazva. Johnson második filmje, a Brothers Bloom valószínűleg a következő hasonló listánkra fog felkerülni, a beszámolók szerint a megannyi híres rendező és film előtt fejet hajtó alkotás magyarországi premierjéről nincsen hír.

Johnson a Brick kisköltségvetését nagyon érzékletes vizualitással dúsította, a Woke Up New klipjéhez pedig egészen elvadult ötletet használt fel: a képernyőkön és televíziókon váltakozó képeket a szóbeszéd szerint összesen két vágással rögzítette. Mintha Jancsó nyolcvanas évekbeli videókísérleteit látnánk, az MTV-re fazonírozva. Míg egy átlagos kliprendező egyszerűen mozgóképre adaptálta volna Darnielle szavait, Johnson erőszakosan ráirányítja a figyelmet, és így válik tökéletes kiegészítőjévé.


A klip jobb minőségben letölthető Johnson hivatalos honlapjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr891247878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droidkiller 2009.07.17. 14:00:34

hasonló koncepcióra épül ez a klip is, csak stop motion-el meg fényképekkel:
www.youtube.com/watch?v=m9Et7UQh1tg

a rovat fasza, várom a folytatást!

klág 2009.07.17. 14:46:22

kösz, igyekszem majd.

amúgy ami abszolút idevág az az LCD Soundsystem: Tribulations klipje
www.lcdsoundsystem.com/video.php?v=tribulations&t=tribulations&b=600&w=1

zseniális amúgy.
süti beállítások módosítása