Filmvilág blog

30 éves a Cirko-Gejzír

2024. május 09. - filmvilág

cirko30.jpg

A harmincéves jubileum ünneplésére inspiráló filmes programokkal készül a Cirko-Gejzír. Tarr Béla-, Ingmar Bergman- és Ruben Östlund-retrospektívet tartanak, bérlet- és jegyakcióval várják a filmrajongókat, és bemutatják a nemrég a „valaha készült legjobb filmnek” kikiáltott Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című alkotást is. Az összes Cirko30-esemény megtalálható a mozi weboldalán.

A jubileum örömére az OPLA Projekt művészei jubileumi arculatot terveztek a mozinak: a székekre az elmúlt harminc év legfontosabb filmjeit megidéző huzatok készültek, illetve az év során animációs Cirko30-szpotok is láthatók lesznek a filmek előtt.

Ruben Östlund rövidfilmjeivel robbant be a filmfesztiválok elismert alkotói közé, de később nagyjátékfilmjei is sorra nyerték a díjakat többek között Cannes-ban és Berlinben. Az Östlund-retrospektívet június 21. és 30. között rendezik meg a Cirkóban. A kétszeres arany pálmás, Oscar-jelölt svéd rendező világhírű, fesztiváldíjas alkotásai (Lavina, A négyzet, A szomorúság háromszöge) mellett korai filmjei (Gitarrmongot, Akaratlanul, Play – Gyerekjáték?) is műsorra kerülnek, sőt egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a moziban. 

A Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. című filmet a szakma a mai napig remekműként, valamint a feminista filmek úttörő alkotásaként tartja számon. Cannes-i premierje után, 1975-ben egy Louis Marcorelles nevű kritikus „a filmművészet történetének első női mesterműveként” írt róla. A Sight and Sound 2022-es szavazásán a valaha készült legjobb filmnek választották. Rendezője a belga Chantal Akerman (1950–2015). Az elismerések ellenére Magyarországon most láthatja először vásznon a közönség a 200 perces alkotást: közel ötven évvel a világpremier után kerül moziforgalmazásba, forgalmazója a Cirko Film. A filmet a Cirko30 eseménysorozat közönsége premier előtt nézheti meg július 6-án és augusztus 24-én. 



Tarr Béla alkotásai a kezdetektől a Cirko-Gejzír mozi karakteréhez tartoznak. Néhány évente műsorra kerül a retrospektív sorozat, ahogy most az évforduló alkalmából is. A digitalizált kópiáknak köszönhetően már nem kell helyet találni a gépházban például a Sátántangó számos tekercsének, mégis tökéletes minőségben láthatjuk a vásznon a filmeket. Tarr Béla filmjei augusztus 2. és 4. között költöznek be a moziba: a Családi tűzfészek, a Werckmeister harmóniák, a Szabadgyalog, a Kárhozat, A torinói ló és persze a Sátántangó is várja a legendás rendező rajongóit. Újdonság, hogy a Panelkapcsolat is műsoron lesz.
 
Ingmar Bergmantól szeptember 20. és 29. között  A nap vége, az Úrvacsora, a Szégyen, a Szenvedély, a Fanny és Alexander és a Közel az élethez mellett két dokumentumfilm is látható lesz: a rendező anyjának alakját megidéző Karin arca és a rendező talán legderűsebb filmjének keletkezését bemutató Műhelytitkok – Fanny és Alexander. 

2024. június 6. és augusztus 28. között rendezik meg minden idők legnagyobb Szánsájn fesztiválját, ahol az elmúlt évek legjobb bemutatóit lehet újranézni egy pohár hűsítő fröccs vagy málnaszörp mellett. A Szánsájnon 140 filmet vetítenek majd: vígjátékokat, drámákat, szerzői filmeket, történelmi alkotásokat, dokumentumfilmeket, magyar műveket, sikerfilmeket, életrajzi portrékat és fesztiváldíjas remekműveket. 



Május 8-tól a 30 év alatti nézők az egész évben 30% kedvezményt kapnak minden jegy árából a Cirko-Gejzírben. Május 9. és 31. között az éves Cirko-bérlet mindenki számára kedvezményes áron, 30 000 forintért kapható.

A Cirko-Gejzírt 1994-ben civilek, barátok kezdték el működtetni. Alapítói, első munkatársai, támogatói közül sokan a mai napig aktívan segítik a mozi mindennapjait. A Cirko a Lőrinc pap téren nyílt meg – a kilencvenes évek meghatározó filmélményei sokak számára kötődnek az El Kazovszkij műveivel díszített első Cirkóhoz. A mozi innen költözött az 5. kerületi Balassi Bálint utcába 1997-ben, ahol azóta is működik, alapítványi formában. 

Kezdetben főként emberi jogi témájú filmeket vetítettek, a mai napig gyakran kerülnek műsorra hasonló művek. Mellettük fesztiválnyertes európai filmeket, illetve független szórakoztató alkotásokat is válogatnak kínálatukba, azonban itt is a minőség, a friss szemléletű művészi ábrázolás és a tartalmas mondanivaló a legfontosabb szempont. A Cirko-Gejzírben évente több tucat premierre kerül sor. A Sátántangó eseményszámba menő vetítéseinek legendás helyszíne, nyaranta a Szánsájn elnevezésű „újranézős” fesztiválon szörppel és fröccsel várja a nézőket, emellett fesztiváloknak, beszélgetéseknek és közönségtalálkozóknak ad otthont, sőt előterében képzőművészeti kiállításokra is sor kerül. A Cirko többek között abban is egyedi, hogy nézői popcorn és egyéb rágcsálnivalók nélkül élvezhetik a vetítéseket, az „Inkább a kultúrát fald!” mottó jegyében.

Budapest ikonikus artmozija harminc év után is töretlen lelkesedéssel, a jó filmek iránti szenvedéllyel és a mozirajongó közönség iránti elkötelezettséggel néz a jövőbe.

cirko30_plakat_miki_online.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3718400013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása