Filmvilág blog

Herzog 3D-ben

Előzetes

2011. január 14. - Baski Sándor

Werner Herzog korábban többször elítélően nyilatkozott a 3D-s filmekről, végül mégis kipróbálta a technikát. A Cave of Forgotten Dreams című dokumentumfilmjében a Franciaországban található Chauvet-barlangba kalauzolja el a nézőket – itt találhatóak azok a 30 ezer éve keletkezett barlangrajzok, amelyeket csak 1994-ben fedeztek fel.
A kétdimenziós falrajzok bemutatásához talán nem ez a technika a legideálisabb, pláne, hogy a forgatás során kézikamerákat használtak, így erős a gyanú, hogy a rendező elsősorban marketingfogásnak használta a 3D-t - nem ő lenne az első. Az elgondolás tulajdonképpen nem  rossz: egy hagyományos dokufilmre, amelyben néhány szakértő körbejár egy félhomályos barlangot, kevesen lennének kíváncsiak.  Előzetes a tovább után.


A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr52583925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.01.14. 20:36:18

1. A barlangrajzok nem kétdimenziósak.

2. A térbeliségnek semmi köze ahhoz, hogy mekkora a felbontás vagy hogy állványon van-e a kamera.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.14. 21:37:09

Hát igen, Herzog szokott olyanokat mondani, aminek később lazán teszi az ellenkezőjét...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.14. 21:41:33

@algi: A barlangrajzok valóban kétdimenziósak, de a barlang fala ritkán sík - a rücskösségén, domborulatain, homorulatain mégis kvázi három dimenzióban láthatók. Nyilván erre utazik Herzog. Arról nem is szólva, hogy bizonyos festmények is sokszor domborművekként hatnak, a vászonra felhordott festék mennyiségétől függve (pl. Baranyai Levente "angyali tájképei".) Na azok is baromi jól mutatnának 3D-n. Jobban, mint a zavatár.

algi 2011.01.14. 22:47:17

@efes: Szerintem a barlangrajzok a környezetük (a barlang fala) nélkül nem értelmezhetőek. Az alkotóik szerintem nem tudtak elvonatkoztatni tőle.
süti beállítások módosítása