Filmvilág blog

A szerk. kedvenc filmjei

Listamánia #5

2012. október 06. - filmvilág

A Filmvilág fiatal magyar filmrendezőket kért fel, hogy válasszák ki, számukra mely tíz filmtörténeti alkotás számít a legjelentősebbnek. A listákat már közöltük (az összesített toplista és a kapcsolódó statisztikák a Filmvilág októberi számában olvashatóak; folyóiratunk online változatban is elérhető és előfizethető a dimag.hu honlapján), most pedig a Filmvilág blog szerzőin a sor. Mi azonban a fontosnak tartott filmek helyett egyszerűen csak a kedvenceinket gyűjtöttük össze.

bosszú ura_1.jpg

Kifulladásig (Jean-Luc Godard)
Mert még nem sikerült megunnom.

Dogville (Lars von Trier)
Lars von Trier filmjének nem az a legfőbb érdeme, hogy bebizonyítja, díszletek és vizuális trükkök helyett egy csomag kréta és néhány kiváló színész is elég a filmélményhez, hanem, hogy kiválóan illusztrálja a hétköznapi konformizmus természetét.

Mulholland Drive (David Lynch)
Nem biztos, hogy ez Lynch legjobb filmje, de talán ez a legérzékibb. Vehetjük akár a rendező pályájának szintéziseként is, benne van minden, ami Lynchet utánozhatatlan zsenivé teszi, és amiért jómagam is imádom – szinte – minden filmjét.

A tanú (Bacsó Péter)
Ritka, hogy egy vígjáték egyben „fontos film” is legyen, Bacsó Péter klasszikusával azonban pontosan ez a helyzet. Zseniális szatíra, kordokumentum és szállóige-gyűjtemény egyben.

Amerikai szépség (Sam Mendes)
Lehet, hogy helyenként giccses és manipulatív, az Amerikai szépség mégis katartikus erejű film – legalábbis számomra. (Ugyancsak az élethazugságok a kedvenc témája az általam nagyra tartott Todd Solondznak; a Boldogságtól ordítani helyett azért választottam Mendes filmjét, mert utóbbit szívesebben nézném újra.)

Engedj be! (Tomas Alfredson)
Nem kedvelem különösebben sem a vámpírfilmeket, sem a coming of age-történeteket, sem a romantikus kamaszdrámákat, a három „műfaj” ötvözetét jelentő Engedj be!-nek így aztán elvileg hidegen illene hagynia. Elvileg.

In Bruges (Martin McDonagh)
McDonagh filmje jeleneti számomra a tökéletes példát arra, hogy lehet populáris szereplőkkel, műfaji köntösben, fajsúlyos témákról elmélkedni, úgy hogy közben egy pillanatra sem tűnik nehézkesnek vagy kimódoltnak a produkció.

Mr. Vengeance - A bosszú ura (Park Chan-wook)
Egyetlen cím helyett legszívesebben Park teljes Bosszú-trilógiáját feltettem volna a listára; a maga módján mindhárom film mestermunka. Végül azért esett a választásom a trilógia első részére, mert mind közül ez a legletaglózóbb, ami az Oldboy ismeretében nem kis dicséret.

Jackie Brown (Quentin Tarantino)
Úgy alakult, hogy a Tarantino-életműből ezt a darabot láttam a legtöbbször, és minél többször néztem meg, annál jobban tetszett. QT talán itt akart a legkevésbé „nagy filmet” alkotni, és talán ezért lett ez az egyszerű kis történet a legérzékenyebb, legemberibb és legelegánsabb munkája.

Simon mágus (Enyedi Ildikó)
Lehet-e egy filmért egyetlen snitt miatt rajongani? Jelentem, igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr554823115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huber Zoltán 2012.10.06. 13:34:30

A tanú nálam is nagyon sokáig versenyben volt, illetve vaciláltam egy skandináv filmen is, de végül nem tudtam dönteni a Persona és az Engedj be között, ezért inkább cseh filmet választottam erre a helyre :)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.10.06. 13:41:08

@Huber Zoltán: Svéd helyett cseh, logikus. :)

Érdekességképpen megmutatom, hogy mik azok, amik a legutóbbi (a Cinema számára 2006-ban készített) top10-emben benne voltak, de most kimaradtak:
Donnie Darko
A sziget (Kim Ki-duk)
A szabadság fantomja
Forrest Gump
A tanú élete
Chungking express

És amik most, az utolsó körben estek ki: Félelem és reszketés Las Vegasban, Fallal szemben, Szellemkutya, Adaptáció.

Huber Zoltán 2012.10.06. 14:17:26

@[bs]: Igen, svéd helyett cseh, mert tőlünk északra vannak, de a csehek mégis közelebb és még a sörük is jobb :D

Donnie Darko 2-3 éve nálam biztos befutó volt, lehetséges, hogy újra kellene néznem :)
Bunuel nálam is benne volt a top20-ban, de én a Burzsoázia diszkrét báját imádom.

A tanú élete?! nem is hallottam még róla és a gugli sem segít...

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.10.06. 15:53:48

@Huber Zoltán: Összetorlódott két cím. :)
A tanú
Brian élete

Huber Zoltán 2012.10.06. 15:56:24

@[bs]: Ahhá! Bár képzeld el Cleese-t mint Bástya elvtárs! Mondjuk Őze és Kállay se mutatna rosszul egy Python-szkeccsben :D

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2012.10.06. 16:50:39

Jó kis lista! Én Monty-vonalon sok vacillálás után (mivel mindegyik filmjüket nagyon szeretem), a Gyalog-galoppot emelném ki, de főleg azért, mert az "fertőzött meg" annak idején. A tanú is nagyon szép találat, by the way.

harryangel 2012.10.06. 18:55:38

Tényleg nagyon jó lista.
De hol van Ken Loach-tól a Barátom,Eric ;-)

peczek · http://peczek.freeblog.hu 2012.10.06. 21:09:40

Végre valaki, aki a Jackie Brown-t találja a legjobb QT filmnek, ami még a Ponyvaregénynél is jobb! És valóban, ez a film, ahol a legkevésbé akart nagyot lőni, mégis talán a legjobb.

manuva 2012.10.07. 19:10:55

Egyetlen snitt miatt, melyik az a snitt? És mitől olyan jó A szabadság fantomja?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.10.08. 01:55:12

@manuva: Láttad a filmet? Ha nem, akkor látatlanban hiába magyaráznám. Ha meg láttad és benned nem maradt meg, akkor mindegy is. :)

Itt is szó esik róla a végén:

filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=4589

manuva 2012.10.08. 07:02:16

@[bs]: Láttam, gondoltam is, hogy az utolsó képről van szó. De A szabadság fantomja még mindig rejtély. Mondjuk a bemutatása évében lehet, hogy nagyon friss volt, de 2012-ben számomra lassú, kevéssé vicces és nem túlzottan botrányos. Amúgy Bunuel biztos szerette John Waterst:)

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2012.10.08. 10:40:43

@manuva: Nem kell megvédenem A szabadság fantomját, merthogy nem tettem be a listámba. :) Újra kellene néznem, az egész Bunuel életművel együtt. Amúgy nekem ezekről a késő Bunuel filmekről inkább a késői Jancsó jut eszembe, ha már párhuzamot keresünk.
süti beállítások módosítása