Filmvilág blog

Tévéajánló - Csütörtök (12.29.)

2016. december 29. - Orosdy Dániel

Barabás
Richard Fleischer emlékezetes történelmi drámája Anthony Quinn-nel a címszerepben. További szereplők: Arthur Kennedy, Katy Jurado, Harry Andrews, Vittorio Gassman, Jack Palance, Ernest Borgnine.
Vetítik: Film+ - 10:25

A templom egere
Málnay Levente tévéjátéka Fodor László vígjátékából, Für Anikó, Bodrogi Gyula, Oszter Sándor, Pápai Erika, Kautzky József és Kautzky Armand főszereplésével.
Vetítik: Duna World - 11:45

Ne folytassa, felség!
Az Oscar-díjas David S. Ward (A nagy balhé) vígjátéka John Goodman, John Hurt és Peter O'Toole főszereplésével.
Vetítik: TV2 - 13:50

Mennyei Királyság
Ridley Scott kalandfilmje Orlando Bloommal (sajnos). Akikbe szorult karizma, mégsem a főszerepet kapták: Liam Neeson, Eva Green, Jeremy Irons, David Thewlis, Marton Csokas, Brendan Gleeson, Jon Finch és Michael Sheen. Forgatókönyv: William Monahan.
Vetítik: RTL Klub - 15:05

Toy Story - Játékháború 2.
Az első Pixar-klasszikus ugyancsak klasszikus folytatása!
Vetítik: RTL Klub - 19:15

Mission: Impossible 2.
Felemás folytatás Brian De Palma elsőosztályú akciófilmjéhez John Woo-tól. Ethan Hunt = Tom Cruise. Aki nem Tom Cruise, de azért ismerjük: Dougray Scott, Thandie Newton, Ving Rhames, Brendan Gleeson, Rade Šerbedžija, Anthony Hopkins.
Vetítik: m2 - 21:05

True Lies - Két tűz között
James Cameron romantikus akcióvígjátéka Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton, Tia Carrere és Charlton Heston főszereplésével. Mellesleg Claude Zidi Titkolt titkos ügynök című komédiájának meglehetősen hűséges remake-je.
Vetítik: TV2 - 21:10

Hattyúdal
Keleti Márton és Dobozi Imre "másik kultfilmje" A tizedes meg a többiek mellett, bár ez rosszabbul öregedett, és nem is annyira a figurák vagy a bemondások maradtak emlékezetes belőle, hanem a Villa Negra című sláger. Páger Antal alakítása mindenesetre elsőosztályú.
Vetítik: Duna World - 21:30

hattyudal.jpg

80 nap alatt a föld körül
Jules Verne regényének többek között 5 Oscart és 2 Golden Globe-ot is begyűjtő adaptációja (mellesleg messze nem az első, de minden bizonnyal a legismertebb). Az Oscar-eső idejére esernyőt kapó rendező: Michael Anderson. Társíró és a Spanyolországban felvett jelenetek stáblistán nem jelölt rendezője: John Farrow (Mia és Tisa apja). Főszereplők: David Niven, Cantinflas, Shirley MacLaine. Felbukkan még: John Gielgud, Charles Boyer, Noel Coward, Frank Sinatra, Fernandel, Marlene Dietrich, Buster Keaton, Trevor Howard, John Carradine, Peter Lorre, George Raft stb. stb.
Vetítik: ATV - 22:35

Harcosok klubja
David Fincher remek kultfilmje Chuck Palahniuk regénye nyomán, Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter és Meat Loaf főszereplésével.
Vetítik: RTL Klub - 23:05

Szökevényvonat
"Épp annyira különös film a Szökevényvonat, amennyire eklektikus a stáblistája: forgatókönyvét egy japán legenda (Akira Kuroszava) jegyzi, rendezője a korábban drámákat készítő orosz Koncsalovszkij, a két főszerepet egy Oscar-díjas színész (Jon Voight) és egy B-kategóriás akciósztár alakítja, a gyártó cég pedig az az izraeli Golan-Globus, amelynek nem éppen a minőségi produkciókkal forrt össze a neve. A történet látszólag hűen követi a katasztrófafilmbe oltott akciómozik dramaturgiáját: egy alaszkai börtönből megszökik két elítélt, felkapaszkodnak egy vonatra, a mozdonyvezető azonban szívinfarktust kap, így az acélszörny megállíthatatlanul vágtat előre a tehetetlen potyautasokkal.
Koncsalovszkij közel hibátlan, tökéletes ritmusú akciófilmet készített, ennyivel azonban nem elégedett meg: a Szökevényvonat az emberi természet destruktív tendenciáiról, gyilkos ösztöneiről és a determinizmusról is próbál állítani néhány dolgot. Teszi mindezt úgy, hogy karaktereit a műfajban megszokottnál jobban elmélyíti, ami feltehetően a forgatókönyvön dolgozó Eddie Bunker érdeme is, aki elsőkézből tudja, mit jelent bűnözőként, a társadalmon kívül létezni. A vonat itt nem csupán tetszőlegesen behelyettesíthető dramaturgiai eszköz, hanem a Jon Voight figuráját felemésztő, megzabolázhatatlan indulatok metaforája, amit a lenyűgöző zárókép is egyértelművé tesz." (BS)
Vetítik: m2 - 23:15

Fogd a pénzt és fuss!
Woody Allen áldokumentumfilmje, egyben az első "valódi" rendezése és főszerepe. Társíró: Mickey Rose.
Vetítik: Duna - 23:25

Füstölgő Ászok
Joe Carnahan szórakoztató Guy Ritchie-utánérzése ismert arcok tömegével (Jeremy Piven, Ben Affleck, Ryan Reynolds, Ray Liotta, Jason Bateman, Peter Berg, Andy Garcia, Alicia Keys stb.).
Vetítik: TV2 - 00:10

Cape Fear - A Rettegés foka
A John D. MacDonald regénye nyomán készült J. Lee Thompson-klasszikus Arany Medvére jelölt remake-je Martin Scorsese rendezésében. Szereplők: Robert De Niro (Oscarra és Golden Globe-ra jelölt alakítás), Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis (Oscarra és Golden Globe-ra jelölt alakítás), Joe Don Baker, Fred Dalton Thompson, valamint a korábbi film sztárjai (Gregory Peck, Robert Mitchum, Martin Balsam).
Vetítik: Duna - 00:55

Menekülő ember
Stephen King álnéven írt regényének szórakoztató adaptációja Arnold Schwarzeneggerrel, Yaphet Kottóval, Maria Conchita Alonsóval és Jim Brownnal. Vagy éppen Yves Boisset A kockázat ára című rideg hangulatú sci-fi-akciófilmjének gátlástalan lenyúlása -- ahogy tetszik. A forgatókönyvet mindenesetre a kiváló Steven E. de Souza jegyzi, a rendező pedig Starsky maga!
Vetítik: TV2 - 02:20

A kaszás
Bernardo Bertolucci első játékfilmje, egy újhullámos hatásokat mutató bűnügyi dráma Pier Paolo Pasolini története alapján.
Vetítik: Duna - 03:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3812079301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.29. 08:20:36

A Hattyúdal olyan film, aminek mondanivalója van, ergo a legtöbb embert nem érdekli. Ezért nem lett olyan népszerű, mint a Tizedes...
De említhetném még a Retúrt is, teli nagyszerű színészekkel, mégis alig van ember aki hallott róla.
Sajnos. :(

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2016.12.29. 08:52:19

@Hóhér az utolsó barátod: Azért ezzel vitatkoznék. :) Mármint sztem a Tizedesnek is van mondanivalója, és az "elsődleges" mondanivalója mindkettőnek [akkor, alkotói szándék szerint] a létező szocializmussal függött össze (Tizedes: állj be a sorba akkor is, ha individualista szerencsevadász vagy, jobb lesz neked; Hattyúdal: a régi, "polgári" csibészek kora lejárt, bármennyire szomorú is ez, a kockaházak boldogsága jön, és kész).
A Retúrt én ismerem, szeretem is, de ez tényleg főleg a színészeknek köszönhető, a filmen magán azért még lehetett volna csiszolni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.29. 09:09:11

@Orosdy Dániel: akkor fogalmazzunk úgy, a Tizedes élvezhető úgy is, mint szimpla vígjáték. A Hattyúdal viszont, ha csak nézed, de nem próbálod feldolgozni, akkor tényleg kimerül a Villa Negrában.
Szerintem.
(Ritkán foglalkozom azzal, hogy hordoz-e valami pluszt egy film, sohasem rajongtam a műfajért, szóval a Hattyúdal a kivételek közé tartozik)
süti beállítások módosítása